Hartverwarmende kersttraditie

Rabarber speelt De Sneeuwkoningin

Andersens allerlaatste, bibberige sprookje De Sneeuwkoningin is bij Rabarber een theatraal en muzikaal avontuur voor jong en oud. Marne Miesen tekent voor de muziek.

In haar poging om een geheel nieuwe, ijskoude wereld te creëren, waar geen plaats is voor warmte en gevoel, heeft de koele Sneeuwkoningin de wereld bedekt onder een dikke ijslaag. ‘De Sneeuwkoningin’ is dit jaar de kerstproductie van Rabarber.

De  vertelling uit 1844 is een vertelling in zeven geschiedenissen, opgetekend door de ‘godfather’ van het genre, Hans Christian Andersen. Hij is de meester van ‘De prinses op de erwt’, ‘De nieuwe kleren van de keizer’, ‘De Chinese nachtegaal’ en ‘Het lelijke eendje’ tot ‘De kleine zeemeermin’ en – kerstvertelling bij uitstek – ‘Het meisje met de zwavelstokjes’.

In De Sneeuwkoningin zien we wat er gebeurt nadat de Spiegel van Sneeuwwitje in duizenden stukken kapot viel. In het kort: In het ijzige noorden hebben Vera en haar broertje Kay het ondanks de ijzingwekkende kou het goed samen. Maar als onverwacht de sneeuwkoningin een ijselijke poolwind laat opsteken en Kay daarna is verdwenen, voelt Vera zich genoodzaakt hem te gaan zoeken.

Theaterkoor
In de handen van Theaterschool Rabarber, meer bepaald die van regisseur Jeroen de Graaf en tekstbewerker Marcel Royaards, wordt het sprookje ondersteboven gehouden – maar loopt het uiteraard uit op een hartverwarmende familievoorstelling.

Naast de 26 acteurs-in-spe van Rabarber maakt ook een 25-koppig jong theaterkoor in ‘De Sneeuwkoningin’ live haar opwachting. Singer-songwriter en componist Marne Miesen: ‘Voor de muziek ben ik gaan grasduinen in Scandinavische liederen. Die heb ik gebruikt ter inspiratie, en hier en daar aangepast, en opnieuw gearrangeerd tot ‘schetsen’. Daar heb ik vervolgens nog allerlei loops omheen gebouwd.’ Het koor heeft, zegt hij, buiten het muzikale ook een belangrijke rol in de voorstelling als ‘levend’ decorelement.

Kunstbende
Miesen was in 1997 de winnaar van de landelijke talentenjacht de Kunstbende en even later kreeg hij de Jongeren Theaterprijs van Den Haag. In 2004 studeerde hij af aan Codarts Rotterdam, met als studierichting zang en muziektheater. Als solozanger/gitarist trad hij op in diverse televisie- en radioprogramma’s, op festivals en in concertzalen. De voorbije vijftien jaar is Marne ook als acteur te zien geweest, in muziektheaterproducties als Hair en Help! bij Maas Theater en Dans, waar hij de figuur van Paul McCartney reliëf gaf. Tegenwoordig is Marne vooral actief als componist voor Theaterschool Rabarber en het Nationale Theater.

Hij schreef nu en dan tunes voor reclamepots en ook sprak hij geregeld karakterstemmen op tekenfilms in. Verwordt muziek voor een jeugdtheaterproductie zo niet algauw tot ‘tekenfilmmuziek’? Miesen: ‘Ik ga geen illustratieve ‘Disney’-muziek maken. De muziek moet de voorstelling versterken, het is de lijm tussen de tekst. Bovendien wil ik kinderen als volwassenen tegemoet treden.’

Nochtans heeft de theaterzaal zijn hart gestolen. Zo reisde hij met Maas Theater en Dans de laatste jaren naar China en Canada. Sedert de productie Peter Pan, zo’n jaar of vijf jaar geleden, is hij los-vast aan Rabarber verbonden, waar hij meestal met regisseur Jeroen de Graaf aan de kerstproductie werkt.

Traditie
Rabarber heeft een hartverwarmende traditie gevestigd. Want het begin van de stroom aan kerstproducties in de Residentie en verre omstreken ligt ergens rond 1990 toen, destijds nog Jeugdtheaterschool Rabarber op het idee kwam om rond de kerst eigen familievoorstellingen te presenteren. Dat gebeurde aanvankelijk in het inmiddels aan de sloopkogel ten prooi gevallen Theater aan de Haven op Scheveningen, ooit thuishaven van roemruchte theaterinstellingen als De Nieuwe Komedie en Toneelgroep De Appel, maar tegenwoordig in de Haagse binnenstad. De op en top Haagse kunstinstelling is nu al bijna dertig jaar onafgebroken met kerst in touw.

‘De Sneeuwkoningin’ (5+) van Rabarber is van woensdag 26 december 2018 tot en met vrijdag 4 januari 2019 te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie en tickets: hnt.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s