Wat betekent ‘realiteit’?

David Middendorps en zijn Flirt with Reality

Een avondje dans over technologie, over realiteit, en over de aantrekkingskracht van fantasie. David Middendorp zet zelfs drones in. Maar hij merkt dat technologische innovatie en vooruitgang ook wrijving teweeg brengt in onze wereld.

In de wereld van de moderne dans zijn streaming on- en offline videotechnieken, beeldprojecties op XXL-formaat en multimedia al jaren aan de orde van de dag. David Middendorp heeft daar met zijn groep Another Kind of Blue veel nieuwe digitale elementen en technieken aan toe weten te voegen – tot het inzetten van animaties, digital design en zelfs drones en een scheutje virtual reality aan toe. Dans krijgt met hem en door zijn werk een ander aanzien, er letterlijk een dimensie bij. In een ingenieuze mix laat hij dans en technologie onderling strijden om de hoofdrol.

Een nieuw genre dient zich aan. Met Flirt with Reality wil hij laten zien hoe de grenzen tussen mens en computer meer en meer zijn gaan vervagen, maar ook dat de steeds virtueler wordende wereld om ons heen tegelijkertijd nieuwe kansen creëert. Middendorp: “Ik gebruik dansers om verhalen te vertellen die gaan over de relatie van de mens met technologie, en soms over de dansers onderling. Van alles komt aan bod, ook het thema liefde.”

Op het programma staan vijf choreografieën, of beter: live performances. Enkele reprises, waaronder het machtige Blue Journey worden afgewisseld met twee wereldpremières.

“Rennen,” spreekt David Middendorp uit tijdens een van de repetities als aanwijzing aan de acht dansers van de choreografie-in-wording Game Engine, “rennen zoals gewone mensen, niet dat rennen van een danser.”

Game Engine is een van de nieuwe programmaonderdelen voor dit avondvullende programma. Middendorp: “Game Engine gaat over de relatie tussen de mens en de computer, tussen de mens en de digitale wereld. Het verloop van analoog naar digitaal is het uitgangspunt; de ontwikkeling die leidt naar de computer heb ik daarvoor als inspiratie en leidraad genomen. De vondst van de computer begint met weefgetouwen. Die maakten in feite stroomschakelingen. Aan, uit. Een computer doet ook niet anders, maar dan wel oneindig veel sneller.”

Game Engine begint analoog. “Vervolgens gaan de dansers met blokken slepen. De blokken hebben een zwarte en witte kant. Aan, uit. Je krijgt dan een soort bits. De bitblokken zetten de dansers in een cirkel neer. Daaromheen laat ik een camera cirkelen. Dat genereert samen een stroom aan bits. De beelden die dat oplevert worden geprojecteerd. Die stroom laat ik steeds sneller lopen, tot een lopende band van bits. De dansers moeten meerennen. Waar en hoe dat eindigt? Op dit moment zitten we als mensheid met z’n allen in zo’n vaart van zeeën aan bits-stromen dat ik mezelf ook afvraag waar dit heen moet. Maar dat is voor iedereen een zoektocht, en dat geldt ook voor de mensen die Game Engine in de zaal gaan zien.”

Middendorp heeft sinds zijn jeugd een fascinatie voor technologie opgevat. Dat begon met het doorbladeren van elektronicablaadjes en het eigenhandig in elkaar zetten van printplaten. Zijn vader was ingenieur in de weg- en waterbouwkunde en zijn zoon kreeg de interesse voor techniek dus met de paplepel ingegoten.

Middendorp: “Technologie maakt een wezenlijk deel van onze cultuur uit. Technologie is deel van de mens geworden. Zonder de aanwezigheid van technologie zouden jij en ik hier op een homp klei zitten. In de toekomst kan de mens als soort hoogstwaarschijnlijk niet overleven zonder nog meer gebruik te maken van de vooruitgang die de technologie te bieden heeft. Of de technologie de mens gaat overnemen? Ik weet niet of dat gebeurt noch in wat voor vorm.”

David Middendorp & Another Kind of Blue: Flirt with Reality. Zaterdag 20 (première) en zondag 21 oktober (matinee) 2018 in het Zuiderstrandtheater. Meer informatie: anotherkindofblue.nl. Tickets: zuiderstrandtheater.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s