Zingen als een god in Frankrijk

Franse chansons in Vive la France 2

Hoe bereik je het oh là là -gevoel? Luister naar de muziek van zoete Franse herinneringen! Met ‘De mooiste chansons ontkurkt’ boek je een reis langs chansons uit ‘la douce France’.

Iedere straathoek, ieder plein, misschien wel iedere straatsteen in Parijs, heeft een gezongen geschiedenis. Zo lijkt het, al is het Franse chanson tegenwoordig vaak vervallen tot een vercommercialiseerde poppenkast in toeristische cafés op Montmartre. Sterker: Het Franse chanson bestáát eigenlijk niet, zo betoogt althans hoeder van bedreigde muzieksoorten Vic van de Reijt droogjes in het boekwerkje bij de driedubbel-CD Les meilleurs 69. Tussen haakjes: Geniale titel natuurlijk, ook omdat het merendeel van de chansonniers en chansonnières de liefde er in alle (on)denkbare toonaarden bezingt, van dweepzieke schaduwkant tot aan genotziek gehijg. Strikt genomen heeft Van de Reijt met zijn vaststelling gelijk.

Want ga maar na. Aznavour? Een geboren Armeen. Adamo is de zoon van een Italiaanse mijnwerker die bij Luik opgroeide, Dalida werd geboren in Cairo, en Brel was een Vlaamse Brusselaar. Hallyday? Een Belg. Moustaki een Griek. En Vartan de dochter van een Bulgaarse orkestleider. Daar staat tegenover dat het Franstalige repertoire wereldwijd vele klappers heeft voortgebracht, al weten weinigen dat, bijvoorbeeld, Sinatra’s My Way van Claude François afkomstig is (Comme d’Habitude), of dichter bij huis dat Sonneveld (Het Dorp) schatplichtig is aan Jean Ferrat.

‘Neem Willeke Alberti’s Spiegelbeeld,’ vertelt Rolf Koster. ‘Mensen reageren verrast als we de Franstalige versie van Johnny Hallyday inzetten. Koster rijgt in het programma Vive la France 2: De mooiste chansons ontkurkt met Renée van Wegberg en Philippe Elan plus een combo (piano, gitaar/bas) pareltjes uit het zoete zuiden aaneen: van Aznavour, Bécaud, Fugain, Brel, Dalida, Lenorman, Clerc, Piaf en Adamo tot Stromae.

Het is voor Koster nog een hele toer geweest om het Franse repertoire vloeiend uit de keel te krijgen nadat hij was gevraagd voor dit programma: ‘Ik ben opgegroeid met de populaire Engelse songs, en als Achterhoeker ook wel met Duitse schlagers. Ik kende het chanson tot voor kort alleen van de bekende hits zoals van Les Poppys, Piaf en Dave bijvoorbeeld.’ Er is een wereld voor hem opengegaan. ‘Ik ben op de taal gaan studeren om de uitspraak van die ronde, lyrische taal goed te krijgen en om preciezer te weten wat je zingt, want ‘Comme d’Habitude’ is iets heel anders dan ‘My Way’.’ Dat is kennelijk goed gelukt, want aan de reacties merkt hij ‘dat zelfs mensen die het Frans niet bijster machtig zijn, de strekking van de liedjes begrijpt’.

De mooiste chansons ontkurkt is een vervolg op een eerdere tournee. ‘Net als toen is ook deze keer gekozen voor een afwisselende opbouw. ‘Dat gaat van een lach tot een traan – en daarbij mag ik nu en dan ook zorgen voor de komische noot,’ zegt Koster, die vooral in musicalland bekend is (Les Misérables, Cyrano, Sweeney Todd, Rocky over the rainbow II) en in de klucht Wordt U al geholpen? de rol van Mr. Humphries speelde. ‘Verder is er in dit theaterconcert geen rode draad.’

Vive la France 2: ‘De mooiste chansons ontkurkt’ is te zien in Diligentia op donderdag 25 mei 2017. Meer informatie: diligentia-pepijn.nl. Telefonisch tickets reserveren: (070) 361 05 40.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s