Firma MES over Rishi Chandrikasing
De Haagse Theatergroep Firma MES legt graag tijdverschijnselen onder de loep maar heeft nu gekozen voor een actueel politiek getint vraagstuk: de in 2012 op station Hollands Spoor door de politie doodgeschoten zeventienjarige jongen Rishi Chandrikasing.
“Zwaarder dan gewoonlijk voor MES,” bevestigt vaste MES-regisseur Thomas Schoots. “Maar ook een ‘Haags’ verhaal want het drama heeft zich hier in de stad afgespeeld en is erg tastbaar: iedereen komt wel eens op Hollands Spoor of kent de plek” verklaart hij de keuze. “Als ik daar op de perrons loop schiet het noodlottige gebeuren onwillekeurig altijd wel even door mijn hoofd.” Schoots noemt de voorstelling ‘een emotionele reconstructie’. “We zijn niet op zoek naar waarheidsvinding, daar is de journalistiek voor, of de rechtspraak,” legt hij uit. “Evenmin wijzen we een schuldige aan. Onze aandacht gaat veeleer uit naar de mensen achter de feiten, dat is immers het wezen en de bestaansgrond van theater.”
In ‘Rishi’ treden meer dan twintig personages voor het voetlicht. Het zijn monologen voor de drie MES-acteurs, die dus flink aan de bak mogen. Daardoor kunnen vele gezichtspunten en invalshoeken worden getoond. Toneelschrijver Kees Roorda, en daarna ook de acteurs van MES en Schoots zelf, zijn daartoe op theebezoek gegaan bij uiteenlopende betrokkenen, van politie tot familie en getuigen tot vertegenwoordigers uit de Surinaams-Nederlandse gemeenschap in Den Haag. “De gebeurtenissen rond Rishi krijgen zo een diepere lading. Bovendien zijn er daardoor wat luikjes in ons hoofd opengegaan” zegt Schoots.
“Etnisch profileren is in het geval-Rishi een factor van betekenis, maar net zo goed zijn er algemeen menselijke tekortkomingen die een rol spelen, zoveel is ons wel duidelijk geworden. De verkeerde persoon op de verkeerde plek, ja. Maar ook technische onvolkomenheden zijn in het spel, zoals het haperende communicatiesysteem waarmee de politie haar werk heeft moeten doen. Ook over de rol en het functioneren van de journalistiek valt veel op te merken. Er zitten aan het drama echt heel veel kanten en gezichtspunten vast. En met alleen maar verliezers.”
Voorval
Toen toneelschrijver Kees Roorda uit persoonlijk engagement bij MES aanklopte met het idee om rond de gebeurtenissen met de Haagse jongen van hindoestaans-Surinaamse komaf een theaterstuk te maken, was al snel de vraagstelling duidelijk die eraan ten grondslag zou liggen: Was Rishi de verkeerde persoon op de verkeerde plaats? Naast de gesprekken die hij voerde verdiepte de in Amsterdam wonende Fries zich uitgebreid in de politierapporten, de getuigenverklaringen en de rechterlijke uitspraak. Zo heeft hij een caleidoscopisch beeld gekregen van wat er die ochtend van minuut tot minuut op het station gebeurd moet zijn. Maar ook van het effect dat de dramatische gebeurtenissen op alle betrokkenen heeft gehad.
Aan de samenwerking met MES ligt voor hem een persoonlijke gebeurtenis ten grondslag: “Toen ik een tijd geleden met mijn vriend van Molukse komaf de VS bezocht, mocht ík daar wel maar híj niet de grens over. Waarom? Naderhand bleek dat hij een bepaald formulier verkeerd had ingevuld. Hij werd geboeid afgevoerd. Heel intimiderend allemaal. Nadat ik las over de gebeurtenissen rond Rishi, bedacht ik meteen in hoeverre ook zijn huidskleur een rol kon hebben gespeeld.”
Locatie
‘Rishi’ gaat zich om de hoek bij station Hollands Spoor afspelen, namelijk in Pakhuis de Regâh aan de Hoefkade, gevestigd in het gebouw van de Bazaar of Ideas. In het verleden waren onder meer de Pier, New Babylon, de ontspannings- en ontvangstruimten van seksclub Mayfair en leegstaande kantoren aan de Binckhorstlaan het decor voor producties van MES.
Firma MES: Rishi. Van dinsdag 10 april tot en met zaterdag 22 april (di t/m zo) in Theater aan het Spui. Ook op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei in Theater Dakota en op dinsdag 2 juni in het Diamant Theater. Meer informatie: firmames.nl.