Kerst als een smoking gun

Theaterschool Rabarber: Once upon a time | Kerst in het Wilde Westen

Kerst in de prairie. Hoe dan? Zal er voor het eerst sneeuw op de cactussen vallen dan?

Een mans- dan wel vrouwhoge reuzencactus, type: saguaro. “Hier lopen straks de cowboys rond,” vertelt Annick Heidema (15) over de setting. Cleo Faneyte (13) vult haar aan: “Terwijl aan de andere kant van Amerika New York dus wordt opgebouwd.” Getweëen spelen zij, beurtelings, de hoofdrol in Once upon a time, de jaarlijkse kerstproductie die Rabarber dit jaar gewoontegetrouw weer in Theater aan het Spui speelt.

Hoe dan? Hoe dan ziet een witte kerst er uit op de onbarmhartige prairie van het Wilde Westen, nota bene anno 1892? Theaterschool Rabarber maakt er een muzikaal familiefeest van, met veertig jongeren en jonge ‘tumbleweeds’ die over het podium rollen én een speeldoosje dat stiekem als hoofdrol opspeelt in een actuele boodschap over transformatie.

In de voorstelling vertelt en kijkt de oude Maggie Smith weemoedig terug op haar jeugd. Annick: “Ze is als puber door haar ouders vanuit Schotland meegenomen naar New York. Gaandeweg merkt ze dat vanbinnen bij haar, veranderingen plaatsvinden, net als in New York. Ze vindt het lastig om met daarmee om te gaan.”

Cleo: “Maggie is geen kind meer, maar toch ook nog niet klaar om volwassen te zijn. Net als wij.” Annick: “Nadat ze met de wind is meegevoerd, door die ‘tumbleweeds’, verkleedt ze zich als de beroemde revolverheld Billy the Kid, en zet ze vervolgens het Wilde Westen op z’n kop. Ze beleeft spannende avonturen en leert cowboys te midden van de prairie hoe naar de sterren te kijken. Ze houdt van oude tijden en vertelt haar collega-cowboys over het wonder van kerst.”

Cleo: “Terwijl de cowboys, net als Maggie, terug willen naar vroeger en dat alles blijft zoals het is, wordt in New York volop gebouwd aan de toekomst, en gewerkt aan verandering en vooruitgang.”

“Wij dragen allemaal een lederen broek en een katoen geruiten bloesje, onze rokken hebben over elkaar vallende lagen en we hebben een cowboyhoed op ons hoofd natuurlijk. Uiteraard dragen we een revolverholster op onze heupen en zijn we met slierten van boven tot onder versierd. Veel franje in ieder geval!”

“Ik stond vorig jaar ook in de kerstproductie, in ‘De Sneeuwkoningin’,” vertelt Annick. “Het grappige,” gaat Cleo verder, “is dat we nu allebei de hoofdrol spelen, maar een paar jaar geleden zaten we allebei nog in het ensemble, toen waren wij aapjes in ‘Tarzan’. Dat is zó gek om te ervaren, maar ook wel gaaf!”

“Voor mij,” voegt regisseur Jeroen de Graaf toe, “gaat dit stuk vooral over het omgaan met veranderingen. We zien de wereld om ons heen sneller en sneller veranderen. En dit microverhaaltje rond Maggie gaat dan wel over geschiedenis, maar kan net zo goed gaan over nu.”

Rabarber, Once upon a time, van woensdag 26 december 2019 tot en met vrijdag 3 januari 2020, Theater aan het Spui, 13.00 en 16.00 uur. Meer informatie: http://www.rabarber.net

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s