Ode aan het onkruid

Arjan Ederveen & Jack Wouterse in Walden

Het Ro Theater brengt gouden koppel Arjan Ederveen en Jack Wouterse opnieuw samen. In 2009 gebeurde dat voor het eerst, toen beiden met veel succes oudere dames speelden. Deze keer spelen ze twee oude mannen met een groene passie: tuinieren.

Jan Wolkers en Godfried Bomans trokken zich begin jaren zestig om beurten een weekje terug op het onbewoonde eiland Rottumerplaat, en maakten er radioreportages over. Al een eeuw eerder, rond 1850, besloot essayist, visionair en sociaal filosoof Henry David Thoreau zich in een met eigen hand gebouwd huthuisje ergens aan de rand van het wildleven in het bosrijke Walden Pond (VS, Massachusets) twee jaar terug te trekken. Niemand op minder dan anderhalve kilometer bij hem vandaan. Hij schreef er een beroemd geworden boek over: Walden.

Walden was ook de naam van een kolonie, een ‘tuinbouw’-commune, opgericht in 1898 op het landgoed Cruysbergen in Bussum, door psychiater en schrijver Frederik van Eeden (1860–1932).

Anno 2016 geven Ederveen en Wouterse er met deze voorstelling op hun manier een vervolg aan, maar tegelijk ook aan Tocht, de voorstelling die ze in 2009 met veel succes bij het Ro Theater maakten, en net als nu geregisseerd is door Alize Zandwijk. Toen stonden ze voor het eerst samen op het toneel, als twee oudere dames die met het leven worstelen. En nu nemen ze de gedaante aan van twee onkruidwiedende oude mannen die zich buigen over gezaaide depressiviaatjes – om maar niet toe te komen aan wat verzwegen wordt. Twee mannen gevangen in de alledaagsheid van het leven – met een kas als decor.

“Ik schrijf gewoon wat alinea’s, wat passages bij elkaar. Alize moet die dan maar door mekaar husselen, zodat het een afgebakend geheel wordt. Ik kan dat niet: gaan zitten en dan opeens een stuk maken over ‘ouder worden.” Aldus Arjan Ederveen (o.a. Theo & Thea, Het Tenenkaasimperium, Woef Side Story).

En dus schoffelen in het stuk de mannen de zinloosheid van het leven weg, in de tuin. De twee tragikomische oude mannen hebben zich teruggetrokken in hun utopie. Daar wachten ze op het grotere, het allesomvattende, het menselijke…. “Een ontroerende en grappige voorstelling over het nut van het leven, vriendschap, onkruid en de tijd die ongewild verstrijkt”, zo karakteriseert Ederveen zíjn Walden, een stuk dat in de louterende buitenlucht van Oerol festival in première is gegaan.

Walden is te zien in Theater aan het Spui op woensdag 28 en donderdag 29 september 2016. Meer informatie en tickets: theateraanhetspui.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s