Notenolie

De Veenfabriek speelt ‘RAARRR’

Toen de artistiek directeur van theatergroep De Veenfabriek in Leiden, Paul Koek, hem zo’n tien geleden vroeg of hij bij zijn gezelschap wilde gaan spelen, zo zegt acteur Joep van der Geest, plantte hij opeens een koptelefoon op zijn hoofd.

“Of ik eventjes naar de muziek van Louis Andriessen wilde luisteren”. Van der Geest spitste zijn oren en wist, kort gezegd, niet wat hij hoorde. Maar toog daarna wél naar de plaatselijke CD-handelaar en raakte gegrepen door de hoogst wondere wereld die ogenschijnlijk aaneenhangt van ‘piep-knor’, waarvan diezelfde Andriessen ergens ook een exponent is. Van der Geest is er zelfs van gaan houden, zo bekent hij welwillend. “Echt,” benadrukt hij “met Andriessen openbaarde zich een onbekende en ongekende klankenrijkdom aan mij”.

Piep. Knor. Het is het cliché dat modern-klassieke muziek aankleeft. Bij De Veenfabriek, het gezelschap waar hij nu al tien jaar aan verbonden is, maakt hij daarom RAARRR. In de tien jaar dat Van der Geest deelgenoot is van hedendaagse muziek, groeide die voor hem van onbereikbare verre vriend uit tot goede buur.

In samenwerking met de jonge componiste Lam Lai uit Hong Kong en vier acteurs gaat Van der Geest goedgemutst rebelleren tegen het hermetische imago van serieuze moderne muziek, om de mysterieuze kracht die zij in zich heeft op een theatrale manier te vieren. Als regisseur trouwens : “Bij De Warme Winkel, het gezelschap waar van ik een van de oprichters was, kon dat niet, omdat we toen niet met regisseurs wilden werken. Bij De Veenfabriek kan dat wél. Ik kijk er zeer naar uit”.

Theater aan het Spui, zaterdag 9 en zondag 10 januari 2016

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s