Peter Heerschop spreekt… op zondagmiddag

Terugkerende talkshow in café-setting

Eventjes koesterde hij de vermetele hoop om in de gulden voetsporen te treden van Paul van Vliet, toen die hem zelf had verteld dat hij zou stoppen met zijn zondagmiddagprogramma’s in de Koninklijke Schouwburg. “Ik heb me aangeboden want het lijkt me mooi om de liefdevolle, hoopgevende boodschap die hij zo treffend en op zo’n mooie toon weet te brengen, voort te zetten. Maar met Harrie Jekkers stond er in de coulissen al een opvolger warm te lopen. Prima hoor, dat zal vast volle zalen opleveren.”

En dus tijgt gelauwerd cabaretier (o.a. NUHR), geboren columnist (radio 538) en getogen BN’er (tv) Peter Heerschop nu voor een aantal zondagmiddagen naar Theater aan het Spui. Heerschop: ‘Past ook beter bij mij’. Hij wil samen met zijn gehoor in de foyer een ouderwets gezellig samenzijn aanrichten. In een huiskamerachtige caféopstelling en met koffie, bier of wijn op tafel gaat hij in alle gemoedelijkheid de voorbije week eens doornemen. De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show is aldus zijn eigen Keek op de Week, zogezegd.

Iets soortgelijks doet hij eigenlijk, jaar in jaar uit, al op de vrijdagochtend, als columnist voor radiostation 538 met ‘Lieve Marianne’. “Maar,” legt Heerschop uit, “het verschil is dat bezoekers aan het woord komen en er opvallende gasten worden live uitgelicht. Dat hoeft niet bij voorbaat een Bekende Hagenaars (BH’ er) te zijn. Het kan ook gaan om een veelgeprezen supermarkthouder of een zwerver uit een stadsdeel, zoiets is mij net zo lief. Hagenaar of Hagenees, dat maakt mij ook niet uit. In gezamenlijk met het publiek iets tot stand brengen is mijn doel. Ik wil niet louter meer ‘zenden’. Ik zoek graag de dialoog. En iedereen moet kunnen meedoen. Bovendien ben ik graag eens gastheer.”

De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show is een talkshow, ‘een zondagse vertelling van geloof, hoop en liefde’, zegt hij, ‘een biecht richting ‘het komt allemaal goed’. “Dát is het gevoel. Het moet echt een belevenis zijn en een samenkomst. Een mengvorm van een kantine na een voetbalwedstrijd met de kerk op zondag en een stamkroeg. Het is ook een viering, een dienst – maar dan wel eentje op mijn manier, en zonder godsdienstige bijbedoelingen” vertelt heerschap Heerschop.

Enthousiasme
De radio 538-column ‘Lieve Marianne’, indertijd vernoemd naar zijn schaatsheldin Marianne Timmer, krijgt een plekje in dit namiddagtheaterprogramma, belooft hij. En de minister van Enthousiasme, zijn alter ego, vormt zijn onderlaag. Hij wil met bezoekers een Schaduwkabinet samenstellen, bestaande uit mensen die iets waardevols te melden hebben, “maar dan niet per se uit de politieke arena afkomstig. Iedereen mag namen voordragen.”

Als gecertificeerd sportfanaat moet hij de traditionele zondagmiddagsport nu af en toe laten voor wat het is. “Ach,” meent Heerschop, “één sportmiddag op twee maanden, dat is te doen.”

De eerste ‘bijeenkomst’, die van komende zondag, valt samen met een belangrijke voetbalwedstrijd: Ajax tegen ADO. Het laatste fluitsignaal daarvan heeft al lang en breed geklonken, ver voordat de eerste De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show aftrapt. “Belangrijke wedstrijd voor ADO”, vindt Heerschop. Voor Ajax niet dan? “Ehh, jazeker! Zo’n wedstrijd tegen ADO is traditioneel toch altijd net ietsjes pittiger.”

Peter Heerschop: De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show. In Theater aan het Spui op zondag 2 december 2018, zondag 17 februari 2019, zondag 7 april 2019 en zondag 12 mei 2019. Informatie en tickets: hnt.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s