Dansend de kerstdagen door

Zuiderstrandtheater met ballet aan zee

Spitzen, tutu’s, elfenverschijningen. De negentiende eeuw staat er bol van. De Romantiek is in die tijd niet weg te slaan uit de kunst. En het klassiek-romantisch ballet vormt daarin een absoluut hoogtepunt.

Als reactie op het tijdperk van de Verlichting verspreidde de Romantiek zich als een virus over Europa. Werkelijk overal putten dichters, schilders en romanschrijvers zich uit in verhalen die uit het eigen, nationale verleden werden opgediept, en nationale helden op een voetstuk gehesen. Volksmuziek veroverde de harten van broze burgers en oude volksdansen vierden hoogtij. Een tijd van groot zelfbewustzijn, intuïtie en emotie.

En zo kon het gebeuren dat het bovennatuurlijke en de ijle geest boven het stoffelijke kwamen te staan. Onverklaarbaarheden werden aanbeden: Elfen, nimfen, bos-, water- en luchtgeesten, dolende zielen en betoverde wezens bevolkten boeken, schilderwerken en … de bühne. De top spanden tragische liefdesgeschiedenissen die zich afspeelden tussen droom en realiteit.

De danskunst bleek uitermate geschikt om de idealen van de Romantiek tot uitdrukking te brengen. Door allerhande nieuwe theatermachines die werden uitgevonden, leken ‘zwevende’ danseressen echt te bestaan, en dat werd nog eens versterkt door de wonderbaarlijke vervolmaking van de spitzentechniek, die de dansers ook al ijler en ranker maakte. Alles diende ter versterking van het idee dat een ballerina bij uitstek een licht en bovennatuurlijk wezen is. Ook de witte, halflange tutu als kostuum is daarvan een uitvloeisel. Ondertussen beperkte de rol van de mannelijke danser zich tot die van ‘assistent’: veelal tot het ‘liften’ (tillen) en ondersteunen van de schijnbaar gewichtloze, vrouwelijke ballerina’s.

De man die al deze balletglorie in choreografieën tot grote hoogten bracht heet Marius Petipa, de man die de grandeur van Parijs verliet om het edele ballet van de Zonnekoning over te brengen op de onmetelijke rijkdom van het tsarenhof in het Russische Sint-Petersburg.

Toppers
De komende kerstperiode zijn er in het romantisch gelegen Zuiderstrandtheater veel klassiek-romantische balletten te zien, toppers uit het klassiek-romantische ballet, onder live begeleiding van een orkest. Van De Notenkraker en Het Zwanenmeer tot Doornroosje. Naast ons eigen Nationale Ballet zijn er met name in Oost-Europa talloze topgezelschappen die uitblinken in het genre van de klassieke dans. Laat je verbazen door de dansers, de decors, de verhalen! Tuttig? Neen! Tutu’s? Ja!

Kersttraditie
In Den Haag heeft De Dutch Don’t Dance Division (D.D.D.D.D.) een naam hoog te houden als het gaat om een hartverwarmend uitje rond de kerstdagen. Al jaren presenteer het gezelschap rond Rinus Sprong en Thom Stuart sprankelende community art-voorstellingen. Dancing in a Winter Wonderland is er zo een, met dit jaar meer dan 120 dansers van 5 jaar tot 65+ in leeftijd, en van amateur tot professional. Ze schitteren op het podium in dansstijlen die variëren van klassiek ballet tot opzwepende Cancan. Het ene moment dreigt er een peperkoekmannetje over het podium te kruimelen, dan weer is er een ijskoude Koning Winter. Verenigd met een ensemble van musici uit het Residentie Orkest belooft dit een spetterend feest voor de hele familie.

In Dancing in a Winter Wonderland smelten kersttradities en winterse vertellingen vanuit de hele wereld samen in prachtige choreografieën die het publiek onderdompelen in nostalgie, het kerstfeest, en de hoop en de terugblik die kerst en het nieuwe jaar altijd weer met zich mee brengen.

kader:
Ballet in het Zuiderstrandtheater
De Notenkraker door het Oekraïens Staats Opera en Ballet Theater op woensdag 16 en donderdag 17 december 2015. / Dancing in a Winter Wonderland door D.D.D.D.D. op vrijdag 25, zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 december 2015. / Het Zwanenmeer door het Oekraïens Staats Opera en Ballet Theater op vrijdag 1 januari 2016. / Doornroosje door het Ballet van Tatarstan op zaterdag 2 januari 2016.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s