Escape from reality

Theatertalent Naomi Velissariou in ‘The Truth about Kate’

‘Ik ging naar de kroeg en gedroeg me zoals het beeld dat ik van mezelf op internet presenteer’. De essentie van The Truth about Kate in een enkele snedige zin samengevat.

Er zijn acteurs die je de mond doen openvallen van verbazing, die je ráken, overrompelen. De laatste jaren waren dat, voor mij althans, onder meer Eva van de Wijdeven, Maria Kraakman, Sophie van Winden, Elsie de Brauw. En hét talent van nu: Naomi Velissariou. Wie? Griekse vader, Vlaamse moeder. In 1984 in het Belgische industriestadje (mijnbouw en Ford) Genk geboren, maar momenteel woonachtig in Amsterdam – waar ze een betaalbaar appartement in het stadshart zoekt. Who’s afraid of Virginia Woolf?, afgelopen najaar bij Dood Paard. Daar speelde ze de rol van Honey zó afwijkend en anders dan ik ooit eerder heb gezien. Ontwapenend. Campari als het ware: ‘n tikkeltje vreemd maar wel lekker. Maar toch: Was dit de eenmalige uiting van een eendagsvlieg, een toevallig passerend talent, die speelde alsof ze aan clichés een broertje dood had, of was zij de belichaming van puur en edel, vierentwintigkaraats vakmanschap?

Een maandje daarna kwam de solo A Tragedy (simplified) uit, waarin ze zich afficheerde als een hedendaagse Elektra, gemodelleerd naar de gelijknamige getormenteerde klassieke tragedienne. En een maandje daarna was er The Truth about Kate met een tekst van de jonge toneelschrijver Jibbe Willems en geregisseerd door collega-youngster Davy Pieters. De laatste kreeg voor deze voorstelling onlangs een nominatie voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2014.

The Truth about Kate vertelt het illusoire verhaal van megasuperster Kate, op een manier zoals dat in celebrity-documentaires gepleegd wordt te doen. Dus: met een gewichtige voice-over, een terugblik op Kate’s jeugd in het onbeduidende stadje, uitzinnige rode-loperverslagen, gefaket archiefmateriaal en interviews met jeugdvrienden, (ex-)geliefden, collega’s en hysterische moeder. Naomi Velissariou (29) speelt alle personages: Kate, voice-over inclusief een harde ‘g’, look-alike van Matthijs van Nieuwkerk, jeugdvrienden, reclamestem – zo’n 25 in totaal. Maar Kate is desondanks niet van vlees en bloed. Ze is virtueel, niet wat we écht noemen. In haar eenvoudige Bruynzeel-keuken met romantisch uitzicht op de besneeuwde toppen van een geschilderd hooggebergte leeft ze haar gedroomde succesleven. Net als u en ik dat onwillekeurig ook wel eens doen, zingend onder de douche of op een Voice of Holland-achtige karaoke-avond. Een moment of fame à la Andy Warhol waarmee we ons even denken te ontworstelen aan het slopende juk van onbeduidendheid.

De reconstructie van een zelf-gefabuleerde identiteit meets geënsceneerde documentaire. “Kate is fake, een constructie”, zegt Velissariou onomwonden in het Rotterdamse Theater De Bakkerij, waar ze actrice Eva van Heijnen coacht en aan het klaarstomen is voor de première van Me, Kusama, een solo die binnenkort trouwens in Literair Theater Branoul te zien is. “Kate is een jonge vrouw die terugblikt op haar leven in de voltooid verleden tijd, derde persoon enkelvoud. In haar verlangen naar adoratie, dramatiek en mysterie raakt zij verstrikt in haar eigen creatie.”

Toen Davy Pieters haar benaderde voor dit stuk was ze meteen verkocht. “Ik heb nooit eerder met haar gewerkt, maar kende eerdere regies en haar werkwijze. Die bewonderde ik beide, dus voor mij was de keuze gauw gemaakt”. Tekstschrijver Jibbe Willems kende ze enkel van zijn prachtige teksten, terwijl zij toch het stuk zou dragen. “Hij kwam met wel honderdtwintig pagina’s aanzetten. Daar hebben Davy en ik uiteindelijk met pijn in het hart de helft van moeten schrappen. Niet omdat die niet goed in elkaar steekt, maar omdat het anders wel een stuk zou worden dat minimaal acht uur zou duren.”

The Truth about Kate door Naomi Velissariou, van Frascati-producties. Te zien op zaterdag 12 april in Zaal 3 van Theater aan het Spui. Meer informatie: www.frascati.nl en www.theateraanhetspui.nl. Telefonisch kaarten reserveren: (070) 346 52 72.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s