‘n Avondje Americana in Dakota
‘Americana’ uit de lage landen. Sterker: Drie Haagse Americana-bands bij elkaar op een avond: The Resonators, Melle de Boers Smutfish en de Dust Bowl Drifters. Een sfeervolle avond die bol staat van onvervalste Americana-klanken.
“Je bij tijd en wijle een tikkeltje ‘ongemakkelijk’ voelen, je soms zelfs ronduit behoorlijk raar voelen. Dat je als kind meent er niet bij te horen”. Uit dat gevoel van sociaal onrecht spruiten veel van Melle de Boers ‘country noir’-songteksten voort. “Noem het engagement”, zegt De Boer, frontman van John Dear Mowing Club, ehh Smutfish. En zijn songs houden daarmee gelijke tred.
De droom in Americana is het zoeken naar totale vrijheid, het allerhoogste, de kosmos, weg uit het burgerleven. Of, naar binnen gekeerd: naar een totaal verdwijnen, onzichtbaarheid, verstilling, pure onschuld. Alles in de absolute termen zoals alleen Amerikanen dat kunnen – en pubers. Daarna de desillusie: de val, de ontmaskering, de lusten die in de weg zitten, de plichten van het gewone leven, ‘sad light on lonely houses’, de aftakeling, drugs, moord, zelfmoord. Drama dus, en tragiek. Denk in de literatuur aan Burroughs, Kerouac, Capote, Mailer, Miller, Salinger, Bukowski, Updike en aan in de beeldende kunst aan Pollock, Hopper, Warhol, en velen meer.
In de muziek is Americana tot een containerbegrip verworden voor een stijl die een enorme verscheidenheid aan artiesten, vaak singer-songwriters, herbergt. Afleidsel van authentieke country, folk en blues die in een modern jasje is zijn gestoken. “Americana is werkelijk een bonte benaming”, terwijl De Boer zoekt naar een afdoende definitie. “Vaak wordt er muziek onder verstaan die uit de folk en de country afkomstig is, Woody Guthrie, Hank Williams, Johnny Cash. Noem het traditioneel Amerikaanse muziek”. In zijn ouderlijk huis groeide De Boer op met de Americana-muziek van Neil Young, Leonard Cohen en Bob Dylan. Curieus, want Young noch Cohen zijn van geboorte Amerikaan, maar Canadees. “Het gaat ook om de onderwerpen die bezongen worden, thema’s die geëngageerdheid verraden”, licht De Boer toe. “Bij Loudon Wainwright III heb ik dat bijvoorbeeld heel sterk. Hoe iemand denkt over de wereld en daar op zijn eigen onmachtige manier, maar heel direct, over schrijft”.
De Boer is samensteller van een regelmatig terugkerende programma-avond in poptempel het Paard van Troje, waar hij avonden met Americana vult. “Sinds een jaar of zeven doe ik dat onder de titel Mowingclub. Er zijn vaak aansprekende gasten uit het buitenland op bezoek, zoals The Handsome Family, Richard Buckner, Wovenhand, Tim Knol, Johnny Dowd en Eilen Jewell”.
Melle de Boer is ook voorman van muziekband John Dear Mowing Club. “Maar tegenwoordig heten we weer Smutfish”, verklaart De Boer, “precies zoals we voor ‘John Dear’ ook al genoemd werden”. Binnenkort komt een nieuwe CD uit met ‘country noir’-songs, zoals De Boer zijn muziek bij voorkeur noemt, wederom onder de naam Smutfish. “De eerste naamwisseling had te maken met een drang naar meer vrijheid in het maken van muziek van mijn kant, de tweede met een hang naar de bandleden van weleer met wie ik nu graag weer in gezamenlijkheid muziek maak”.
Ook Theater Dakota doet nu een duit in het zakje van het populaire Americana-genre met het eerste Dakota Americana Festival. Naast een optreden van Smutfish – met nieuwe songs en oude hits – ook gigs van de eveneens Haagse bands The Resonators en Dust Bell Drifters. Onderlinge muzikale verwantschap tussen de genoemde Haagse Americana-bands is er zeker, meent De Boer. “The Dust Bowl Drifters baseert zich op de vroegere Amerikaanse string bands, met instrumenten als western gitaar, banjo, lapsteel en contrabas als begeleiding van meerstemmige zang. Hun muziek is een eigentijdse interpretatie van country, bluegrass, honkytonk en mountain music. En The Resonators is een band rond Jille van der Veen die onvervalste country en westernmuziek speelt met een heuse steel guitar in het middelpunt”.
Dakota Americana Festival in Theater Dakota op zaterdag 14 juni 2014. Meer informatie op www.theaterdakota.nl.