Heavier than heaven

‘Macbain’ = Macbeth ft. Cobain

In Macbain koppelt theatergroep Dood Paard van Kurt Cobain en Courney Love aan de heer en dame Macbeth.

Sloeg Kurt Cobain, popicoon van de nineties, de hand aan zichzelf of werd hij in koelen bloede vermoord? Het wemelt sinds 1994 nog altijd van de complottheorieen. En waar rook opstijgt is vuur. Toch? Maar in maart vorig jaar sloeg de politie van de Amerikaanse stad Seattle het dossier rond Cobain definitief dicht, hoewel net daarvoor een cold case team na twintig jaar nieuw fotomateriaal in een politiekluis had ontdekt. Krap drie maanden later liet de vader van Courtney Love, met wie Cobain gehuwd was, weten dat het zijn dochter de moordenares moet zijn geweest. Zijn argument? In een cynische tekst van Cobain op een notitievel van een hotel nabij San Francisco, zet de zanger zijn echtgenote Courtney Love weg als een op ‘geld beluste, drugsverslaafde hoer’.

Bewijzen, in beide richtingen, zijn er te over. Cobains in hanepoten geschreven afscheidsbrief waarvan het laatste deel trouwens niet door hemzelf geschreven lijkt, stond een zin uit Neil Youngs nummer Hey Hey, My My (Out of the Blue): ‘It’s better to burn out than to fade away’. Het is beter te branden dan langzaam uit te doven. Van hem is bekend dat hij altijd al wilde behoren tot de Club van 27, popmusici die in hun 27e levensjaar het leven lieten: Jim Morrison (The Doors), Janis Joplin, Jimi Hendrix, Ian Curtis (Joy Division). Geen slecht rijtje qua muziekgrootheden. Later voegde Amy Winehouse zich daar nog bij. En dan: was ook de gekozen bandnaam Nirvana niet een teken aan de wand? Bovendien leed Cobain net als zijn moeder aan een helse, chronische maagaandoening die hij bestreed met heroïne. En hij slikte daarbij onder meer Rohypnol en Ritalin.

Monsterlijke roem
Cobain had altijd al beroemd willen worden. Toen eind 1991 Nevermind, Nirvana’s tweede album, de eighties omtoverde tot de nineties en Dangerous van Michael Jackson voorbijstormde in de hitlijsten, verhulde Cobain niet dat het verworven succes als een molensteen om zijn nek hing. “Soms krijg ik een afkeer van Nirvana, dat beest, die machine die onze groep tegen onze zin is geworden. Allemaal hebben we overwogen weer op een straathoek te gaan spelen.” De roem werd een monster.

Ondertussen had Cobain een huwelijk gesloten met Courtney Love, zangeres van de groep Hole, maar vooraleerst fulltime groupie. En structureel desperately seeking money. Ze kregen al snel een dochter: Frances Bean Cobain. In een interview met Vanity Fair in de maand dat Frances geboren werd, gaf Love aan dat ze heroïne had gebruikt tijdens haar zwangerschap. Twee weken na haar geboorte werd Frances Bean op bevel van de kinderbescherming uit huis geplaatst en verbleef ze enkele weken bij een familielid van Love. Pas na veel juridisch getouwtrek kregen Cobain en Love de voogdij over hun dochter terug. Is zelfmoord vanuit dat perspectief dan juist wel of niet logisch?

Macbain
Dood Paard koppelt Cobain aan Macbeth, en Love aan Lady Macbeth. Macbeth, een van de donkerste Shakespearetragedies, gaat over een Schotse generaal die van drie heksen hoort dat hij op een dag de troon zal bezitten. Door zijn over-ambitieuze echtgenote gaat hij daarna over lijken. In Macbain zien we hoe Macbeth en zijn vrouw zich na de moordpartijen terugtrekken in hun kasteel, vluchtend in waanzin, wachtend op de eigen dood. Shakespeares tekst is door Dood Paard vermengd met dagboekfragmenten en songtekstflarden van Kurt Cobain. Maja Topper van Dood Paard: “Macbeth en Cobain delen een blinde ambitie, de eerste naar macht, de tweede naar roem, die monsterlijke vormen aanneemt en hen verzwelgt. Ze zijn aan het wachten, maar weten niet waarop. Ze zijn bang, opgesloten in hun hoofd”. Bij elkaar opgeteld inderdaad misschien overwegingen voor een shot in the head met een hagelgeweer.

Macbain van Dood Paard is op woensdag 27 en donderdag 28 mei 2015 te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie: www.doodpaard.nl en www.theateraanhetspui.nl . Telefonisch reserveren: (070) 346 52 72.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s