Klimaatmiddelvinger

Firma MES brengt VS-rechtszaak over milieu op toneelpodium

Een heilig boontje? Nou neuh dus, zeker niet. Zegt ze zelf. Niet langer vlees meer op het menu, dat wel ja. Maar de voorbije zomer is ze nota bene zonder vliegschaamte naar Verweggistan gegaan. Nog wel zonder CO2-compensatie! “De volgende keer doe ik dat wel, en dan wel maal tien,” biecht actrice Lindertje Mans op opgewekte maar besmuikt-schuldbewuste toon op.

Later deze maand speelt ze in The Biggest Lawsuit On The Planet, de nieuwe voorstelling van de Haagse theatergroep Firma MES, de rol van de 16-jarige klimaatactiviste Jayden, de Amerikaanse evenknie van ‘onze’ Gretha Thunberg. “Maar ik maak me echt wel zorgen. Voor bijna iedereen is kristalhelder dat er wat aan het veranderen is met betrekking tot het klimaat. Hoe meer je weet, hoe onmogelijker het wordt om er onverschillig onder te blijven.”

De revolutionaire Urgenda-uitspraak, stikstofmaatregelen, riante uitkoopregelingen her en der, normen die naar boven worden bijgesteld, beschikkingen die de CO2-uitstoot moeten besparen: Nederland loopt qua duurzaamheid niettemin behoorlijk achter in Europa.

Ten voorbeeld: In Engeland is vorige week door het Britse Hof van Beroep bepaald dat in het regeringsvoorstel om luchthaven London Heathrow uit te breiden, onvoldoende rekening is gehouden met de gevolgen van klimaatverandering. De uitspraak betekent dat de Britse regering haar plannen moet aanpassen.

In Amerika speelt, enigszins onder de radar gebleven, sinds 2015 een rechtszaak, aangespannen door 21 kinderen en jongeren uit het land die zich verenigd hebben. Zij zijn van mening dat allang is aangetoond dat klimaatverandering te wijten door toedoen van de generatie boven hen. Zíj zitten later met de gebakken peren. Mans: “Wereldwijd zie je dat de rechtsgang wordt opgezocht teneinde overheden verantwoordelijk te houden. Wat de jongeren in Amerika zeggen is: jullie schenden onze toekomstige mensenrechten en die van generaties na ons.” De zaak is vooralsnog aangehouden, sleept zich al jaren voort, onder meer getraineerd door Trump en voorheen Obama. “Ze hebben zelfs een wet uit de middeleeuwen van stal gehaald.”

In The Biggest Lawsuit On The Planet bestijgen vijf personages de sober gehouden toneelvloer, die het midden houdt tussen vlot en booreiland, vijf rollen die hier zijn weggelegd voor slechts twee actrices. Mans geeft gestalte aan Jayden en haar moeder. Haar MES-collega speelt de vader van Jayden en een vriendinnetje van haar. Wat we te zien en horen krijgen vindt zijn basis in de werkelijkheid, vertelt Mans.

“We gebruiken documenten van Jayden, zoals sms’jes en whatsapp-berichten, door verschillende lagen aan te brengen kun je als kijker stukje bij beetje een beeld vormen van wie ze is en wat haar beroert. Zo wordt het een verhaal van mensen, in plaats van een verslag van een rechtszaak. Roos en ik hebben daarbij en daaromheen dialogen en teksten geschreven.”

MES heeft in de voorbereidingen op het stuk contact gehad met Jayden over de opvoering van dit stuk. In de voorstelling zien we Jayden op het podium als ze 16 is, maar ook als ze een aantal jaren jonger is.

“Ik zie haar bijna als verlicht, ze is een stuk verder dan ik in haar opvattingen. Ze heeft het zwaar, want ze krijgt veel over zich heen. Tegelijkertijd is ze ook een puber die niet weet wat ze aan moet trekken en roddelt over jongens. Ze is niet zo mediageniek als Gretha Thunberg en ze houdt niet van spreken in het openbaar, maar doet dat toch. Dat is lef. Ze was kort van stof toen we haar aan de lijn hadden, zei dat we maar op de website van de actiegroep moesten kijken voor meer informatie. Dat we een toneelstuk gingen maken waarin zij centraal stond, vond ze prima, zonder daar verder veel meer woorden aan te wijden.”

De voorstelling draait zeker niet uit op een college, legt Mans uit. “Dit is een verhaal dat uit het leven is gegrepen, door de personages, door de mensen die je ziet. Het wordt in ieder geval geen spreekbeurt. En evenmin een wedstrijdje in groenheid.”

Firma MES, The Biggest Lawsuit On The Planet, van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 maart 2020; ook op vrijdag 24 en zaterdag 25 april 2020, 20.15 uur, Theater aan het Spui. Meer informatie: www.firmames.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s