Knotsgek maar veilig op avontuur

Festival De Betovering verovert de stad ondanks ‘corona’

De Betovering is en blijft vet. Want een programma waar iedereen tot twaalf jaar (en soms ook ouder[s]) zich naar hartenlust in kan onderdompelen. Corona of geen corona.

Ja, hallo zeg! Liefst 130 aanlokkelijke programma’s. Festival De Betovering is en blijft pure magie, verdeeld over 9 dagen boordevol theater- en dansvoorstellingen, films, muziek en workshops – vaak ook nog eens ‘non-dutch’ of ‘no Dutch required’.

Herfst. Regen. Mos. Paddenstoelen. Het gesternte: donkere wolkenpartijen die stilaan richting zwart schuiven. Maar gelukkig ook de periode voor een gloednieuwe editie van het betoverende kunstfestival De Betovering. Suzanne Verboeket, directeur van het feestje voor de jeugd en hun ouders, zet ondanks alles van oor tot oor een glimlach op, en dat geldt vooral waar het gaat om het programma: ondanks de schuivende en beperkende panelen met ‘corona’ als welbekende afzender heeft ze ook dit jaar veel moois bijeen weten te brengen in Den Haag. “We hebben geluk met onze doelgroep. Kinderen mogen méér,” zegt ze ter inleiding. “Maar alles is bij ons RIVM-veilig, dat staat absoluut voorop.”

Op haarzelf en haar organisatie is de voorbije tijd veel van het aanwezige improvisatietalent en incasseringsvermogen gevergd. “Maar we geloven dat het belangrijk is dat we kinderen, juist nu, aan ándere verhalen helpen, dan de verhalen die ze al kennen. Het is essentieel dat kinderen de kracht van de verbeelding ervaren. Kom uit je bubbel. In deze uitdagende en onzekere tijden is dat belangrijker dan ooit.”

Ontdekkingen
Gelukkig leveren de beperkingen waar we mee leven ook nieuwe ideeën op, zo heeft ze ervaren. Neem het gratis verkrijgbare doe-het-zelf bouwpakketje voor kinderen van drie jaar en ouder dat klaarligt bij het programmaonderdeel ‘De deur naar waar’. “Daarmee kunnen kinderen thuis een deurtje in elkaar knutselen en dat daarna zelf opstellen op hun eigen favoriete plek, waar dan ook in de stad of de eigen wijk, van de bakker op de hoek tot aan het raam van hun eigen opa. Aldus verschijnen overal schattige, kleine deurtjes. “En zetten we als het ware een individuele reis en ontdekkingstocht op door de stad.” Spannend, want “welke fantasieplekken liggen erachter verscholen? We willen kinderen op die manier prikkelen om hun fantasie te gebruiken en zelf laten ontdekken welke werelden er voor ze open kunnen gaan.”

Er zijn ook ‘installaties’, zoals ‘Druilorgel’ dat deel uitmaakt van het programmaonderdeel Culturele Spelen. Daarbij inventariseert theatergroep Artemis tijdens workshops op Haagse basisscholen klachten van kinderen en hun ouders. Van ‘ik krijg te weinig zakgeld, ik mag niet de hele dag ‘gamen’ tot je vader snurkt en het wc-papier is alweeeer op… Klachten over school, over volwassenen, over de wereld en de politiek. De kinderen bouwen daarna, samen met Artemis, een druilorgel van roeptoeters dat alle klaagzangen en ellende eruit gooit in een magnus opus van gezeur en gezanik.

Nog weer een ander project in het geheel van de Culturele Spelen is ‘De verdwijnkast’. Tijdens workshops op Haagse basisscholen brengt theatergroep Maas theater en dans in samenwerking met de leerlingen een ode aan het anoniem zijn. Samen met een ‘spoken word artist’ schrijven ze gedichten over, bijvoorbeeld, momenten dat ze er niet wilden zijn, over momenten van verlegenheid en van schaamte, voor je fiets, je vader of je zusje. Met een beeldend kunstenaar verstoppen ze zich achter maskers, en met een danseres en een goochelaar leren de leerlingen ‘echt’ te verdwijnen.

Radman
Tel daarbij op ‘Radman’, een theaterbelevenis in een gondeltje. Jong en oud worden in een reuzenrad van achttien meter hoog gezet. Met een koptelefoon op en toneelkijker in de hand hoor je het verhaal van Radman, die geheimen van beneden en boven je oor in fluistert. Wat doet die mevrouw van nummer 60 in de straat met die gekke naam elke ochtend? Wat is er aan de hand met de bomen in het parkje om de hoek? En hoe smaken wolken eigenlijk?

Ten slotte is in De Betovering een geheim genootschap geformeerd, want in samenwerking met ondernemers uit de stad, waaronder De Boterwaag en Gallery 61, is voor bezoekers een extraatje verkrijgbaar bij het noemen van ‘betovering’ als codewoord.

Festival De Betovering, van vrijdag 16 tot en met zaterdag 24 oktober 2020. Diverse aanvangstijden en locaties in Den Haag. Meer informatie: www.debetovering.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s