‘Interessant om het eens totaal anders te doen’

Firma MES meer en meer ‘documentair’

Firma MES kan putten uit een rijk arsenaal aan voorstellingen dat het de voorbije jaren heeft opgebouwd. Zo opent de Haagse theatergroep het seizoen met een reprise van ‘De Gijzeling’. De voorstelling rond een gijzelingsactie door drie leden van het Japanse Rode Leger in 1974 in Den Haag, wordt exact 46 jaar later verteld aan de hand van een aantal mensen achter deze door velen vergeten gebeurtenis; van de 21-jarige agent die in haar rug geschoten werd en de besnorde piloot die tot volksheld werd, tot politici, de Japanse onderhandelaar en van de gegijzelden én gijzelnemers (waarvan er één nog altijd voortvluchtig is).

Vorig jaar werd de documentaire voorstelling gespeeld in de ambassadeurskamer van de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Voorhout. Dat was een buitenkansje want de echte gijzeling voltrok zich destijds pal ernaast, de Franse ambassade. “Maar die kamer is te benauwend vanwege corona,” zegt acteur Daan van Dijsseldonk van het collectief. “In de grote zaal van het PAARD hebben we een mooi en aantrekkelijk alternatief gevonden.” Het biedt de theatergroep bovendien meer mogelijkheden aan licht- en geluidseffecten, en eventueel gebruik te maken van videoprojecties. “We waren al een herneming van plan naar een versie 2.0 maar nu moet het 4.0 worden.” Een vliegtuig nabouwen als decorbeeld? “Dat gaat niet lukken, vrees ik,” lacht hij, “hoewel er nog altijd veel kisten aan de grond staan natuurlijk.” ‘De Gijzeling’ werd goed ontvangen en kreeg lovende recensies. ‘Tot trefzeker theater omgevormd’ schreef NRC Handelsblad, en deze krant: ‘Waarachtige ooggetuigenverslag.’

In de eerste seizoenshelft wordt ook ‘The Biggest Lawsuit on the Planet’ opgepakt. Daarin wordt verslag gedaan van de rechtszaak die een groep gelijkgestemde jongeren tegen de Amerikaanse regering heeft aangespannen met als aanklacht dat zij niets doet tegen klimaatverandering. “Toen we donderdagmiddag 12 maart te horen kregen dat alle theaters op stel en sprong dicht moesten, zaten we letterlijk middenin een ‘doorloop’ van dit stuk,” vertelt hij. In november gaat de groep enkele inspeelvoorstellingen doen, waaronder ook eentje in Den Haag. De uitgestelde première van het stuk vindt dan begin januari 2021 plaats. “De tekst kunnen we niet zomaar gaan herschrijven,” overweegt Van Dijsseldonk. “Maar waar het kan zullen we met onze vaste regisseur Thomas Schoots bekijken of er ergens een opening te creëren is.”

In de tweede helft volgt een drieluk: ‘TECH’. De solo’s werden eerder ieder afzonderlijk gespeeld en komen nu terug in een avondvullend dan wel middagvullend geheel, met prachtsolo’s door de drie MES-acteurs. Naast Van Dijsseldonk zijn dat Lindertje Mans en Roos Eijmers.

“Als maker is het interessant om het eens totaal anders te doen,” vertelt Van Dijsseldonk over dit tijdsgewricht. “We zullen flexibel moeten zijn. Er zijn theaters die ons vragen om twee keer op één dag te spelen. Dat wordt uitputtend.” Dit seizoen verloopt vast niet zoals we dat nu denken, vermoedt hij. “Zeker is dat niet zeker is. Er zullen prachtige oplossingen gevonden worden, maar het blijven wel oplossingen.”

www.firmames.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s