De Pier is hot & happening

Lachen, gieren en smullen op de Pier

In de seventies waren er uitgaansgelegenheden gevestigd die nu als legendarisch te boek staan, zoals de Club Veronica en discotheek Belle Amie; er waren attracties als een mini-wielerbaan, een schelpen- en koraaleiland, picknickplaats, aquarium, Wild-west-dorp en griezelhuis. En ooit huisde er een heus Flintstone-dorp, waar een robot-Fred Flintstone rondliep.

Maar tegenwoordig kun je je er avond aan avond laven aan een goedgemutst lachen tijdens copieus dineren. De geschiedenis van de Pier van Scheveningen is er een van (ver)vallen en opstaan: van het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina in 1901, via wapendepot in de Tweede Wereldoorlog en een verwoestende brand in 1943; tot de wederopbouw in 1961, waarbij verscheidene eilanden verrezen, de verkoop in 1991 voor welgeteld één goudeerlijke Florijn aan horecaconcern Van der Valk – en de sluiting, opnieuw na een brand, in 2013. Over woelige baren gesproken.
Maar sinds vorig jaar is de Pier aan een nieuwe jeugd begonnen. Je kunt er weer met een gerust hart pierewaaien want de aloude Pier is aan zijn tweede, neen, derde jeugd begonnen. Vorig jaar juli werden de gerenoveerde promenade, het bovendek, het restaurant op het zonne-eiland, het pannenkoekenrestaurant, de uitkijktoren en de bungy jump-attractie weer opengesteld voor het publiek. Op het Schateiland zal nog een reuzenrad van zo’n 42 meter hoogte worden gebouwd. Het stalen eiland, dat ernstig door roest blijkt aangetast, zal worden gesloopt. Hoe goed het er inmiddels weer toeven is, liet festival TodaysArt zien, die er vorig jaar september een knetterend eerbetoon aan de Zero-beweging bracht.

Foodboulevard
Inmiddels zijn we na de heropening een klein jaar verderop. En zie: de Pier lééft, volop zelfs, al is het niet met de honderdduizend bezoekers na twee dagen van de (her)opening in 1961. ‘De misschien wel bekendste attractie aan de Nederlandse kust is inmiddels tot een ware foodboulevard uitgegroeid met een eigentijds en hoogwaardig aanbod van streetfood, restaurants, bars, terrassen en winkels,’ zo jubelt de gemeente Den Haag trots. Inderdaad is heel wat sympathieke, kleinschalige nering op de zeearm gaande en steeds vaker strijken er (weer) evenementen en manifestaties neer. De ‘vaste’ agenda vermeldt onder meer een ‘Pierwandeling’ onder begeleiding van een gids, en, tot deze week, een Open Pier waar je je eigen workshops kunt houden. Verder zijn er de komende weken een ‘hippiemarkt’, Summer of Love geheten, de Jazz Dayz, en Aircooled Scheveningen met een parade aan automobielende oldtimers, en is er ruimte ingeruimd voor weekends met pop-up stores. Voorts is er van 10 tot en met 19 juni het Festival Classique te gast, dat daarmee dit jaar voor het eerst ‘uitwijkt’ naar de arm waarvan de uiterste punt ooit 381 meter in zee stak. Het hart van het festivalterrein is te vinden in het Kurhaus, op de Pier en de boulevard daartussen. “De verhuizing richting zee is inspirerend en biedt nieuwe mogelijkheden om klassieke muziek bij zoveel mogelijk mensen te brengen,” laat festivaldirecteur Annemarie Goedvolk weten. Het aantal festivaldagen is en passant verhoogd van vier naar tien. “We willen verrassende voorstellingen presenteren die voor iedereen toegankelijk zijn. Scheveningen vormt een prachtig decor om deze vernieuwing te realiseren en meer mensen te bereiken.”

Tasty Comedy
Dat de nieuwe formule lijkt aan te slaan laat zich ook aflezen aan het nieuwe initiatief van de ‘Tasty Comedy’. Iedere donderdag tot en met zaterdag en ’s zondags een matinee kun je er lach-of-ik-schietavondjes of –middagjes beleven met nationale en internationale comedians aan het werk. En dat alles onder het genot van culinaire creaties die zijn bedacht door de Surinaams-Nederlandse televisiekok Ramon Beuk. Culinair lekkerbekken onder een spervuur van lachsalvo’s. De avonden worden geprogrammeerd door cabaretier Jörgen Raymann, die nu en dan ook zelf optreedt. “Programmeur is een groot woord,” zegt Raymann. “Ik ben meer de ambassadeur van het comedy-deel, waar Ramón het gezicht van de culinaire, tasty, kant is. Maar het is wel zo dat alle comedians door mij zijn ‘goedgekeurd’, mijn stempel gekregen hebben.” Hij heeft een keur aan upcoming en min of meer gevestigde stand-uppers en comedians aan zich weten te binden, getuige de namen van onder meer Martijn Oosterhuis, Kristel Zweers, Howard Komproe, Peter Shub, Tom Sligting, en Anuar. Raymann treedt in de Tasty Comedy ook zelf voor het voetlicht. “Na zeventien jaar van tv-werk ga ik me weer meer richten op het theater, mijn oude liefde. Waarom? Ach, ik ben misschien te lang doorgegaan op tv, voelde dat ik uit mijn comfort zone moest treden. Dus heb ik mezelf een schop onder de kont gegeven, en de rok afgelegd, omlaag gedaan”.

Panorama
Een en ander wordt onder het 360  ̐panoramische uitzicht op zee aan het hoofdeinde van de Pier smakelijk opgediend met live muziek door de Tasty huisband, met als leadzangeres Floortje Smit. In het hoogseizoen zijn er dan nog eens late night comedy shows. Ramon Beuk: “De Pier is weer helemaal hot en happening. Zie het zo: Aan het einde van een dagje strandzand en flaneren ben je hard toe aan een spetterende, avondvullende happening met lekker eten in vier gangen.” Raymann: “Ik heb de beste comedians uitgekozen. Het wordt lachen, gieren, smullen.” Op een avond die steeds zo’n drie uur in beslag neemt, treden twee Nederlandstalige comedians op en twee Internationale. “De laatste twee brengen stand-up comedy, maar doen ook veel physical comedy.” Raymann doet ook dienst als scout voor talentvolle nieuwkomers. Bij iedere voorstelling wordt een gevestigde naam uit het Nederlandse comedyvak aangevuld met een nieuw talent.”

Tasty Comedy op de Pier van Scheveningen. Van donderdag tot en met zondag. Meer informatie: tastycomedy.nl. Telefonisch reserveren: 0900-3000 200.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s