‘Muziek zet je lijf in beweging’

Matangi Quartet en Lonneke van Leth Producties in ‘Music Pool’

Muziek en dans gaan hand in hand. Al eeuwenlang. De opkomst van muziek en dans verloopt dan ook voor een groot parallel – tot aan hiphop, street- en breakdance aan het einde van de vorige eeuw toe. Dans en muziek zijn als een symbiose en op z’n allerbest als een synthese. Waar een tekenaar in principe niet kan zonder papier, is een danser of choreograaf nergens zonder muziek. Voor Maria-Paula Majoor van het Matangi Quartet geldt dat ook andersom, is muziek zonder dans vrijwel ondenkbaar. “Want zodra muziek klinkt wil je bewegen, met je benen meedeinen of met de vingers meetikken op de maat. Je voelt dat muziek je lijf in beweging zet”.

Choreografe en danseres Lonneke van Leth, artistiek leider van Lonneke van Lethproducties (De Odyssee, Het Zwanenmeer) is door Majoor benaderd voor een aflevering van Music Pool, de maandelijkse concertserie van het ensemble in Theater De Nieuwe Regentes, waarin het strijkerskwartet de werelden verkent van klassiek, jazz en wereldmuziek.”Maar we brengen in Music Pool graag ook de rijkdom van andere kunstdisciplines uit de stad tot uiting”.

De ‘strijkers’ van het Matangi Quartet en Van Leth werkten eerder intensief samen. Van Leth: “Dat was in Uneven”, het jaarlijkse festival rond moderne dans en beeldende kunst dat ik enige jaren achtereen in Theater aan het Spui heb gedaan. In de editie 2011 tekende het Matangi Quartet voor de muzikale begeleiding. Toen Maria-Paula een tijdje geleden voorstelde in Music Pool de dans naar voren te halen, was het programma dan ook snel rond”.

Vrijwel iedere choreograaf geeft de voorkeur aan live muziek; voor dansers ligt dat vaak genuanceerder, vooral omdat er moeilijker te timen is. “Dat klopt”, zegt de Haagse choreografe. “De tempi luisteren natuurlijk erg nauwkeurig en ook het inzetten is altijd spannend. De samenwerking met dirigent en muziekensemble moet daarom optimaal zijn”.

Een van de choreografieën uit Uneven staat nu in Music Pool opnieuw op het menu: Mompou, naar een spannende compositie voor piano, cello en viool van Wolfert Brederode. Hij liet zich daarbij inspireren door werk van de gelijknamige Catalaanse pianocomponist. Maar ook een van de Parade-hits van 2012 De Dood en het Meisje prijkt op het programma. Destijds werd de uitverkochte reeks in een Parade-tent gespeeld onder begeleiding van cellisten van het Residentie Orkest. “Maar in Music Pool klinkt het beroemde strijkkwartet weer zoals we dat zo goed kennen, met Matangi in de reguliere bezetting met violen, altviool en cello”, zo licht Van Leth toe. Voor Matangi Quartet is het nog even zoeken naar de juiste balans. Majoor: “De dansers hebben dit werk ingestudeerd op een langzame uitvoering. Dat is wennen voor ons, want we spelen het juist altijd snel. Waarom? Je probeert natuurlijk altijd een eigen interpretatie aan een werk te geven. Dat is nu anders. Maar toch betekent deze wijze van uitvoeren voor ons een verrijking, want er ontstaan nieuwe inzichten door”.

Naast de twee genoemde werken speelt Matangi donderdagavond in Theater De Nieuwe Regentes nog twee composities en klinkt een gedicht dat wordt voorgedragen: de tekst van De Dood en het Meisje. Schubert schreef het stuk, in oorsprong een lied, aan het einde van de 18e eeuw, in een tijd waarin de dood en ziekte om zich heen grepen. Dit kan verklaren waarom Schubert deze thematiek zo duidelijk in zijn muziek verwerkte. Schuberts lied Der Tod und das Madchen is temeer belangwekkend omdat het de ontwikkeling van het strijkkwartet heeft ingeleid.

Music Pool door Matangi Quartet en Lonneke van Leth Producties is op donderdag 14 mei te zien in Theater De Nieuwe Regentes. Meer informatie: www.denieuweregentes.nl . Telefonisch kaarten reserveren: (070) 211 99 88.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s