‘Niet zitten miezemuizen’

Theater Dakota & Studio de Bakkerij presenteren Keet

Keet. Een dame op leeftijd als ze het roer radicaal omgooit. ‘Als het niet gaat zoals je wil, wat kan je dan zelf doen?’

Al een heel eind richting zeventig is ze, en ze heeft geen (klein)kinderen om zich zorgen over te maken. Haar leven lang is ze Bewust Alleen. Maar allengs is ze tot inzicht gekomen: het roer moet om, en wel nu, 180 graden. Haar naam is Keet. Tenminste: zo wordt ze altijd genoemd.

“Ze is een Haagse alleenstaande vrouw Keet,” karakteriseert actrice Nel van Someren haar personage. “Door wat Keet thuis heeft doorgemaakt, heeft ze vol overtuiging besloten om niet te trouwen en haar eigen leven te leiden, dat van een onafhankelijke vrouw. Haar leven lang heeft ze in een winkel gewerkt maar komt dan nu voor een vraag te staan: Geen vader, geen moeder meer, geen werk want gepensioneerd. Wat nu? Hoe gaat ze invulling geven aan haar verdere leven?”

En dan gaat ze op stap, mensen opzoeken, feestjes bezoeken. “Ze komt dan allerhande boeiende mensen tegen, mensen die verhalen te vertellen hebben. Door met een schone lei opnieuw in het leven te stappen heeft ze al bij verschillende mensen aan tafel gezeten, want gezamenlijk een maaltijd nuttigen verbindt immers, en ze heeft daarbij gesproken over ‘eten’ en ‘opnieuw beginnen’.”

“Het idee voor deze voorstelling,” vertelt Maarten Bakker van Theater Dakota, “is een jaar geleden ontstaan. “Eerst hebben we verhalen ‘opgehaald’ bij uiteenlopende mensen in deze wijk. Die gingen aanvankelijk over de belangrijke momenten in hun leven, maar gaandeweg spitsten die zich toe op het thema ‘opnieuw beginnen’.

In Rotterdam, waar ik dergelijke projecten als deze vaker heb ontwikkeld, merk je dat deze aanpak draadjes weeft in de wijk. Er komt meer samenhorigheid, meer onderlinge samenhang en warmte tussen bewoners tot stand. Deze voorstelling is de uitkomst van al die ontmoetingen.”

Nel van Someren is geen onbekende in de Haagse toneelwereld. Ze heeft een prijzenkast in de wacht gesleept en was in het verleden betrokken bij producties van Drang, Venster, het Vrij Theater – en bij Het Nationale Toneel deed ze indertijd mee in de cast van Midzomernachtdroom. Bij Studio de Bakkerij was ze eerder in touw in de voorstelling ‘Muntthee en karnemelk’.

Van Someren: “Maar hier speel ik steeds op de achtergrond hoor, zie Keet als een soort van gastvrouw. Zij ging op de keper beschouwd ook voor mensen koken en probeerde zo aansluiting te maken. Zoals het leven Keet verraste, zo is het de bedoeling dat bezoekers van de voorstelling verrast worden.”

“Wat me raakt aan haar,” gaat Van Someren verder, “is dat Keet blijft zoeken, naar mensen om zich heen, mensen waar ze zich lekker bij voelt. Geef je leven zelf richting en vorm. Trek erop uit en ga niet zitten miezemuizen, vroeger noemden ze dat achter de geraniums zitten. Zingeving? Dat gaat mij bij Keet een beetje ver. Keet is meer iemand voor de babbeltjes en zo – als het maar gezellig is.”

Persoonlijk heb ik een moeilijke periode achter de rug. Wat mij over de streep trok bij dit project is dat december voor veel mensen een lastige maand is, en dat ik hiermee iets mag doen waarmee ik hopelijk andere mensen blij kan maken.

Dakota & Studio de Bakkerij, ‘Keet’, vrijdag 6 t/m zondag 15 december, verschillende aanvangstijden, Theater & Filmhuis Dakota. Meer informatie: www.theaterdakota.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s