Een culturele schat

African Mamas eren Paul Simon

Na vijf jaar zijn The African Mamas weer terug in de Nederlandse theaters. Samen met Leoni Jansen en een swingende band brengen deze Zuid-Afrikaanse topzangeressen deze keer het fascinerende verhaal van Paul Simon’s legendarische album Graceland.

“1986. Graceland. Baanbrekende muziek. Werkelijk íedereen heeft die LP in de kast. Zuid-Afrika werd indertijd internationaal economisch en cultureel geboycot onder invloed van het Afrikaans Nationaal Congres. Desondanks besloten onder meer Shirley Bassey en Queen op te treden in Sun City, een luxe casino en resort. En Paul Simon? Die ging dus óók naar Zuid-Afrika! Bij terugkomst in Amerika beschikte hij over een muzikale schatkist, vol aan in het Westen onvermoede terra incognita aan ritmes, melodielijnen en instrumentarium. Met zijn producer heeft Simon dat – in het analoge tijdperk – nog als een gek zitten plakken en knippen. Zonder te weten dat het album een doorslaand succes zou worden, want succes, nee, dat kun je immers niet plannen. Voor mij staat het als een paal boven water dat liefde voor muziek en liefde voor samenwerking bij Paul centraal heeft gestaan. En dat is een prachtig boodschap. Vooral nu, in Europa.“Maar Graceland is daarmee ook een indringend verhaal over apartheid. In onze voorstelling doen we uit de doeken waarom Simon – ondanks de bestaande oordelen – naar Zuid-Afrika vertrok”.

Graceland is dus in de kern ook een verhaal over politiek versus artistieke vrijheid, van nieuwsgierigheid, hongerigheid naar culturen en naar elkaar. Ook dat verhaal willen we met The African Mamas vertellen. Naast muzikale wonderen had Simon’s bezoek uiteindelijk ook een politieke uitwerking, want nadien werd hij, uitgerekend door het ANC, uitgenodigd voor een concertoptreden”.

“Hier, nu in Zuid-Afrika, zitten er nu heel wat audities op. Uit eerdere ‘edities’ van The African Mamas was ik al bekend met een rijkdom aan zangtalent, en daarvan heb ik er enkele in de nieuwe formatie kunnen opnemen. We repeteren in Johannesburg op dit moment met acht vrouwen en zes musici. Zes keer per week repeteren we hier, bij achtendertig graden, in een gymzaal!”.

“Ik treed zelf ook op, ik zing en speel gitaar. Dat heb ik niet eerder gedaan in The African Mamas. Maar ik had een ‘witte’ stem nodig, en tja, die kans wilde ik niet voorbij laten gaan. Verder ben ik regisseur en schrijver van deze voorstelling: Wie doet welk nummer? En op welke manier gaan we dat dan doen? Dat soort dingen”.

African Mamas. Tournee door Nederland, 2016.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s