Capre Diem, Capre Noctem

Toneelgroep Maastricht speelt Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer

Op een dag krijgt een professor een email waarvan de onderwerpregel oningevuld is gelaten. Hij besluit te reageren op het bericht. Een fatale liefdesgeschiedenis is begonnen.

Bij het ingeven van voor- en achternaam in een zoekmachine verschijnen in een luttele 0,22 seconden zo’n 1.860.000 resultaten (hits) op het retinascherm. En er zijn foto’s van haar, te over, ook ondeugende. Op Instagram bijvoorbeeld. Toch is de mooie, jonge Sarah Peachez in de eerste plaats een constructie, net als geloof, kunst, theater of literatuur. Bijna als het leven zelf. Fantasie is koning, zonder overleef je niet.

“’Noem het maar liefde’ ging over liefde en seksualiteit, over met elkaar in gevecht gaan en verwarren. Dit nieuwe stuk, Peachez, is een vervolg daarop. Het gaat over liefde en geloof, en wat ze met elkaar te maken hebben,” vertelt regisseur Michel Sluysmans voor aanvang van de voorstelling in de overvolle foyer van Theater de Veste in Delft, waar zijn gezelschap Toneelgroep Maastricht die avond de plaatselijke publieksprijs krijgt uitgereikt voor de beste voorstelling van het voorgaande seizoen.

“Liefde, geloof en hoop zijn kanten van dezelfde medaille,” gaat Sluysmans verder, “althans volgens de visie van Ilja Leonard Pfeijffer, de schrijver van dit stuk. Het bestaan van god is tot op heden niet bewezen. Het is niet zozeer god zelf die ons leven verrijkt, maar het feit dat iemand bereid is te geloven in hem. Iets soortgelijks geldt voor de liefde. Die bestaat niet – totdat je besluit erin te geloven. Nogmaals: allemaal volgens de filosofie van Pfeijffer.”

Van Pfeijffer mocht hij, na talloze voorgaande samenwerkingen vrijelijk aan de gang gaan met de tekst. “Klopt. Maar ik heb er geen komma veranderd. Ik heb alleen wat geknipt en geplakt, en hier en daar wat geschrapt en herschikt. Maar alle woorden en alle zinnen zijn van hem. Van zijn roman heb ik zo een avondvullend theaterstuk gemaakt.”

In Peachez krijgt een doorgewinterd latinist en hoogleraar in begeerte-op-papier in de aanloop naar een internationaal colloquium dat zijn status moet bevestigen, een email waarvan de onderwerpregel oningevuld is gebleven. De tekst in het bericht sluit af met: ‘Capre Diem’. Na ampele overwegingen besluit hij te reageren op de hilarische spelfout. Met onvoorziene gevolgen.

Acteur Porgy Franssen verleent hem een stram voorkomen. Bedremmeld laat hij zich naar een fata morgana leiden. Hij geeft de majestueuze rol een even majestueus reliëf. ‘De wind was blond’, merkt hij later op over zijn eerste val voor de lijfelijke liefde. Zijn tegenspeler Maartje van de Wetering, omspeelt als de Nederlandse versie van Marilyn Monroe vilein en met passie haar ‘proffie’. In een even sobere als overzichtelijke en kraakheldere regie laat Sluysmans met ‘Peachez’ het diapositief zien van ‘Noem het maar liefde’. De prachtige (gitaar)muziek van Axl Peleman biedt rustpunten maar verleent ook diepte aan de regie. Horatius kan ‘capre mortem’ tevreden terugkijken op de verstoethaspeling die zijn gevleugeld geworden uitdrukking eeuwen later heeft opgeleverd.

Ilja Leonard Pfeijffer is al jaren hofleverancier voor de Maastrichtenaren. Slusymans ging al zes keer aan de slag met zijn werk: met ‘De eeuw van mijn dochter’ en ‘Malpensa’ bij zijn vorige gezelschap Annette Speelt, en bij Toneelgroep Maastricht achtereenvolgens De Advocaat, Brieven uit Genua, Noem het maar liefde en nu dus Peachez.

“Volgend jaar komt daar De Meeuw bij,” kijkt Sluysmans met pretoogjes vooruit. “Hij gaat de beroemde toneelklassieker van Tsjechov naar zijn hand zetten.”

Toneelgroep Maastricht, Peachez, donderdag 21 november 2019, 20.15 uur, Koninklijke Schouwburg. Meer informatie: www.toneelgroepmaastricht.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s