‘RACE’: Stand-up comedy voor toneelspelers

Nationale Toneel brengt een ‘mindfuck’

Regisseur Eric de Vroedt zet zijn debuut bij het Nationale Toneel kracht bij met RACE, een actuele komedie tussen zwart en wit.  

RACE. Een ronkend stuk over Max Verstappen of Dafne Schippers? “Nou nee”, lacht regisseur Eric de Vroedt een tikkeltje verbaasd. “Maar wel een verbále autorace, een wedstrijd die veel spannender, sneller en scherper is.”

Het debuut van Eric de Vroedt als aantredend artistiek leider in 2018 bij het Nationale Toneel, is RACE (2009) van de Amerikaanse toneel- en scenarioschrijver David Mamet. Het is een vinnige en venijnige komedie over de vernietigende gevolgen van (positieve) discriminatie en vertelt het verhaal van twee gehaaide topadvocaten, de ene zwart (Werner Kolf), de ander wit (Mark Rietman). Zij worden bij de verdediging van een rijke, witte zakenman (Hein van der Heijden) die ervan verdacht wordt een zwart kamermeisje te hebben aangerand, bijgestaan door een zwarte stagiaire in de ‘overdrive stand’ (Romana Vrede).

Dominique Strauss-Kahn! De Vroedt: “Dit stuk is geschreven voordat de affaire rondom de Franse politicus aan het licht kwam. Mamets stuk heeft daardoor een zekere voorspellende waarde gekregen. Maar voor mij gaat dit stuk net zo goed over Zwarte Piet of Sylvana Simons. Zwarte Piet? Ik ben van mening dat hij moet veranderen. Maar ja, ik heb makkelijk praten, ik heb geen kinderen die ik moet uitleggen hoe het zit. Het is vreemd dat hier in Nederland de discussie over racisme pas sinds enkele jaren volop is gaan woeden. Het goede is dát het debat gevoerd wordt, al is het onderwerp te lang gemeden. Opeens blijkt nu dat onder invloed van Zwarte Piet en eerder Geert Wilders de discussie een open zenuw in onze samenleving raakt. In de Verenigde Staten ligt het vraagstuk al meer dan vijftig jaar op tafel, wat je van het debat daar inhoudelijk gezien dan ook mag vinden.”

Zwart-wit
Hoe zwart-wit is deze rechtszaak eigenlijk? “Het origineel speelt zich af op een advocatenkantoor, maar dat is me te schetsmatig. Wel maak ik dankbaar gebruik van juryrechtspraak die in Amerika trouwens een grote maatschappelijke rol speelt.” Klinkt wat zwaar op de hand allemaal.

“Maar RACE wordt geestig!,” antwoordt De Vroedt, die eerder Mamets stuk Glengary Glen Ross regisseerde en de liefst tiendelige reeks Migthy Society tot een enorm theatersucces maakte.
“Ik maak er een stand-up comedyshow voor toneelspelers van, rauw en recht voor zijn raap gespeeld. Dat kan prima wat het stuk loopt over van scherp, puntig en doordringend speelmateriaal. Een comedyshow met visueel spektakel en dubbelzinnige songs. Witte mensen die zwarte muziek spelen en andersom. Vergeet niet dat rassendiscriminatie in het Amerika van de jaren vijftig juist in de muziek een issue was, onder meer bij grootheden als John Coltrane en Miles Davis. Kijk, het debat wordt hier met een grimmig-zware ernst gevoerd, dat vind ik jammer. Ik wil er de nodige humor tegenover stellen.”

De Vroedt noemt Mamets stuk niettemin een ‘mindfuck’. “Je moet als kijker steeds op je hoede zijn. Je wordt meegelokt in een valstrik waar je niet zonder kleerscheuren uit bevrijd raakt.”

RACE door het Nationale Toneel. Landelijke tournee, en van dinsdag 1 tot en met zaterdag 5 november 2016; van woensdag 16 tot en met zaterdag 19 december 2016; en van vrijdag 23 tot en met donderdag 29 december 2016 in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag.

Meer informatie en tickets: nationaletoneel.nl. en ks.nl. Telefonisch tickets reserveren: 0900-3456789 (10 cpm).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s