Attractiepark voor hoge kunsten

‘DNALYSATNAF’ moet een attractiepark voor hoge kunsten zijn. Alle activiteiten van dit festivalweekeinde staan in het teken van het werk van Bureau Dégradé’s multidisciplinaire broedplaats en hun ‘off Broadway-producties’.

Het moet een soort van pretpark, een wondere speelwereld worden. “Lekker gezellig aan kunst snuiven, voor jong en oud. Een Efteling voor de hoge kunsten”, legt Carl Beukman met een glimlach die om zijn lippen krult, uit. Hij is met David Geysen de oprichter van Bureau Dégradé, de broedplaats die ze sinds juni vorig jaar samen vormgeven. Het bosrijke grondgebied dat hun nestruimte omgeeft, een erkend vogelrustgebied, leent zich daar volgens hen perfect toe. Daar, pal achter de duinen, in en om de voormalige Appelloods aan de Laan van Poot 97, vindt komend weekeinde de kunstmanifestatie ‘DNALYSATNAF 2.0’ plaats. Dat is ‘fantasyland’, maar dan achterstevoren gespeld. Ezelsbruggetje: Begin met D-N-A, en dan ‘lysatnaf’ eraan vast. De dwarse benadering van kunst door het tweetal is buiten de festivaltitel ook af te lezen aan het beeld voor de poster die ze hebben laten maken: een foto van de poort die toegang biedt tot Disneyland Parijs, maar dan op z’n kop gezet en vastgeprikt met een joekel van een spijker die er dwars doorheen gejast is. De spijker op z’n kop.

Het wordt de tweede editie, vandaar die twee punt nul achter de titel van het festival. De eerste viel indertijd samen met de officiële opening van Dégradé. “Dat smaakte ons toen meteen al naar meer,” licht Geysen toe over het vervolg op toen. Er komt in twee punt nul onder meer een uitgebreid, grotendeels gratis en doorlopend programma waar je aan ‘urban minigolf’ kunt doen, een baantje waar je met echte clubs en kleurige ballen kunt putten; in de nabijgelegen moestuin worden tussen de rondlopende kippen voordrachten en lezingen gegeven; de binnenruimte van het theatertje wordt onder handen genomen; en beeldend kunstenaar Theo Jansen die in de loods atelier houdt, opent de deuren voor pottenkijkers die een blik willen werpen op zijn nieuwste generatie strandbeesten.

De hoofdmoot van het weekendprogramma is onder meer een performance door de in Nederland wonende Amerikaans componist en muzikant David Dramm en freelance danser en kunstenaar Michael Jahoda, op de openingsavond. Ook vindt dan de onthulling plaats van een licht- en geluidsinstallatie, van de hand van Jorg Schellekens en Beukman, en is er een materialenexpositie door kunstenaars Eden Latham (winnaar Piket Kunstprijs 2018) en Thijs Ebbe Fokkens.

Theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen, nog voordat het nieuwe theaterseizoen met het Uitfestival Den Haag in het weekeinde van 6, 7 en 8 september officieel een aanvang heeft genomen. Bureau Dégradé voert in ‘DNALYSATNAF 2.0’ namelijk met ‘Naar de hemel wijzen’ de reprise op van een voorstelling die het in maart van dit jaar in première bracht. Het is een gloeiende tekst van toneelauteur Jibbe Willems (o.a. ‘De vrekkin’ en ‘La Superba’), met David Geysen, oud-acteur van Toneelgroep De Appel, in een sterke monoloog en een prima geluidsdecor van Beukman en dito toneelbeeld van Denis Oudendijk (Refunc). Een bloedrood gekleurd theatraal epistel over de duivel. Het is een verbeelding van de engel Lucifer, tijdens zijn satanische verwording tot duivels personage. Om de orde in de wereld te herstellen en zijn vader te straffen gaat Lucifer naar Eden. Straffen voor het uitdelen van een ziel aan het misbaksel dat hij mens noemt. U wordt dus uitgenodigd voor een plaatsje in paradijs én hel. Typisch Dégradé. Geysen declameert: ‘Het geboorte worden van de mensenmade heeft mij altijd boeiteloos gemaat. Dat de eerste wereldlijke daad met bloedvergiet en scheurbuik gaat gepaard is voor mij een spiegelaf van de menselijke aard.’ Het zijn de duivelse openingswoorden van een demonische tekst, een monoloog op rijm en in verzen geschreven. “En dat loopt op deze manier zo’n dertig pagina’s door,” zegt Geysen met een licht sardonisch lachje. “Daar moet ik wel weer even op zweten.”

Ondertussen is Dégradé alweer bezig met een volgende project. In december gaat het eerste deel van hun drieluik rond Alighieri Dante van start. Tijdens ‘DNALYSATNAF 2.0’ geeft toneelschrijver Yannick Dangré alvast een tekstlezing. Tussen de kippen, in de moestuin. “Dat geeft aan hoe wij in deze loods verder willen,” onthult Geysen. “We willen kunst en natuur dichter bij elkaar brengen. Noem ons maar cultureel stadsboeren in ontwikkeling.” “En we willen heel Den Haag gaan bestrijken,” ontvouwt Beukman. “Al fungeert deze editie ook als een open dag voor de wijk van waaruit we werken.”

Bureau Dégradé, ‘DNALYSATNAF 2.0’, vrijdag 30 augustus 2019, 19.00-22.00 uur; zaterdag 31 augustus 2019 en zondag 1 september 2019, 12.00-22.00 uur. Meer informatie: http://www.degrade.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s