‘Laten zien wat we waard zijn’

Zuiderparktheater viert de zomer

Het Zuiderparktheater recht zijn rug. De komend anderhalve maand bulkt het van de activiteiten in de openlucht van het haar immer omringende lommerrijke groen.

Voor het Zuiderparktheater is het hoogseizoen ook zonder corona meestal vrij kort want in de openlucht; maar deze zomer komt allemaal aan op wel erg veel last minute improvisatiewerk. “De noodmaatregelen veranderden soms wekelijks, en als openluchttheater weten we pas sinds kort waar we echt aan toe zijn.” Het programma is daarom op dit moment nog deels in wording. “Ik ben nog steeds aan het uitbouwen,” legt de kersvers tot algemeen directeur benoemde Ariane Aris uit, terwijl vrijwel onder haar ogen de ‘anderhalvemeterroutes’ in de buitenruimte van het theater worden ingericht. Soms is daar een vorm van hogere wiskunde voor nodig. “We kunnen hier 125 plaatsen creëren, maar als echt iedereen uit één huishouden komt, kan dat oplopen tot 250. En kinderen tellen niet mee, dus het maximum kan uiteindelijk nóg hoger uitkomen. Het afgelopen weekeinde hebben we hiermee al de eerste ervaringen kunnen opdoen.”

Vijf weken geleden is ze ‘ingevlogen’ voor deze job. “Ik was al jaren bekend met de organisatie en werkte voordien al geregeld samen met mijn voorgangster Marijke Reuvers, dus ik was gelukkig in staat snel te schakelen. Ik ben wat de programmering betreft meteen gaan focussen op jeugdtheater, ook omdat veel mensen in deze vakantieperiode thuis en in de buurt blijven,” vertelt Aris. “Elke woensdag is hier daarom een jeugdtheatervoorstelling te zien en te beleven, voor uiteenlopende leeftijdsgroepen – en hun ouders natuurlijk.” Een van de voorstellingen is ‘Hakim op z’n best’, een interactieve show voor kleine én grote mensen. Hakim is de van Sesamstraat bekende Hakim Traidia. Hij komt volgens de site met ‘iets geks uit de sprookjes van duizend en een nacht, of juist iets geestigs met stoere cowboys en indianen of picknick perikelen in de buitenlucht.’ En eind augustus komt ook Dirk Scheele aanmeren in het Zuiderparktheater voor ‘Op vakantie’(2+).

Muziek
Op zondag 9 augustus is er een ‘Musical Summer Concert’ waar de beste liedjes uit bekende musicals voorbij gaan komen. “Sing-along? Dat mag eigenlijk niet, misschien dan een ‘fluister-along’,” zegt ze lachend maar met het oog op mogelijk rondwarende aërosolwolken. “Maar we kunnen als het zich voordoet natuurlijk maar moeizaam handelend optreden.”

Er is meer muziek in petto. “Met Residentie Orkest, een van onze vaste partners, organiseren we wederom het Zuiderparkzomerconcert, dit jaar op zondag 30 augustus. Op 19 september is ook Carel Kraayenhof in het Zuiderparktheater met een matinee en avondvoorstelling. En in september heb ik hoop op het Korenfestival. We bieden koren trouwens de handreiking om hier te repeteren op maandag en dinsdagen, tegen goedkoop tarief want ook zij moet zichzelf opnieuw uitvinden. Ook heb ik het oog op wat cabaretvoorstellingen.”

Fietstochten
Het Zuiderparktheater fungeert ook deze zomer als spil voor een aantal aanlokkelijke fietstochten, net als vorige zomer gecentreerd rond architectuur en kunst in het zuidwestelijke deel van Den Haag. “Het Zuiderpark is het meest onderschatte en minst bekende (openlucht)museum van Den Haag, met werk van Gra Rueb, Bram Roth, Rudi Rooijackers en anderen. Samen met Piet Vernimmen als bevlogen gids ga je al fietsend op ontspannen wijze kennis maken met de beelden in het in zomerbloei staande park. Met koffie en een gebakje bij ontvangst in het theater.

Raar
Raar. “Dat is wel het woord,” velt Aris haar oordeel over de eigen positie en die van haar organisatie. Ze duidt buiten ‘corona’ op het moment dat ze, in de aanloop van haar benoeming, geconfronteerd werd met het advies aan de gemeenteraad om het Zuiderparktheater in andere handen te geven. “Ik wilde persoonlijk juist een ander richting inslaan, maar toen het bestuur een beroep op me deed, trok het theater me zo dat ik meteen ben ingestapt.” Het valt haar niet altijd gemakkelijk, “maar er is een fijn team en het is ook prettig om te kunnen laten zien wat we ondanks het advies waard zijn.”

Meer informatie: www.zuiderparktheater.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s