Van ‘Touch me There’ tot maretak

Trijntje Oosterhuis in akoestische kerstsferen

Ze viert vijfentwintig jaar in het vak. Jubileumconcert, clubtour en een nieuw, Nederlandstalig, album. Eind december staat Trijntje in de Nieuwe Kerk met een onderdompelend kerstconcert.

Trijntje Oosterhuis en haar broer slash componist Tjeerd hadden eind jaren ‘90 als Total Touch door soul, R&B, funk, pop en dance te mixen, muziekhits van ‘Touch me There’ tot ‘Somebody Else’s Lover’. Voor het vierde jaar op rij heeft Trijntje zich in de decembermaand bekeerd tot het kerstgenre.

 Kerst is een familiefeest, maar velen vinden het juist een lastige tijd.
“Ik vind niet dat we door alle symboliek met kerst opeens op afroep saamhorig moeten zijn. Dat gevoel mag er wat mij betreft het hele jaar door zijn. Het klinkt misschien weeïg maar ik denk het hele jaar door aan verschillen die er tussen mensen bestaan, voor mij zit ‘m dat niet in de kerstmaand.”

“Deze reeks, deze ‘kerkentournee’, doe ik niet louter vanwege de kersttijd. In de eerste plaats is het in muzikale zin voor mij een toevoeging aan de grootschalige optredens die ik gewoonlijk gewend ben te doen. Door mijn vader ben ik kerkelijk en met de traditie van preken en de roep om solidariteit opgegroeid – maar in mijn concerten is muziek de boodschap.”

“Dat is voor mij het hele jaar door natuurlijk al zo, maar door de akoestische set-up van dit optreden en met kerst nabij, leidt dat al snel tot momenten van bezinning. Die akoestische setting, zo horen mensen mij bijna nooit. Soms zie ik mensen diep geraakt een traantje wegpinken. Bij het publiek doorvoeld als bijna 1 op 1, wekt dat op.”

Hoe ziet het repertoire eruit?
“De kerstmaand leent zich ertoe om concerten meer thematisch in te richten. Daarbij spreekt mij de traditie aan van de grote Amerikaanse muzieksterren die jazzy kerst-traditionals plegen te brengen. Alle grote helden, van Elvis Presley tot Bruce Springsteen, hebben kerst- of winterplaten uitgebracht. Neem Ella Fitzgerald, ik heb álles van haar, en natuurlijk ook haar ‘Christmas Songs’.”

“Zulke albums vind ik mooi omdat die romantisch zijn, prachtige liedjes en gearrangeerd met strijkers en zo. Voor mij is ‘A Christmas Evening with Trijntje’ daarom een heerlijk jaarlijks terugkerend muzikaal uitstapje. Het thema is ‘kerst’. Maar ik doe ook nieuwe, eigen nummers in het Nederlands, songs van Burt Bacharach en van mijn vader. Alles kan voorbijkomen. Maar de rode draad is wel de Blue Note jazz. ”

Optreden in kerken doorheen het land. Hoe is dat?
“Kerken zijn prachtige locaties – waar helaas bijna nooit meer wat gedaan wordt. Jammer, want optreden in een kerk is juist heel puur en intens, en die zijn bij mij daarom altijd akoestisch. In een kerk kun je verfijning aanbrengen in je optreden, en komen de liedjes en thema’s tot hun recht. Dat is totaal anders dan optreden in de grote clubs waar ik met mijn elektrische versterkte band speel. Mijn publiek vindt het fijn om mij ook eens ‘klein’ te kunnen zien. Op het podium met alleen een piano en pianist, is spannend voor mij omdat ik me nergens achter kan verschuilen. Maar ook voor het publiek want dat moet zich blijven concentreren. ”

“De Nieuwe Kerk is knus, een prachtige plek en is voor een optreden ook heel overzichtelijk. Je ziet dat mensen even de tijd nemen om rustig te luisteren. Je komt echt in een gezellige voorbode van kerst, lampjes, kaarsjes, glühweintje en chocolaatjes. Elke plek heeft zijn eigen charme. Maar we hebben inmiddels wel locaties waar we een band mee hebben opgebouwd en elk jaar teruggevraagd worden. Je merkt nu, in het vierde jaar dat we dit doen, dat de kerken steeds verder van tevoren uitverkocht zijn. Je merkt dat mensen dat waarderen. Een bezinningsmomentje waarderen mensen dus. En na afloop signeer ik. Dat kan bij dit soort optredens. Ik vind het fijn om contact te leggen met mijn publieke en te horen hoe het allemaal overkomt. Ik ben benieuwd naar wat mensen zeggen.”

Voorjaar 2020 komt Trijntje opnieuw naar Den Haag, naar het Paard, maar dan voor een reprise van haar clubtour rond het album Dit Is Voor Mij, een pop-album dat werd geproduceerd door het Haagse muziekwonder Jett Rebel.

Trijntje Oosterhuis, ‘A Christmas Evening with Trijntje’, zaterdag 28 december 2019, De Nieuwe Kerk. Meer informatie: www.kerstmettrijntje.nl

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s