‘Music Pool’ is als een warm bad

Een sprankelende mix van muziek en dans

In het maandelijks terugkerende matineeprogramma Music Pool kun je je laten onderdompelen in het figuurlijke warme bad van theater De Nieuwe Regentes.

Het voormalige zwembad heeft dit seizoen een van Nederlands bekendste strijkkwartetten, het Matangi Quartet, carte blanche gegeven voor een concertserie op de zondagmiddag. “Drie van de vier kwartetleden wonen in het Valkenboskwartier”, verklaart voorvrouwe Maria-Paula Majoor. “En we weten dat er ook heel veel andere musici in de wijk wonen: jazzmuzikanten, operazangers, flamencogitaristen en nog veel meer kunstenaars. Zo kwamen we op het idee om een serie concerten met onze wijkgenoten op te zetten: voor en door de buurt”. Matangi Quartet onderzoekt graag wegen om de concertpraktijk in een ander licht te zetten. “De musici met wie we samenwerken zijn net als wij op zoek naar een andere benadering van het concept ‘concert’. De sfeer tijdens Music Pool is daarom informeel. We vertellen iets over de stukken die we gaan spelen en houden de concerten kort, zodat ook kinderen kunnen komen”.

Op zondag 8 juni staat een samenwerking met dansgroep De Dutch Don’t Dance Division van Thom Stuart en Rinus Sprong op het programma, na eerdere tandems met onder meer zangeres Baidar al Basri, cabaretier Mike Boddé en sopraan Klaartje van Veldhoven. “De liefde tussen het Matangi Quartet en ons voert terug tot een decennium terug, voor de productie Orlando”, zegt choreograaf en artistiek leider Thom Stuart. “Maar ook daarna hebben we geregeld samengewerkt. En in de veelgeroemde CD van Matangi, Candy Box, heb ik een artikel mogen schrijven over dans en het strijkkwartet. Wat de combinatie van live muziek en dans bijzonder maakt? Live muziek is heerlijk en voegt altijd iets toe aan de dans. Live is veel dynamischer dan een CD op te zetten. Je moet wel afspraken maken over de tempi natuurlijk, maar de dans wordt er altijd veel krachtiger door”.

Een van de choreografieën die in Music Pool wordt gedanst is Stuarts choreografie Company, op het tweede strijkkwartet van Philip Glass. Een solo die zo’n tien minuten duurt, een werk dat ‘Glass schreef onder invloed van het werk van Samuel Beckett’, aldus Stuart. Verder wordt Oog, een compositie voor cello en tape in 1995 door Michel van der Aa voor Justa de Jong voor de celliste bij het Residentie Orkest geschreven, en zij voert het deze keer live zelf uit. “Van de winter is dit werk nog gespeeld en gedanst in het Concertgebouw te Amsterdam. Ik ben blij dat het na jaren weer eens in Den Haag te zien is”, zegt Thom Stuart, die landelijke tv-bekendheid verwierf als deelnemend choreograaf aan een van de edities van The Ultimate Dance Battle. Ten slotte is er The flight of Bumble Bee van Rimsky-Korsakov. De vlucht van de hommel was oorspronkelijk geschreven als een intermezzo voor de opera De geschiedenis van Tsaar Saltan en begeleidt een scène waarin de hoofdpersoon – een prins – in een hommel verandert.”Die choreografie is eigenlijk een wedstrijd in wie het snelst kan dansen”, licht Stuart toe. “Het stuk duurt amper een minuutje maar er zitten wel honderd passen in.”

Music Pool in De Nieuwe Regentes met Matangi Quartet en D.D.D.D.D. is te zien op zondag 8 juni 2014. Meer informatie op www.denieuweregentes.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s