‘Tieners zijn ongenadig onaantrekkelijk’

Première Leo & Lena bij NTjong

Ter gelegenheid van de opening van het Mauritshuis, medio juni, was ze voor even Vermeers wereldberoemde tronie Meisje met de Parel. Ze werd toen onder koninklijk toezicht ten tonele gevoerd als het meisje met blauwe tulband en een gele, omlaag vallende doek.

“De koning? Die heb ik toen helaas niet gesproken, hij had vast een drukke agenda”, zegt Anneke Sluiters. De jonge (24) actrice is vanaf zondag uitgerekend als koningskind te zien in Leo & Lena, de nieuwe productie van NTjong – al heet ze daarin dochter van De Hoogste Baas van het Grootse Bedrijf. “Blauw bloed?” Ze lacht. “Heb ik niet, zou ik niet willen ook, dat past mij echt niet.”

Leo & Lena
is een komisch verhaal met serieuze ondertoon voor 9-plussers over twee verwende, luidruchtige pubers die besluiten het andere eind van de wereld op te zoeken op het moment dat ze door de vader van Leo en de moeder van Lena uit tijdgebrek en om van hun zeurderige tienersgejank af te zijn, aan elkaar worden uitgehuwelijkt. “Gelukkig heb ik in het echte leven fijne ouders. Ik ben reuze blij met ze”, aldus de geboren Noord-Limburgse. Onafhankelijk van elkaar gooien ze de kont tegen de krib en zien met hongerige ogen uit naar extreme avonturen en, in het geval van Lena, vooral naar ‘echte’ liefde. ‘Ik wil een jongen die zich schor kan schreeuwen maar ook zacht kan fluisteren. Hij moet van honden houden, op paarden kunnen rijden en met katten kunnen praten. Hij moet een hamburger met slagroom lekker vinden (…) En hij moet gedichten schrijven die niet rijmen’, zo laat Anneke Lena hardop uitspreken. Maar hun eerste onderlinge ontmoeting zet alles op z’n kop.

Leo & Lena is oorspronkelijk een absurde komedie over prinsen en prinsessen. “Ouders behandelen hun kind vaak als prins of prinsesje. Zeker, ouders hebben verplichtingen, maar kinderen net zo goed. Tieners kunnen ongenadig onaantrekkelijk zijn. Ikzelf heb ook wel ooit met een luide knal de deur achter me dichtgegooid met de bedoeling nooit meer terug te keren. Bij de eerste de beste hoek verderop kwam ik al tot de slotsom dat dat nauwelijks of geen kans van slagen had”.

Roze
In de verte davert de toneeltekst van Georg Büchner nog wat na, maar voor het overige is toneelschrijver Jibbe Willems erin geslaagd een frisse bewerking van het stuk uit 1838 te maken. Büchners werk staat vol taalgrapjes, karikaturen en satirische toespelingen op het leven aan de hoven en hofjes van het indertijd verbrokkelde Duitsland. Willems heeft daar op voortgeborduurd, maar ook het een en ander toegevoegd. “Naast Leo’s hartsvriend Valerio is er nu ook een Valeria, en de rol van Rosetta is uitgediept tot ‘een groot hart met een klein meisje eromheen’. Het is een tekst geworden die je soms heel groot moet spelen en dan weer snel moet schakelen, zodat er een gelaagdheid ontstaat. Dat is verrukkelijk om te kunnen doen. Maar om zo te spelen, dat is ook de verdienste van regisseur Noël Fischer, die daar in haar opvatting van het stuk naadloos op aansluit. Ik mag me in ieder geval naar hartenlust uitleven.”

Knalrood sluik haar met een pony, enorme wimpers en de nagels in zuurstokroze gestoken. Vuurrode lippenstift. Ze hult zich in een kekke onesie. Sluiters ziet er in de huid van Lena een beetje uit als Lady Gaga die een ingrijpende verjongingskuur heeft ondergaan. Ook het decorbeeld, twee naast elkaar gelegen tienerkamers, sluit daarbij aan. Het decorbeeld, twee naast elkaar gelegen tienerkamers, sluit daarbij aan. “De jongenskamer knalblauw, de mijne is geheel roze”.

Anneke Sluiters speelde onder meer bij Golden Palace in Rampentraining voor Stewardessen, was gastacteur bij TG Nachtgasten en maakte de solovoorstelling Don’t get me wrong. En nog vorig jaar was ze te zien bij de jaarlijkse toneelschrijverfestival Vertigo van De Kosmonaut, waar ze de sterren van de hemel speelde. En we hebben nog wat te verwachten: “Ik heb net de draaidagen van de Nederlandse tv-serie Suspicious Minds gehad, ga straks in een lunchvoorstelling spelen en meteen daarna bij Abattoir Fermé”. De première van Leo & Lena nadert nu snel. “We kunnen nu steeds preciezer gaan spelen, het verfijnen. Dat is altijd spannend om te doen.”

NTjong: Leo& Lena (9+) van zaterdag 27 september tot en met zondag 5 oktober 2014 in Theater aan het Spui. Telefonisch reserveren: (070) 346 52 72. Meer informatie op ntjong.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s