‘Dit brengt me dichter bij Theo van Gogh’

Thijs Römer met Sigrid ten Napel in theaterversie van film Interview

Katja interviewen! Ahum, welke rechtgeaarde man wilde dat anno 2003 niet? Nou, Pierre Peters (Pierre Bokma) wilde als oorlogscorrespondent bij een kwaliteitskrant naar Bosnië, Den Haag desnoods – maar ‘twee tieten interviewen die geen stom woord kunnen uitbrengen…?’ Toch moet hij het, opdracht van zijn hoofdredacteur. Dus Pier ontmoet Kutja. Na een rampzalig begin vol siliconengedachten ontspint zich een ontmoeting, beter: een gevecht op z’n ‘Ischa Meijers’ dat uitmondt in een tintelend maar vooral wederzijds naar genoegen kwetsend gesprek: ze slaan elkaar keihard met hun eigen uitspraken om de oren.

‘Interview’ is een beroemde film van Theo van Gogh met Pierre Bokma en Katja Schuurman. Met de film confronteerde Van Gogh de toen al ‘grote acteur van het Nederlandse toneel’ met de toenmalige ‘koningin van de soap’. In Nederland kwamen er welgeteld 7.865 bioscoopbezoekers op af. Toch werd het een invloedrijke film: Steve Buscemi maakte in 2007 een Amerikaanse versie met Sienna Miller naast zich. Er werd ook een toneelstuk van gemaakt, dat in Duitsland en daarna vrijwel overal elders in Europa werd opgevoerd. Maar uitgerekend hier in Nederland tot nu toe niet. Dat gebrek wordt nu goedgemaakt met Thijs Römer en Sigrid ten Napel.

“Eigenlijk een hele theatrale setting: één avond, twee mensen en een gevecht in woorden,” vertelt Römer. “Toen de film in 2003 uitkwam dacht ik dat meteen al. De Amerikaanse filmversie, en later de toneelversies sterkten me in dat idee.”

Lange tijd bleef hij loeren op een kans om het in Nederland te spelen, maar het heeft dus wel even geduurd voordat hij zijn plan ten uitvoer kon brengen.

Nu is het dan zover. “Aanvankelijk zouden we het stuk volgend jaar september uitbrengen. Maar omdat we dit stuk kunnen maken binnen de restricties die nu gelden vanwege Covid-19 hebben we besloten het plan naar voren te halen.” Lachend: “Het is nu een sneltreinproject geworden.”

Klik
Römer, talloze malen zelf geïnterviewd, neemt de rol van interviewer op zich. De rol van Katja, tot 2015 Römers echtgenote, is weggelegd voor Sigrid ten Napel (27). Vijf jaar geleden pas studeerde ze af aan de Toneelacademie Maastricht maar heeft ondertussen al heel wat filmrollen gedaan. Ook is ze bekend van Wie is de Mol? (2017) en de tv-serie Penoza.

“Toen ik haar naast Lange Frans in het tv-programma De gevaarlijkste wegen van de wereld bezig zag, was ik meteen door haar persoonlijkheid gegrepen, en dan met name hoe open en geestig ze was, en dat ze een bepaalde gekte in haar hoofd liet zien. Dat vind ik een aantrekkelijke combinatie. Ik moest meteen aan de rol van Katja denken. De producent vroeg nog even of ik echt geen auditie wilde uitschrijven, maar ik besloot meteen met Sigrid te gaan praten. En toen het klikte wist ik het zeker.”

Katja
Maar ze speelt wel Katja, Römers ‘ex’ dus, én BN’er. Römer, die in het Haagse ook bekendheid geniet als acteur van toneelgroep Annette Speelt: “Het fenomeen doet zich voor dat bij de naam Pierre Peters niemand zich een concrete voorstelling maakt, maar bij Katja meteen aan Katja. Dat is niet eerlijk tegenover Sigrid. Ik heb overwogen haar karakter een andere naam te geven, maar als we haar ‘Bianca’ zouden noemen voelde dat voor mij als verraad aan het origineel, en alsof je ontkent wat er is geweest. Daarom noemen we haar wel Katja, maar valt haar naam niet aldoor. Dat is natuurlijker, en het publiek bied je bovendien de ruimte om verder te kijken dan de naam, de buitenkant – en het karakter dat achter de naam schuilgaat beter te zien.”

De tekstbewerking die hij maakte bood hem de mogelijkheid om elementen van het Theo’s origineel met de Amerikaanse filmversie te combineren. “Ik heb het raamwerk van de Amerikaanse film overgenomen en de dialogen van de film van de film van Theo. Vervolgens hebben we een puzzeltje gedaan met de volgorde van de scènes, dat vond ik wel ingenieus.” Het heeft hem ook dichter bij zijn voormalige vriend Van Gogh gebracht, “dichter bij herinneringen aan hem maar ook bij zijn humor, cynisme en kwetsbaarheid.”

Thijs Römer en Sigrid ten Napel, ‘Interview’, vrijdag 23 oktober 2020, 19.30 uur, Koninklijke Schouwburg. Meer informatie: www.hetnationaletheater.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s