Nederlands Komedie Theater speelt Land of Hope & Glory
Een oorlogsverhaal gecombineerd met vrolijke liedjes. Het Nederlands Komedie Theater speelt het klaar in Land of Hope & Glory.
“Zou je niet denken, hé?”, zegt Danny van Zuijlen, nadat hij heeft uitgelegd dat in de periode van de Tweede Wereldoorlog hier te lande best veel werd gelachen. “Misschien tegen de klippen op, maar toch: er was vaak sprake van een ongebreideld optimisme. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het lied ‘Houd er de moed maar in’. De amusementsindustrie spande zich van harte in om het leven weer normaal te doen lijken. Hoe verder je in de oorlog komt, hoe meer ‘houd er de moed maar in’-repertoire. In schril contrast met de werkelijkheid natuurlijk”.
Toen Van Zuijlen met zijn gezelschap, het Nederlands Komedie Theater (NKT), bij het maken van Liedjes van Louis Davids, een eerbetoon aan de eerste kleinkunstenaar van Nederland, de man die begon als wonderkind op de kermis, later variété- en revueartiest werd en opklom tot directeur van het Kurhaus-cabaret in Scheveningen – op veel meer verkwikkende liedjes uit de oorlogstijd stuitte, liedjes die later uitgroeiden tot bekende klassiekers als Trees heeft een Canadees, Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan, Eens zal de Betuwe in bloei weer staan en Als op het Leidseplein, wist hij op slag: hier moeten we mee aan de slag. Toen ook nog eens bleek dat de opa van Ton Offerman, regisseur van de voorstelling Happy Days bij het NKT, tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland ging werken, vervolgens bij het verzet terecht kwam en bij terugkomst in Nederland met de nek werd aangekeken en allerwegen als landverrader werd beschouwd, was het voor Van Zuijlen een kwestie van een en een is twee. Hij besloot het concept van Land of Hope & Glory op Offermans lotgevallen te baseren. “Het is een bijzonder verhaal, een persoonlijk verhaal over een aspect dat al te vaak onderbelicht is gebleven. Het is de geschiedenis van een man die voor duivelse dilemma’s kwam te staan. Want wat en wie is eigenlijk goed of fout?”
Doorspekt met talloze vaderlandse dijenkletsers uit de oorlogstijd – en met bijzonder buitenlands repertoire zoals de jazz van Glenn Miller en the Andrews Sisters, plus de melancholische Duitse chansons van Marlène Dietrich en Vera Lynn – is Land of Hope & Glory een dijk van een muziektheatervoorstelling, waarin ontroering en vrolijkheid hand in hand gaan, met naast Van Zuijlen zelf ook als zangers/acteurs Mirthe Bron en Michael de Roos zij aan zij op de planken. “Na afloop vertellen vooral oudere mensen me vaak dat ze de voorstelling erg leuk hebben gevonden en veel liedjes hebben meegezongen, vooruit, meegeneuried”.
Land of Hope & Glory door Nederlands Komedie Theater is op zondag 1 juni 2014 e zien in het Dakota Theater. Meer informatie op www.allemaalkomedie.nl en www.theaterdakota.nl. Telefonisch reserveren: (070) 326 55 09.