Theater als een virtuele game

As – De werelden van Sytze Schalk

Theater als een virtuele game, een gezelligheidsspel. Doe ook mee en bepaal het verhaalverloop. Sytze Schalk verwezenlijkt het in het universum van ‘De werelden van Schalk’.

Voor een theaterbezoeker speelt een voorstelling zich voornamelijk binnenshoofds maar buitenshuis af, in een bekende, aanraakbare wereld. Offline zogezegd. Na de laatste minuuut van een opvoering bestaat een theaterstuk alleen nog ergens in de bovenkamer. Daar verdwijnt het, stukje bij beetje. Een voortzetting op de ons omringende virtuele en digitaal georganiseerde wereld die internet heet, online dus, is een zeldzaamheid in het theaterwezen. Natuurlijk: op websites zijn massa’s trailers, interviews en op wat goed geluk ook integrale recensies te vinden. Daar blijft vaak bij. Niets op tegen. Maar virtueel is er zoveel meer mogelijk. Zo zijn er meer lagen aan te brengen. En, belangrijker: er is daar zoveel meer aan de hand. “De werelden van internet, nieuwe media en games enerzijds, verschillen hemelsbreed van het theater. Het zijn andere culturen. Ik wil een stap zetten, pionieren”, zegt Sytze Schalk, toneelmaker.

Op het oog is het toneelstuk AS een alleszins aaibaar ‘boy-meets-girlverhaal’, zo’n – laten we zeggen – ‘aanraakbaar’ theaterstuk zoals u die vast wel kent. Met een puike tekst, prachtig spel, een inventief decor en een nooitgedacht lichtontwerp, en met een kop en een staart. AS is in eerste instantie een ‘old school’-verhaal over de jongen L (Jos Nargy) en het meisje F (Sofieke de Kater), die elkaar ‘vinden’ in de onbeduidende dorpskern van Deze Stadje, laten we zeggen een bijna Almere-achtige, om niet te zeggen Twin Peaks-achtige omgeving, maar dan met een oneindig meer en een pier als vliegwiel. Maar AS-schrijver/regisseur Sytze Schalk trok buiten het verhaal over schoonmaakroosters en al het andere volwassene dat bij een relatie om de hoek komt kijken, ook een machtige online wereld op. ‘Transmediaal’, noemt hij zijn aanpak. Met het theaterinitiatief dat De werelden van Schalk is gedoopt heeft hij bij Theater aan het Spui twee jaar de tijd gekregen om off- en online verhaalwerelden te verweven, een nieuw universum te maken.

Fervent gamer Schalk: “We hebben een VVV-achtige site gemaakt rondom Deze Stadje, met informatie, nieuwsberichten, portretten van inwoners en prikbordberichten. Je vindt er niet alleen berichten van de personages uit AS, maar ook van andere inwoners. Een aantal van deze verhalen en dagboekgebeurtenissen komen terug in de voorstelling. Andere verhalen staan op zichzelf en zullen deel uitmaken van toekomstige projecten rondom AS.”
Het is de bedoeling dat de verhaalwereld van AS & Deze Stadje zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen. “De kern van De werelden van Schalk is dat er verhalen speciaal voor en met wie dat wil worden gemaakt. Dat gebeurt met mensen die zich daartoe op de site aanmelden en een al dan niet fictief personage bedenken. Dat personage maakt vervolgens deel uit van de plot rond AS”.

De werelden van Schalk doet denken aan Second Life, het doodgewaande virtuele concept van een half decennium geleden, een game-achtige wereld, waar je door zelf een fictief profiel aan te nemen, kon rondstruinen en een zelfverkozen identiteit kon aanmeten. “Dit project is meer literair van opzet”, antwoordt pionier Schalk. “Ik wil graag dat mensen meedenken, dat het eenrichtingsverkeer van theater verandert in een drang tot dialoog.” Bitcoins? “Betalen daarmee kan nog niet”, lacht Schalk, “maar mensen die op de site een profiel aanmaken krijgen wel korting op de toegangsprijs”.

As is te zien in Zaal 3 van Theater aan het Spui, van 27 mei tot en met 3 juni 2014. Meer informatie: www.theateraanhetspui.nl. Meer informatie over De werelden van Schalk op www.dewereldenvanschalk.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s