‘Ik dacht: waar begin ik aan’

André van Duin is heerlijke knorrepot in The Sunshine Boys

André van Duin en Kees Hulst, samen, in een legendarische komedie. Ze spelen twee rasartiesten op leeftijd, twee komieken die na jaren van ruzie proberen nog één keer samen op te treden. Van Duin: “Komische en ontroerende noten, de lach en de traan liggen er naast elkaar.”

Van Duin is ‘nieuwe oogst’ in toneelland. Na 50 jaar in het lachvak staat dé volkskomiek van Nederland voor het eerst van zijn leven in een heuse tragikomedie, een well-made comedy, nota bene als tegenspeler van Kees Hulst (Louis), die zich met de Louis d’Or 2010 op zak een van de beste acteurs van Nederland mag noemen. “Klopt,” zegt André van Duin.“Het is allemaal werkelijk een openbaring. En de critici vinden het ook allemaal prachtig.”

Jaap Aap, Willempie, Jan Wijdbeens, Dik Voormekaar, Ome Joop, Flip Fluitketel, Ep Oorklep, Meneer De Bok, Piet Konijn. De lijst is lang. Typetjes ten beste geven, de lolbroek uithangen en de underdog spelen: dat is André van Duin ten voeten uit. Vooraf was de grote vraag vooral of de revue-artiest Van Duin zich staande kon houden: kon hij dat wel, acteren?

Zeker, hij bezit een feilloze en fenomenale komische timing, maar zou hij ook de tragiek van Neil Simons Willie geloofwaardig voor het voetlicht kunnen krijgen? Nee, André moest zich als acteur echt nog bewijzen. Van Duin: “Ik dacht zelf ook eerst: waar begin ik toch aan? Ik moest overgehaald worden om dit te doen: Joop van den Ende, Jeroen Krabbé en nog anderen zeiden in koor dat ik het móest doen. Maar ik twijfelde, want eigenlijk kun je alleen maar op je bek gaan. En: zou ik het eigenlijk wel leuk vinden om te doen? Achteraf kan ik zeggen dat ik het toneelpodium geweldig vind. Maar wel heel anders dan de revue. Improviseren kan niet. Als het even niet lekker loopt kun je het niet oplossen met een grap. Er wordt in dit stuk weleens vijf minuten achtereen níet gelachen; in de revue betekent zoiets de grootste paniek natuurlijk. Maar wees niet bang, er valt in dit stuk veel te lachen hoor.”

Wennen moest hij ook aan de aanwezigheid van een regisseur. “ In de revue deden we het altijd zonder. Nu zei Gijs de Lange: doe dit eens zo en zo. Waarom niet zo en zo?, vroeg ik dan. Maar steeds bleek wat hij zei toch beter te werken. Daar moest ik aan wennen: ik speel in dienst van een stuk. Dat werkt anders.”

Neil Simon, The King of Comedy, is na Shakespeare de meest gespeelde toneelschrijver. Van hem liepen ooit maandenlang vier stukken tegelijk op Broadway. Veel groten uit de artiestenwereld hebben The Sunshine Boys op hun naam: Walter Matthau en George Burns in de verfilming uit 1975, en Danny DeVito, in 2012 op West End. In Nederland waagden Johnny Kraaijkamp en Eric van der Donk zich er in 1993 aan, en Mini & Maxi in 2006. “Een evergreen”, zegt Van Duin. “Ik had het eerder gezien in Londen, Brussel, Parijs. Maar het wordt ook veel in het amateurcircuit gespeeld.”

The Sunshine Boys draait om Willie en Louis. Zij waren ooit koningen op het variétépodium. Nu, tien jaar later, pogen ze voor één keer samen terug te keren in een grote televisieshow. Maar destijds zijn ze in onmin uit elkaar gegaan, en hebben elkaar jaren niet gesproken. Naast een klinkende komedie is The Sunshine Boys ook een ontroerend stuk over eenzaamheid en vriendschap.Het stuk is op mijn lijf geschreven”, zegt Van Duin. “Zo’n man die thuis zit te mokken, daar kan ik wat mee. Zo’n chagrijn spelen is wel heel erg leuk.”

‘Van Duin overtreft zichzelf’ (★ ★ ★ ★ ★ NRC Handelsblad), ‘Van Duin schittert’ (★ ★ ★ ★ AD), ‘Vrijwel iedere grap is raak’ (★ ★ ★ ★ De Telegraaf), ‘De frisheid, spitsheid en de souplesse in zijn bewerking zijn de grote verrassing’(★★★★☆ de Volkskrant).

The Sunshine Boys met André van Duin, Kees Hulst, Ferdi Stofmeel, Marie Louise Stheins en Anna Jongenis is van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september 2016 te zien in de Koninklijke Schouwburg. Meer informatie: ks.nl. Telefonisch reserveren: 0900-3456789.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s