Idir, bard van het levenslied

Viering Amazigh Nieuwjaar

Uitleggen waaróm, dat lukt eigenlijk niet zo goed. “Je moet erbij zijn, in de zaal zitten, de vibe en de energie die dan stromen, die moet je lijfelijk door je heen voelen gaan”. Wijnand Hollander, concertorganisator en promotor van Noord-Afrikaanse muziek, is verguld dat de geroemde Algerijnse singer-songwriter Idir naar het Zuiderstrandtheater komt. “Je moet hem zien als dé vertolker van het Amazigh-levenslied”.

Het concert van Idir vindt zaterdag 23 januari plaats, als onderdeel van de zesde editie van de Amazigh Nieuwjaarsviering, het moment dat het jaar 2966 luister bij wordt gezet. Die viering vindt plaats op diverse podia in de stad Den Haag, en komt tot stand in nauwe samenwerking met de Stichting Marokkaans Jongeren Geluid. Het programma bestaat uit toneel- en filmvertoningen, educatieve programma’s, debatten en podiumkunsten rond de Amazigh-cultuur, de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Noord Afrika: de Imazighen.

Het concert van Idir wordt voorafgegaan door ‘spoken word’ en optredens van singer-songwriters in het theatercafé en de foyers van het Zuiderstrandtheater. Ook na het concert in de grote zaal zijn er festiviteiten in de foyers die in het teken staan van de Amazigh-cultuur.

Hollander is allengs Marokko-specialist geworden. In 1989 ging hij toen hij zeventien was met Marokkaanse schoolvrienden mee op reis – en raakte betoverd. Tegenwoordig is hij getrouwd met een Marokkaanse en organiseert hij concerten. “Grote namen uit het Noord-Afrikaanse cultuurgebied hebben hier jarenlang opgetreden in sporthallen, congres- en zalencentra. Dat moest doorbroken worden. Idir heeft hij meer dan eens naar Nederland gehaald, maar toch blijft de Berber-bard een fenomeen, ook voor Hollander. “Hij is in Noord-Afrika, maar ook elders in de wereld een absolute grootheid. Hij werkte samen met onder meer Manu Chao, luister maar eens naar Denia. En op zijn aanstaande CD zingt Charles Aznavour! Steevast glimmen concertbezoekers van trots als ze na afloop naar huis gaan met een door hem gesigneerde CD in de hand. Kijk eens rond op YouTube, dan zie je met eigen ogen wat hij teweeg brengt”.

kader:
De Amazigh Nieuwjaarsviering is een initiatief van de stichting Marokkaans Jongeren Geluid, een organisatie die al jaren in Den Haag actief is door bij te dragen aan verbetering van de sociale cohesie en de leefbaarheid in de Haagse Schilderswijk. De stichting richt zich voornamelijk op jeugd en jongeren maar biedt ook oog en oor aan andere bevolkingsgroepen zoals ouderen, gehandicapten en kwetsbaren in de samenleving.

Aamzigh Nieuwjaarsviering op 23 januari. Meer informatie op zuiderstrandtheater.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s