Vive le petit prince

49 jaar Theater PePijn

Even zoekt hij in stilte, moet hij een moment nadenken. “49? Wat ik daar mee heb? Ehh, ja dat is ons feestje, de opmaat naar ons vijftigjarig jubileum.” Frank Heijman, programmeur en coördinator van Theater PePijn: “Vorig jaar zijn we begonnen met aftellen, want volgend bestaan we vijftig jaar en behoren dan tot de theaters op leeftijd in Den Haag. Dat doen we omdat we een halve eeuw niet ongemerkt voorbij willen laten gaan. We zijn maar wat vroeg begonnen om dat in de gedachten van het publiek geslepen te krijgen.”

Op 18 december 1964 opende de toenmalige Haagse burgervader Kolfschoten twee pakhuizen aan de Schoolstraat, op loopafstand van het Lange Voorhout, zijnde het Theater PePijn van cabaretier en even daarvoor tot volleerd meester in de rechten toegetreden Paul van Vliet. Kolfschotens woorden: ‘La grande reine est morte, vive le petit prince!’. Daarmee verwees hij naar de brand waarvoor hij juist voordat PePijn de opening beleefde, was weggeroepen. De brand teisterde de Tempel der Muzen, het gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. Maar de start van het kleine PePijn was aldus een feit. In het begin was er geen personeel, de cabaretiers zorgden voor de kaartverkoop en de garderobe, en ontvingen zelf de bezoekers. Door deze ongedwongen sfeer werd het theater het podium waar gevestigde cabaretiers en jonge talenten hun try-outs hielden. Op het programma staan vandaag de dag cabaret, stand-up comedy, muziektheatervoorstellingen en een enkele keer jazzmuziek.

Dit jaar viert PePijn zijn verjaardag, de 49e dus, driedaags, op donderdag 19 tot en met zaterdag 21 december. Op deze drie avonden staan verschillende talentvolle cabaretiers en kleinkunstenaars te popelen om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Heijman: “Ik heb gekozen voor jonge talenten. We zijn immers van oudsher een broedplaats voor cabarettalent. Ze moeten vlieguren maken en daarin geef ik ze graag een steuntje in de rug”. Hij verwijst naar Yentl en De Boer, winnaars van het Amsterdams Kleinkunstfestival 2013, en Van den Ende die het Zwols won. “Het is steeds speuren, festivals aflopen. Daarbij probeer ik een verbinding te leggen met Diligentia, want ik programmeer mede voor dat theater. Zo kunnen we een vloeiende lijn van klein naar groter in cabarettalent aanbieden”, aldus Heijman.

De recentelijke benefietvoorstelling voor PePijn, een samentrekking van Pep en Pijn, in het Circustheater heeft geen windeieren gelegd. “Eersteklas cabaretiers natuurlijk. Allen bij PePijn begonnen. Met het bedrag van een ton kunnen we ongeveer een jaar vooruit. Maar daarmee zijn we niet structureel uit de problemen.”

49 jaar Theater PePijn is van donderdag 19 tot en met zaterdag 21 december 2013 te zien. Meer informatie op www.diligentia-pepijn.nl. Telefonisch reserveren: (070) 361 05 40.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s