Willie Wartaal opent Kinderboekenfestijn

Doorstart van Kinderboekenmarkt

Het Kinderboekenfestijn is de opvolger van de Kinderboekenmarkt. Zondag is het zover, tijdens de Kinderboekenweek.

Twee jaar geleden vernam Marko Fehres dat na 40 jaar en evenzoveel edities de traditionele Kinderboekenmarkt voor het laatst had plaatsgevonden. “Het ging toen – met een verhuizing naar Escamp – niet zo lekker met de Kinderboekenmarkt,” zegt Fehres. “Jammer dat ze daarna ook helemaal zijn gestopt. De ontlezing schrijdt voort, en we kennen allemaal het grote belang van lezen voor studie, loopbaan en de ontwikkeling van de eigen creativiteit. En lezen is nog eens plezierig ook.”

Hij voerde een gesprek met Hetty Looman van de Kinderboekenmarkt en vroeg haar of hij het concept mocht overnemen. Hij ondervond medestand en besloot daarop – geheel op eigen gezag – een opvolger uit de klei te trekken. Een doorstart was geboren. Zondagmiddag 13 oktober is het dan zover: het eerste Kinderboekenfestijn gaat van start. “Het is een nieuwe opzet, de Kinderboekenmarkt was altijd een uitgeversmarkt, bedoeld om boeken te verkopen. Ik heb er meer een schrijversmarkt van gemaakt.”

Aanvankelijk wilde hij het festijn houden in het Atrium in het stadhuis. Dat bleek te duur. “Maar met de Centrale Bibliotheek aan het Spui heb ik nu een mooie, laagdrempelige locatie gevonden. Van 11.00 tot 17.00 uur presenteert Maria Toko een gevarieerd programma dat zich met name afspeelt op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek, bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd (en hun ouders). Fehres: “Willie Wartaal neemt de opening voor zijn rekening. Er is een schrijversmarkt waar je boeken kunt laten signeren en schrijvers die voorlezen en er zijn illustratoren die workshops geven. Ook zijn er workshops van het Kinderboekenmuseum, kinderopvang 2Samen en Clubhuis de Mussen. Er is voorzien in muziek en er zijn diverse theatervoorstellingen met onder anderen Gideon Samson en Milja Praagman, Martine Letterie, Vivianne den Hollander en Kindertheatergroep Kaboem! Ook is er de Talententent van Clubhuis de Mussen met drie optredens van kinderen die hun opwachting maken met dans, rap en op viool. Om 16.00 uur is er de Grote Annie MG Schmidt Quiz voor ouder en kind met mooie prijzen en de Takkie Trofee wisselbeker. De toegang is gratis.”

Wat hem drijft? “Ik ben zelf een aspirant-kinderboekenschrijver. Mijn eerste boek ‘De avonturen van Spim’ ligt al langere tijd op de plank. Ik heb altijd veel oog gehad voor kinderen, onder meer in mijn vorige functie als opbouwwerker. Ook heb ik erg geijverd voor bouwspeelplaatsen in Den Haag. En vroeger ging ik met mijn eigen kinderen altijd naar de Kinderboekenmarkt.”

Kinderboekenfestijn, zondag 13 oktober 2019, 11.00-17.00 uur, Centrale Bibliotheek. Meer informatie: www.kinderboekenfestijn.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s