Stemmen uit de stad

Firma MES maakt audiotour De Affaire

Met JIJ – de stad van de Newyorkse theatermaakster Fiona Templeton had de Haagse kunstinstelling Het Gebeuren (annex Theater aan de Haven, voorganger van Theater aan het Spui) in 1990 een nationale primeur te pakken met theater, zelfonderzoek, filosofisch debat en spannende theatertour door de stad ineen;  deels te voet, deels per taxi, deels per openbaar vervoer.

Firma MES pakt het iets anders aan en stuurt het publiek op pad met een audiotour. Maar het is dan ook anno 2018.

“Als er zich iets verdrietigs voordoet,” zegt actrice Roos Eijmers van Firma MES. “Op momenten dat je even met niemand te maken wilt hebben, dan ga ik dwalen door de stad om op te kunnen opgaan in de massa, om te verdwijnen in een zee van mensen waarvaan ieder ook met zijn eigen gedachten rondloopt door de straten. Het is dan heerlijk om anoniem te kunnen zijn, met toch zoveel mensen om je heen.”

De Haagse theaterformatie heeft met ‘extra’s’ buiten de reguliere producties om, een geheide reputatie gevestigd. Het zijn jaarlijkse ‘uitstapjes’ voor het publiek ,’maar ook wel voor onszelf,’ zegt Eijmers. In het verleden waren er Club Mayfair (een ‘aangeklede’ rondleiding door de Haagse sexclub), een theatrale Kledingruil, en een Intensive Caravan waar wildvreemde bezoekers in paartjes een intiem maar beschermd kwartetspel konden doen. Ook zijn er waargebeurde vertellingen door mensen die de verhalen zelf hebben meegemaakt, in True Stories. Hun meest geruchtmakende project was zonder twijfel Rishi, over de Surinaams-Hindoestaanse jongen Rishi Chandrikasing die in 2012 op een perron van station Hollands Spoor een noodlottige dood vond.

Verdwijnpunt
Met De Affaire heeft Firma MES opnieuw een extraatje in petto. Dit keer ‘een audiotour door Den Haag over het verlangen om te verdwijnen’, zoals de vier firmanten hun project zelf omschrijven. “Met ons vieren zijn we allemaal fan van het verschijnsel podcast,” vertelt Eijmers over de oorsprong van de plannenmakerij.

“In de trein, op vakantie of op reis. De podcast Serials is mijn favoriet, maar ik luister ook naar wetenschappelijke audiouitzendingen. We laven ons  er bij MES allemaal graag aan. Zo kwamen we op het idee om zelf een eigen audiotour te maken. In het buitenland zijn zulke tours er al heel veel, Nederland loopt wat achter. Natuurlijk zijn er wel wat toeristisch georiënteerde audiogidsen, maar dan loop je meestal toch met een kaartje door de stad. Wij willen het spannender. Beschouw De Affaire als een luisterboek waarmee je als deelnemer een relatie aangaat,” zegt ze op wat mysterieuze toon.

Hoofdrol
En dus is er een min of meer geheim verzamelpunt, en is er een stemgeluid dat je al wandelend middels een koptelefoon opdrachten influistert. Soms ben je op pad in groepsverband, maar je staat er ook wel eens in je eentje voor. “Uiteindelijk word je op jezelf teruggeworpen, aan het denken gezet, en brengt de route je naar een plek brengt die zelfs doorgewinterde Hagenaars zal verrassen. Je bent straks zelf de hoofdrolspeler in je eigen luisterboek,” schetst Eijmers het eindeffect, “met de stad als decor. Je kunt naar eigen inzicht je verhaal compleet maken aan de hand van de plaatsen waar we langs trekken.

Louterend
De Firma heeft gemerkt dat er andersoortig publiek op hun ‘extra’s  afkomt dan op de ‘gewone’ theatervoorstellingen. “Vaak gaat het om mensen die net een tikkeltje avontuurlijker en actiever zijn ingesteld, die niet al meteen bij binnenkomst met de armen over elkaar gaan zitten en achteroverleunen bij wat komen gaat, die juist graag zelf aan de gang gaan. Ook voor onszelf is dat louterend, want zo kunnen we een andere kant van onszelf laten zien.”

De Affaire. Een audiotour met de benenwagen van plusminus 50 minuten door Den Haag. Van 12 april tot en met 12 mei 2018. Meer informatie: firmames.nl.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s