Het leven als cruise

Laaktheater met 17 senioren in Vrouw Overboord

Een theater om de hoek! Waar je zelf de buitenwereld mag ontdekken. Sterker: waar je daar eigenhandig gestalte aan mag geven. Het Laaktheater is een van acht Cultuurankers in uiteenlopende stadsdelen van Den Haag, zoals die indertijd door toenmalig wethouder Jetta Klijnsma in het leven werden geroepen.

Locatie: Laaktheater. Adres: Ferrandweg. Al tijden komt daar iedere vroege maandagochtend een groep van om en bij zeventien buurtbewoners bijeen in pogingen iets van het leven te maken, vrij naar Hendrik Groen. Senioren, in termen van leeftijd gesproken voornamelijk 60 jaar en (veel) ouder. Koffieleuten – maar ook wordt steevast uit volle borst gezongen voor wie jarig is, en wegblijvers kunnen snel op een telefoontje rekenen. Een kippenhok ook. Vrouwen, slechts enkele mannen trouwens, van uiteenlopende gezindten en met diverse culturele achtergronden.

“Het is hier fantastisch,” zegt Elisa (66), “dit samenzijn is erg belangrijk, we voelen hier dat we er in het leven niet altijd alleen voorstaan. Voor mij is dit het feestje van de week. Naar buiten!” “Mijn tweede huis,” zo vult ‘koffiecollega’ de van Egyptische afkomst zijnde Nifessa (62) haar aan. “Anderen hier voelen dat net zo.” Soms heeft de maandag iets van een therapiesessie. Nifessa: “We vertellen alles aan elkaar en bespreken dat. Daarbij sparen we elkaar niet.”

Maar inmiddels is er meer: De wekelijkse theekransjes gaan uitmonden in het toneelstuk ‘Vrouw Overboord’. Het idee voor deze onderneming kwam uit de groep zelf voort. Straks nemen ze dus met zijn zeventienen bezit van de vlakke vloer van het Laaktheater.

De repetities vinden onder veel vertoon van vrolijkheid en de auspiciën plaats van Sylvia Bos (45). Bos maakte in het verleden talloze ‘community arts-projecten’ en heeft ook in Laaktheater eerder met het bijltje gehakt. Sinds mei is ze betrokken bij ‘Vrouw Overboord’. En terwijl zijzelf aldoor met een grote glimlach op het gelaat de regie voert luistert de ‘bende van zeventien’ gezeglijk naar haar.

In ‘Vrouw Overboord’ maakt de groep op theatrale wijze de reis van hun leven – en zo stappen zeventien passagiers aan boord van een cruiseschip. “Het leven is een reis, inclusief de hobbels die er natuurlijk ook te nemen zijn,” legt Elisa bereidwillig uit. In 2014 was ze echt op een cruise, vertelt ze. “Heerlijk vond ik het, vanuit Malaga naar de Middellandse Zee, op vaartocht naar Rome.”

Nifessa herinnert zich een bootreis van Marseille naar Tunesië. Geen fijne reis, weet ze nog. “Iedereen hier is eerlijk,” zegt Sylvia, “ten aanzien van zichzelf, ten aanzien van de anderen. Soms waren er ook best verdrietige dingen te delen.” De ‘maandagochtenddialogen’ zijn de basis gebleken. Waargebeurde verhalen die voortkomen uit eigen herinneringen.

“Achter iedere deur schuilt een verhaal,” zegt Elisa. “Al speelt hier soms de een het verhaal van de ander,” verduidelijkt Sylvia. “We hebben dit met elkaar gemaakt.” Verhalen vertellen, zegt ze, is op zichzelf al fijn, “ze laten doorvoelen nog mooier.”

Laaktheater: ‘Vrouw Overboord’. Te zien op zaterdagavond 11 en zondagmiddag 12 november 2017. Voor en na de voorstelling speelt Carla Sleebos (84) piano in de foyer. Carla maakt deel uit van de band The Choice.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s