‘Blij dat we weer van start zijn’

Rijswijkse Schouwburg viert dertig jaar

‘30 jaar!’, wapperen de banieren je vanaf de voorplecht van de Rijswijkse Schouwburg fier tegemoet. Geen uitgesteld feestje, maar toch eventjes pas op de plaats. De nieuwe tweekoppige leiding trad op 1 maart aan en kon vrijwel meteen daarna op slot, om drie maanden later weer vol aan de bak te gaan.

Even wisselen ze een blik van verstandhouding, zetten het vervolgens op een dun, enigszins ingehouden en besmuikt lachen. Of ze al onder alle commotie van corona al wat aan elkaar gewend geraakt zijn, zo luidde de vraag. Hoewel de tweekoppige, vrouwelijke directie al een half jaartje opereert, is er nauwelijks nog gelegenheid geweest om samen ook maar een wijntje te drinken in de ruime foyer van ‘hun’ Rijswijkse Schouwburg, zo vatten algemeen directeur Renée van Ingen en artistiek directeur Shirley Constapel hun onderlinge werkrelatie samen. Want welgeteld een paar dagen na hun start als leidersduo gooide corona ook in Rijswijk roet in het eten en werd er vooral ‘gezoomd’. En het lijkt erop dat het nietige maar machtige smetstofje nog wel even een blijvertje is.

“We moesten in maart eerst alles annuleren,” kijkt Constapel terug tijdens het gesprek dat in de foyer plaats heeft. “Niemand kon immers voorzien hoe het verder zou gaan – en nog altijd is dat zo. in juni konden we vervolgens van voren af aan weer opnieuw beginnen aan de programmering voor 2020-2021, ook al voelde dat soms als hordeloper met een blinddoek voor.”

Dat hadden ze bij hun aftrap natuurlijk wel even anders voor ogen, met het feestelijke dertigste seizoen van de Rijswijkse Schouwburg in aantocht. “Maar we zijn blij dat we weer van start zijn, dat we ons publiek bij wijze van spreken vanouds met open armen kunnen ontvangen, en dat we in staat zijn dat te doen met een volwaardig en breed programma van zo’n honderdvijftig uiteenlopende voorstellingen.”

De inderhaast gefabriceerde seizoensbrochure laat musical (o.a. het Rijswijks Jeugdtheater) en jeugdtheater zien, toneel (o.a. Saskia Temmink met ‘Doet Sneeuw Pijn’ en Toneelgroep Maastricht), cabaret (o.a. Eva Crutzen en Wim Daniëls) en muziek (o.a. Stef Bos en Dennis van Aarssen) .

Elan
Met het koppel Ingen-Constapel is nieuw elan de Rijswijkse Schouwburg binnengestroomd, al is dat dan nu misschien niet meteen volledig toonbaar noch te verzilveren als gevolg van de beperkende bestaande beperkende maatregelen. Maar de geestdrift is er welzeker en laat zich intussen al aflezen aan de vondst van onder meer het uit nood geboren ‘klapstoelcabaret’ dat begin september een plaats heeft gekregen in de buitenlucht, pal aan de kade van de lommerrijke, rustieke vijver die aan de schouwburg grenst. In de toekomst krijgt dat initiatief wellicht een vervolg. Maar het enthousiasme is ook zichtbaar in workshops die worden aangeboden en aan de deelname aan de Week van de Eenzaamheid, een project waarin ouderen met bussen eerst opgehaald en daarna thuisgebracht worden bij een bezoek aan de Generaal Spoorlaan, vestigingsadres van de schouwburg. “Maar nog het meest kun je het afmeten aan ons filmtheater, een gloednieuw initiatief,” zegt Renée van Ingen.“De grote zaal wordt op gezette tijden omgetoverd tot bioscoop: het Rijswijks Filmtheater. Er zijn filmklassiekers en recente kaskrakers geboekt als ‘Joker’, ‘The Lion King’, ‘Jaws’, en ‘Aladdin’, maar in de toekomst willen we in de programmering een steviger verankerde plek voor film gaan inrichten en ook breder op filmtitels programmeren.”

Reuring
“We willen veel meer mensen over de vloer, meer reuring teweeg brengen. We gaan dat doen door meer om de voorstellingen heen te organiseren, denk daarbij aan voor- en nagesprekken en bijvoorbeeld ontvangsten in de foyer. Want daar hebben we flink de ruimte. Maar voor meer reuring is het nu natuurlijk wel een lastige tijd.”

Laat ze daar in Rijswijk maar lekker schuiven. De eerste stappen op weg naar een nieuw profiel zijn gezet. En voor Hagenaars die een bepaalde voorstelling om welke reden dan ook in eigen stad hebben gemist of de rust en ruimte van de Rijswijkse Schouwburg prefereren is de ‘streekschouwburg’ natuurlijk een fijne plek om bij de hand te hebben, ook al is dat dan in eerste instantie misschien als ‘overlooptheater’. Meer informatie: www.rijswijkseschouwburg.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s