De grootste en grappigste vader van de wereld

Reprise Mijn Vader naar Toon Tellegen

Met Mijn Vader speelt Thomas, Sacha en Jos na jaren hun debuut opnieuw. Een absurd, grappig en ontroerend verhaal van Toon Tellegen over het missen van een dierbare. De voorstelling betekende destijds hun doorbraak.

Hun succes gedijde onder de vleugels van Theater aan het Spui, bijna tien jaar geleden alweer. Nu is het drietal Thomas, Sacha en Jos uitgegroeid tot vaste formatie en vaste waarde in het theaterlandschap. Na vier voorstellingen naar zijn werk en een jarenlange innige samenwerking is het driemanschap terug met de voorstelling waarmee het allemaal voor ze begon: ‘Mijn Vader’, naar de creatie van meester-verteller Toon Tellegen.

“Door dit boek is het voor ons begonnen,” kijkt Thomas van Ouwerkerk als een van de leden van het driemanschap terug. “In 2011 studeerden Jos Nargy en ik af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik droeg, geheel toevallig, een horizontaal gestreept zwart-wit T-shirt. Jos zag dat en vertelde me dat dat bij hem herinneringen opriep aan ‘Mijn Vader’ van Toon Tellegen – omdat daar een boef in voorkomt. Toen Jos een half jaar later door talent scout John de Weerd van Theater aan het Spui, nu onderdeel van Het Nationale Theater, werd gevraagd daar een voorstelling te maken, was ‘Mijn Vader’ zijn wens. Ook Sacha kwam er toen al snel bij. Zo ontstond ‘Mijn Vader’, in eerste aanleg als halfuurstuk gemaakt voor festival De Parade.”

Hij herinnert zich het eerste contact met Toon Tellegen. Toentertijd, en nog altijd mediaschuw. “Hij heeft er inderdaad geen enkele behoefte aan ‘in the picture’ te staan. Het was Jos die het plan opvatte per brief contact met hem te zoeken. Hij deed daarin het verzoek aan hem om ‘Mijn Vader’ te mogen spelen. Ten antwoord schreef hij toen: ‘Dat is goed’.” Later kwam het tot een ontmoeting met Tellegen. “Hoe hij als persoon is? Ik vind hem een lieve, grappige en integere man, en ook nog eens heel innemend.”

Na Mijn Vader zette Sacha, Jos en Thomas ook nog de tanden achtereenvolgens in De trein van Oostvoorne naar Pavlovsk en Een vorig leven, beide eveneens van Toon Tellegen. “Hij toonde zich altijd zeer tevreden over onze producties. Hij vroeg ons op een gegeven moment om Herinneringen aan mijn broer, dat hij nog zou uitbrengen, op te pakken.” Het vertrouwen dat daaruit spreekt boekdelen. “Het hield natuurlijk een waanzinnig compliment in.”

Nu dus eerst de reprise van Mijn Vader, een voorstelling die voor volwassenen noch speciaal voor kinderen bedoeld is, alswel voor eenieder die geloof hecht aan de troostrijke kracht die fantasie kan uitoefenen. Van Ouwerkerk: “Er zitten veel mooie, roerende, grappige en absurde dialogen in. Het verhaal draait om een achtjarig jongetje, Jozef genaamd, die geen vader heeft, maar in zijn fantasie de grootste en grappigste vader ter wereld heeft. Hij mist zijn vader zozeer dat hij hem daarom is gaan verzinnen. Tellegens verhaal is aan Jos voorgelezen toen hij acht was, door zijn moeder. Jos heeft net als de Jozef uit de vertelling, geen vader. Voor hem is dat thema nog altijd erg actueel en belangrijk.”

“Wij zijn geen van allen vader,” zegt Thomas, “al hebben we inmiddels wel de leeftijd. De een wil kinderen, de ander niet. Toen we de voorstelling zeven jaar geleden maakten was dat heel anders. Deze reprise wordt daardoor voor ons persoonlijker van karakter en krijgt meer diepte. Voor mijzelf sprekend wordt het trouwens niet vanzelfsprekend om vader te worden want ik val op mannen.”

Thomas, Sacha en Jos, ‘Mijn Vader’, vrijdag 16 t/m zondag 18 oktober 2020, Zaal 3; en vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober 2020, Theater aan het Spui. Diverse aanvangstijden. Meer informatie: www.thomassachaenjos.nl .


Uit ‘Mijn Vader’:
‘Ik stond in de deuropening. Ik was nog heel klein maar weet niet precies meer hoe klein. Ik zag torenspitsen en een korenveld, en ik geloof dat mijn moeder pannenkoeken bakte. Ik hoorde het geluid van een trein. Heel in de verte zag ik een stipje dat naar mij toe kwam. Wat is dát? dacht ik. Het stipje werd groter. Het werd een zwart ding met uitstulpsels. Het sprong op en neer als een bal, dansend, stuiterend. Het kreeg armen, benen en een hoofd. ‘Wie ben jij?’ ‘Je vader.’ ‘Wat is dat?’ ‘Tja…’ ‘Waar kom je vandaan?’ ‘Uit het niets.’ ‘Zozo, jij bent dus mijn vader.’ Ik herinner me het nog precies. Het was in de zomer.’

Thomas Ouwerkerk (l): ‘Wij zijn geen van allen vader’ | Foto: Kamerich & Budwilowitz / EYES2

 NB Opmerking: de foto waarop een kist te zien is, is niet Thomas maar Sacha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s