De piano als rots in de branding

Festival Dag in de Branding #52

Voor de 52e editie werpt muziekfestival Dag in de Branding zich bijna letterlijk met de voeten in – of dan toch aan zee. Met een performance bij strandtent De Fuut neemt Saskia Lankhoorn (1979) afscheid als curator van het festival. Zij gaat met piano’s en al de branding in en zal omringd door de golven een recital geven. Alle componisten die de afgelopen twee jaar bij het festival waren betrokken heeft ze gevraagd een kleine schets te schrijven. Op het dagprogramma staat ook een concert in en op het machtige landart-object ‘Hemels Gewelf’ van James Turrell in Kijkduin. In en op deze ‘kom in de duinen’ tekent de Oekraïense Anna Korsun voor haar niet eerder uitgevoerde compositie Sirene, uit 2014. Zangers zullen te midden van bezoekers ritselen, fluisteren en zingen en zijn uitgerust met een ‘sourdine’, een buis van karton of plastic die het stemgeluid dempt. Voorts zorgt Oekraïener Maxim Shalygin voor een première met Todos los fuegos el fuego. Lankhoorn: “Ik heb Korsun als Shaligyn gekozen vanwege hun zeer eigen en zeer uiteenlopende manier van componeren. Zij zijn beiden op zoek naar nieuwe klanken en betoverende werelden.”

Shalygin bereikte in Den Haag al een breed publiek met zijn zeer luisterbare composities. Zo schreef hij onder meer muziek voor de dansvoorstellingen ‘Uneven’ en ‘De zaak-Carmen’ van Lonneke van Leth. De in Den Haag wonende en alhier afgestudeerde Shalygin nodigt met zijn muziek graag uit tot een spirituele beleving, die hij opwekt door vaak minimalistische en microtonale klanken. Hij neemt voor zijn nieuwe werk de gelijknamige verhalenbundel van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar ter hand als inspiratiebron. “Voor mij vormt ‘Todos los fuegos el fuego’ (‘Alle branden de brand’) een schakel tussen muziek en literatuur,” vertelt Shalygin. Het Arabische cijfer acht speelt een hoofdrol in zijn nieuwe muzikale cyclus. Zo wordt zijn suite gespeeld door een saxofoon-octet en omvat de suite acht delen, precies zoveel als er verhalen in het boek zitten – én lettergrepen in de titel. De korte magisch-realistische, soms ronduit raadselachtige toon van diens deraillerende verhalen lokken bij Shalygin een ​​unieke atmosfeer uit. “Al is het helaas niet gelukt om ieder verhaal exact in muziek te vertalen,” vertelt Shalygin.

De saxofoon is gekozen omdat de Argentijn veel passie voor jazzmuziek aan de dag legde. “Bovendien is de saxofoon bij vele mystieke momenten in muziek en literatuur betrokken en, last but not least: cinema – een fascinatie die ik ook met Cortázar deel.” Shalygins nieuwe werk wordt gespeeld in de foyer van het Zuiderstrandtheater en moet een gebeurtenis worden “die de luisteraar gedurende één uur onderdompelt in een mystieke act die de verbeelding prikkelt en de deur naar onbekende emotionele dimensies opent.” De compositie wordt uitgevoerd door twee voor deze gelegenheid samen te voegen gerenommeerde kwartetten op dit vlak, het Amstel Quartet en het Keuris Quartet.

Met deze aflevering sluit curator Saskia Lankhoorn de gebruikelijke ‘ambtstermijn’ van twee jaar af, de periode die een nieuwe jonge maker de kans krijgt om zijn of haar stempel te drukken op de programmering van Festival Dag in de Branding. Lankhoorn: “Ik heb mij als artistiek leider gericht op het bereiken van een veelzijdig publiek. Mijn ‘Living Room Music’-serie werkt, publiek uit heel Den Haag komt in aanraking met 21e-eeuwse muziek en met al die enorm creatieve kunstenaars die de stad rijk is.” In september 2019 wordt Lankhoorn opgevolgd door de Turks-Nederlandse Meriç Artaç (1990).

Dag in de Branding 52, zaterdag 29 juni 2019, verschillende locaties en programmaonderdelen. Meer informatie: http://www.dagindebranding.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s