Gerechtigde twijfelachtigheden

Een muzikale kroniek voor aartstwijfelaars

Met het programma Ode aan de Twijfel brengt mc KASSETT een ‘filosofische hiphop-performance vol bluf, bitches, braggadocio en Beyoncés’.

Het theatercollectief doet sinds 2015 onderzoek naar het fenomeen ‘twijfel’.

Want het gezworen drie- en tegenwoordig viertal gelooft dat de wereld baat heeft bij hardop en openlijk durven twijfelen.

“Mijn grootste twijfel?” oppert Oukje den Hollander van mc Kassett, “dat is wel de twijfel aan mezelf, zo is mijn inborst. In een test scoorde ik op een schaal van 0 tot 100 ooit de waarde van 78 procent!”.

Ze is in Ode aan de Twijfel naast Abdelhadi Baaddi een van twee twijfelkonten. Maar twijfel is evenwel de grondslag voor wijsheid. Zei Aristoteles. En: Twijfel is de waakhond van het inzicht, volgens een aforisme van Confucius.

Van sommige dingen in het leven denk je zeker te zijn. Je bent een mens van vlees en bloed, je bed is van hout.

“En morgen komt de zon weer op,” vertelt Den Hollander kwiek. “Maar hoe zeker is die zekerheid? Films als The Matrix, Inception en The Truman Show laten inzien dat ons leven misschien niet zo ‘echt’ is als we geneigd zijn te denken. Misschien worden we voor het lapje gehouden en zijn we het speeltje van een of ander ‘evil genius’. Filosoof Descartes zei het eeuwen geleden al. We spelen onze Ode aan de Twijfel trouwens in het kader van de maandelijkse zogeheten ‘Filosofische Ontmoetingen’ van Filosofie in Den Haag.”

Kassets website heeft naast een ‘hoofdpagina’ een ‘pagina voor het hoofd’, een ‘pagina voor de hoofdzaken’, eentje voor ‘de oorzaken’ en ook een ‘pagina voor de oren’. Hun onorthodoxe naam is een verwijzing naar de aloude muziekcassette die de jaren zeventig voor jan en alleman kopieerbaar maakte. En hun ‘mc’ verwijst niet alleen naar ‘muziekcassette’ maar vooraleerst naar ‘muziektheatercollectief’.

Een belangrijk doel van mc Kassett is het wetenschapsgebied van de filosofie toegankelijk te maken. Het collectief zet taal, muziek en filosofie in om de benodigde bedachtzaamheid te stimuleren. Tussentijdse resultaten van hun onderzoekingen werden eerder gepresenteerd in de vorm van korte performances onder de titels Dubio, Twijfelzaaiers, Kweenie en Lariekoek.

Den Hollander: “Inmiddels is de tijd aangebroken voor de klap op de vuurpijl: de spectaculaire slotsom van Ode aan de Twijfel.”

De oorsprong voor deze voorstelling ligt in de aanslag die het satirische weekblad Charlie Hebdo vijf jaar geleden trof. “Ik had het mooi gevonden als regeringsleiders toen hadden durven uitspreken dat ze het ook even niet meer wisten,” zegt Den Hollander. “Maar ja, twijfelen is nou eenmaal gevaarlijk”.

“We verpakken onze mededeling in de vorm van hiphop. Niet een genre dat per definitie dicht bij ons ligt, maar we zoeken steeds opnieuw graag naar de meest ideale vorm voor onze voorstellingen. Hiphop is interessant omdat deze muziekvorm haaks staat op twijfelen. Rappers laten geen ruimte voor twijfel. Maar de goeie onder hen leveren ook maatschappijkritiek in hun teksten. En hiphop spreekt verschillende doelgroepen aan, ook dat is interessant. In ‘Ode aan de Twijfel’ kom je daarom terecht in een achtbaan van woorden, twijfel en bluf.”

mc KASSETT, Ode aan de Twijfel, maandag 27 januari 2020, 20.00 uur, Zaal 3. Meer informatie: https://zaal3.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s