Ruiken aan cabaretiers en comedians

Theater Diligentia: Eén avond en zes cabaretiers in ‘Fudge’

Een avond ‘fudge’ gaat erin als koek. Fudge? Dat is snoep van boter, suiker en melk of room, zo leert Wikipedia. Die ingrediënten worden tot 116 Celsiusgraden verhit, en tijdens het afkoelen met een garde opgeslagen zodat een romige substantie ontstaat. De smaak komt in de buurt van de vulling van pralines, die op een vergelijkbare manier worden geproduceerd. Fudge wordt vervolgens bij kamertemperatuur gegeten.

Maar ‘Fudge’ staat ook voor een verhit avondje uit in Theater Diligentia. Waarop je warmbloedig kunt kennismaken met vijf, meestal zes artiesten, zo legt Mariette van Solingen van Diligentia uit. “In 2009 is Diligentia met dit type avonden begonnen, zoals we die eerder met De Haagse Spot in theater PePijn al  hadden opgezet, al was dat toen bedoeld als try-out. ‘Fudge’ is een preview door artiesten/cabaretiers die twintig, soms dertig minuten spelen. Altijd  brengen ze een deel uit het programma dat ze later in volle glorie en op avondvullende lengte brengen in Diligentia. Je kunt ‘Fudge’ zien als een mini-uitmarktje. Het publiek kan proeven en ruiken aan de optredens en bepalen wie of welk programma het lekkerst is. De avond wordt afgesloten met een feestje en dansmuziek in de foyer, die daartoe wordt aangekleed. Daarbij  worden altijd cocktails geschonken door bar/café Havana.”

Kilometers
“Ik houd erg van deze avonden, zegt cabaretier René van Meurs, die voor de komende editie van ‘Fudge’ in de line-up staat. Het is leuk om een breed samengesteld publiek voor je te hebben, en voor mijzelf is het een manier om collega’s te ontmoeten en ze aan het werk te zien. Want ja, je bent zelf altijd onderweg.” Het komende theaterseizoen toert René van Meurs met de reprise van zijn tweede avondvullende programma ‘Even goede vrienden’.
Daarnaast duikt hij op in de line-up van Comedytrain, toert hij met Cabarestafette en speelt hij enkele ‘dubbels’. Op 12 november 2016 staat hij in Diligentia met zijn eigen show. Van Meurs is de winnaar van de jury- en publieksprijs van Cameretten 2012. Is hij inmiddels niet een tikkeltje te groot voor dit soort previews? “Zeker niet! Van de week vroeg ik bij een preview nog aan een zaal van 150 mensen wie van hen een voorstelling van mij heeft gezien. Nou, niemand dus. Die kennismakingsavondjes zijn dus heel nuttig – en je ziet daarna de kaartverkoop ook omhoog vliegen. Bovendien is het goed om kilometers te maken. Pas nu, na tien jaar, begin ik op een punt te komen dat ik mijn naam kan uitbouwen. Overigens speel ik in ‘Fudge’ geen fragment uit Even goede vrienden. Ik wil het spannend houden voor mezelf, want dat programma heb ik dit seizoen zeventig keer gespeeld en komend seizoen nog eens. Als comedian probeer ik altijd te verrassen met nieuwe grappen. Het is leuker als een grap ‘vers’ is, dus bewaar ik de grappen uit mijn show liever voor later.”

Draaimolen
Fameus zijn de feestjes na afloop, bij ‘Fudge’ maar ook bij ‘Future Generation’. “Die laatste is een serie waarvan Diligentia zegt: ‘Deze aanstormende talenten móet je van ons gezien hebben!’ Daar ben ik er aankomend seizoen dus één van. Daar ben ik enorm trots op. En je mag je eigen after party kiezen:  een draaimolen, karaoke-show of een suikerspinmachine in de foyer. Dat regelen ze dan. Erg gaaf.”

‘Fudge’ in Theater Diligentia op zaterdag 4 juni 2016. Line-up: Fuad Hassen, Piepschuim, Nathalie Baartman, Rayen Panday, Oldenosborn en René van Meurs. Meer informatie: diligentia-pepijn.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s