NTjong op volle toeren

Het tweede volwaardige seizoen is in aantocht. Nu alle neuzen de gelijke kant op staan wordt het tijd om te gaan scoren.

“Nu alles organisatorisch is ingelopen, iedereen is ingewerkt en op elkaar ingespeeld, kunnen we vaart gaan maken”, zegt een opgewekte en opgeruimd klinkende Noël Fischer. De artistiek leider van jeugdtheatergezelschap NTjong staat aan de vooravond van het tweede theaterseizoen. Het Nationale Toneel en het bijbehorende jeugdtheatergezelschap NTjong brengen rond maart 2015 met Polleke hun allereerste familievoorstelling voor de grote zaal uit, in de Koninklijke Schouwburg, net zoals het RO Theater dat eigenlijk al jarenlang in Rotterdam in de plaatselijke schouwburg doet. “Dat is indertijd een van de redenen geweest om het in Den Haag bestaande gezelschap voor jeugdtheater en dat voor het grotemensentheater bij elkaar te brengen in een enkel ensemble. Maar waar ze in Rotterdam met hun familievoorstellingen accenten leggen op komedie en gein met soms een vleugje camp, slaan wij juist een serieuzer pad in.”

Het pièce de resistence moet de productie Polleke worden, geregisseerd door Fischer zelf, naar de gelijknamige boeken van de gelauwerde kinderboekenschrijver Guus Kuijer, ook bekend van de Madelief-kinderboeken. Met Polleke schreef hij tussen 1999 en 2002 een moderne Nederlandse klassieker die werd bekroond met onder meer de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterseprijs. Fischer: “Met Polleke creëerde Kuijer, die ook voor zijn overige werk trouwens grossiert in Griffels, een grappig en gevoelig oer-Hollands meisje dat meteen je hart steelt. Wij maken er een verhaal in gelaagdheden van, dat niet alleen gericht is de dramatische kant van het geheel, maar waarin gelukkig ook een hoop te lachen valt”. Fischer vat de voorstelling op de site samen met: ‘Grote mensen moeten maar op zichzelf passen’.

Polleke was allereerst hoofdfiguur van het kinderboekenweekgeschenk 2001, maar twee jaar daarna groeide ze uit tot een meid van vlees en bloed doordat Kuijer een vervolg schreef op de lotgevallen van het boekenfiguurtje. Kuijer situeert haar in een grote flat in de stad. Haar ouders zijn gescheiden. Haar moeder is een beetje raar, terwijl haar vader maar wat rondzwerft en overal geld leent. Polleke raakt verliefd op de Marokkaanse jongen Mimoen, maar zijn geloof en cultuur maken hun vriendschap bijna onmogelijk. Bij haar opa en oma op de boerderij vindt ze af en toe een plek om weer op adem te komen. Hoeveel er ook tegenzit, Polleke is geen opgever. Ze schrijft prachtige gedichten, want later, later wordt Polleke dichter.
De theaterversie belooft brutaal, sprankelend, humoristisch en ontwapenend toneel op te leveren voor jong en oud, met de watervlugge belofte Sallie Harmsen als Polleke en onder meer de bekende grotemensenacteurs Jaap Spijkers en Pieter van der Sman in hun eerste voorstelling voor een jong publiek. “Dat is het leuke van dit gezelschap, dat je uit zo’n enorm reservoir aan acteurs kunt putten”, zegt Fischer. Het is de bedoeling dat bij de voorstelling ook live muziek ten gehore zal worden gebracht.

Natuuriijk maakt NTjong dit seizoen nog tal van aanstekelijke jeugdtheatervoorstellingen. Leo en Lena bijvoorbeeld, ‘een puberkomedie’ volgens Fischer, naar Georg Büchner. “Een stuk voor en over ouders met kinderen, kinderen die dodelijk verliefd kunnen zijn, die grenzeloos lijken, die alles willen en alles menen te kunnen. Hoe ga je daar mee om? Het stuk gaat eind september in première. In januari volgt Othello.”Het was de wens van regisseur Hans van den Boom om een voorstelling voor en met jongeren te maken. Dat heeft hij niet eerder gedaan.”

Dan is er Don Quicot denkt na!, een voorstelling waarmee scholen in Den Haag worden bezocht. “We gaan met dit stuk een poging wagen om kinderen tools in handen te geven waarmee ze verder kunnen gaan kijken dan hun neus lang is, waarmee ze lichtjes aan het filosoferen kunnen slaan”, licht Fischer toe. Tegen de zomer brengt NTjong The summer of ’96 uit, gemaakt door Casper Vandeputte en Sadettin Kırmızıyüz. Het onderwerp van het stuk is het volgens de makers deficit van de culturele samenleving. Het is de bedoeling dat dit stuk vooral op zomerfestivals te zien is.

De aftrap van het seizoen wordt voor NTjong gevormd door een reprise van Zebra, Zebra, want de coproductie met BonteHond voor 5+ is genomineerd voor de prijs voor beste jeugdvoorstelling: de Gouden Krekel, en uitverkoren voor het Theaterfestival. Buitenkansje:
op 12 september te zien in Theater aan het Spui!

Meer informatie: ntjong.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s