Een vorig leven

Thomas, Sacha en Jos spelen Toon Tellegen

Een vorig leven van het driemanschap Thomas, Sacha en Jos was op de laatste Parade een van de pareltjes. Een avondvullende versie is inmiddels in de maak.

Mócht er een hiernamaals zijn – dan dus ook een vorig leven. Dit leven hier. Voor Thomas, Sacha en Jos begon dit leven hier in Utrecht. Thomas: “We leerden elkaar kennen op de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sacha: Jos mocht daarna een voorstelling maken bij Theater aan het Spui en vroeg Thomas en mij erbij. We noemden ons een gelegenheidstrio. Jos: Ehh, schrap dat woordje ‘gelegenheid’ maar hoor. We maken inmiddels al drie jaar samen voorstellingen, steeds onder de vleugels van Theater aan het Spui.

Thomas: Alle drie hebben we een fascinatie voor het werk van Toon Tellegen. Sacha: We maakten de voorstelling Mijn Vader. Naar het gelijknamige boek. Hij kwam kijken. Jos: “En hij zag dat het goed was.” Thomas: Het jaar daarop maakten we De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne, ook een boek van Tellegen. Sacha: Hij hielp mee aan het bewerken van het boek. Jos: Een verzameling verhalen die de Russische grootvader van Tellegen aan hem vertelde.

Sacha: Vorig jaar trokken we de stoute schoenen aan en hebben hem gevraagd iets voor ons te schrijven. Dat werd Een vorig leven. Jos: We hebben hem carte blanche gegeven, zoals Sacha dat altijd zo mooi zegt, en hij kwam met verhalen over zijn jeugd. De eerste 12 jaar … Thomas: Bijna 13 jaar .. Jos: Van zijn leven.

Thomas: Hij beschrijft in dit verhaal het stadje ‘N’, Den Briel. Sacha: Het is toch Brielle? Thomas: Nee, het is Den Briel, daar hebben we het toch over gehad?! Jos: Toon zegt: Den Briel. Sacha: Oké dan. We hebben zelfs een rondleiding door Den Briel of Brielle gehad van Toon. Thomas: In het stuk beschrijft hij vreemde mensen die in Den Briel leefden. Sacha: En meneer Laagwater in het bijzonder. Die een heel andere kijk op de Bijbelverhalen had. Thomas: Jos doe eens een stukje! Jos: Oké. ‘Het Paradijs’? Thomas: Ja. Jos: Goed.
Jos: ‘Toen Adam buiten het Paradijs stonden en het koud hadden, zich nog geen raad wisten met hun schaamte en hun armen niet om elkaar heen durfden te slaan, zagen ze een paar mensen lopen. Ze wisten niet dat er andere mensen bestonden.” Sacha: “Wie zijn jullie?” Jos: “Russen.” Sacha: “Russen, wat zijn dat?” Thomas: “Tja, wat zijn dat, dat weet ik niet.” Sacha: “Zijn jullie ook geschapen?” Jos: “Wij zíjn er”.’

Thomas: Afgelopen zomer speelden we deze voorstelling met veel plezier en succes op theaterfestival De Parade. De voorstelling duurde helaas maar 30 minuten. Sacha: Terwijl er voor nog veel meer materiaal was. Thomas: Daarom gaan we er nu een zaalvoorstelling van vijftig tot zestig minuten van maken. Jos: En dat is wel spannend hoor. Sacha: Maar ook heel tof, omdat het een nieuwe stap is voor ons”.

Volgend jaar februari gaat de avondvullende versie in première in Den Haag. Voorproeven kan in Zaal3 van Theater aan het Spui.

Een vorig leven van Thomas, Sacha en Jos is op woensdag 28 en donderdag 29 oktober 2015 te zien in Zaal 3 van Theater aan het Spui. Meer informatie: theateraanhetspui.nl en thomassachaenjos.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s