Hoe laat je een ‘Mesdag’ klinken?

Muziek en beeldende kunst vloeien samen in workshop

Hoe klinkt Een woelige branding, beroemd schilderij van Haagse icoon Willem Hendrik Mesdag? Aan de hand van een workshop, annex masterclass én prijsvraag deed de populaire Nederlandse zangeres Sharon Kovacs in museum Panorama Mesdag uit de doeken hoe zij dat zou aanpakken.

“Bij uitstek een ‘Mesdag’, zegt Martijn van Delft over Een woelige branding. “Het is lekker groot, het beweegt aan alle kanten en je ziet de zee die grof is weergegeven, zó dat je hem bijna kunt ruiken, terwijl de zon zich een baan door het wolkendek vecht. Daardoor lijkt op dit schilderij van alles te gebeuren. Je ziet ook hoe nietig wij mensen zijn. Hoe ga je dat alles muzikaal vertalen?,” sluit hij zijn inleiding af.

De afgelopen weken organiseerden kunstinstellingen Art Rocks en Popsport in enkele Nederlandse musea verschillende masterclassdagen. Deelnemers leerden over enkele van hun kunstwerken en kregen begeleiding in het schrijven van een soundtrack bij een kunstwerk of historisch object naar eigen keuze. Naast een geldprijs maken ze kans op optredens in Nederlandse topmusea. Achterliggende bedoeling is om jonge muzikanten te laten ervaren hoe muziek en beeldende kunst kunnen samenvloeien.

Donderdag waren Den Haag en Panorama Mesdag aan de beurt, onder ‘corona-restricties’ dus, daarom moest de masterclass niet lijfelijk maar online plaatsvinden. Net als in andere musea kregen de deelnemers onderricht, dit keer van schilderijen uit het rijke bezit van Panorama Mesdag.

Net als in eerdere sessies kregen ze daarna de kans om met zangeres Sharon Kovacs in gesprek te gaan. Tijdens de ‘zoom’-sessie deelde ze ervaringen met haar toehoorders en gaf ze tips over het schrijven van muziek en deed ze een boekje open over de productie van nummers uit haar eigen repertoire, waarvan My Love in 2014 internationaal aansloeg.

Eind augustus bracht zij het nummer Mata Hari uit, geïnspireerd op het danskostuum van de spionne, een pronkstuk van het Fries Museum. “Een interessante vrouw, ” licht ze haar keuze voor Mata Hari toe. “Ik vond het interessant om te ontdekken welke vrouw daar in zat. Bovendien was ik toen net een boek over haar aan het lezen.”

Kovacs is ook als ambassadeur betrokken bij het project. “Talentontwikkeling en het inspireren van jongeren vind ik superbelangrijk, en dan vooral om ze ertoe aan te zetten om zelf muziek te maken. Maar ook voor mijn eigen artistieke ontwikkeling vind ik dit een mooi project. Want kunst en muziek kunnen elkaar versterken en houd ik er zelf erg van om cross-overs te maken. Dit project was en is voor dus een dankbare manier om mijn eigen venster verder open te zetten.”

Aansluiting
Nog tot 1 november kunnen deelnemers aansluiten door de uitdaging op te pakken. “We vinden het belangrijk om te kijken naar mogelijkheden in deze gekke tijd, zowel online als op locatie,” legt directeur Minke Schat uit.

Voor Panorama Mesdag is dit project vooral ook een kans om aansluiting te vinden bij en te houden met jongeren. “Dat is dé vraag van musea in deze tijd: Hoe blijf je als museum relevant? We willen we daarom als museuminstelling de Haagse muziekscene en hun achterban inspireren. Het is interessant om te bekijken wat voor nieuwe soorten kunstvormen kunnen ontstaan. Bovendien krijgt een kunstwerk zo een nieuwe, andere lading. Voor het publiek is de competitie juist een gelegenheid om via muziek een kunstwerk op andere, meer zintuiglijke manier te beleven.”

Er zijn al een paar inzendingen binnengekomen, zegt ze, met Maan bij Avond van Mesdag als het meest gekozen werk. “Het gaat van hiphop, klassiek, tot singer-songwriter en electro. Zo krijg je de kans om vier keer naar eenzelfde schilderij te kijken, maar komt dat steeds anders bij je binnen.”

“Over deze donkere onderlaag,” onderwijst Martijn van Delft, medewerker marketing van Panorama Mesdag, ondertussen enthousiast verder op ‘zoom’, “is Mesdag allerlei nieuwe kleuren gaan schilderen. Zo kun je, net zoals je dat doet met een basisakkoord, steeds een andere klankkleur bereiken – alleen maar door een paar noten te wijzigen. Met drie akkoorden kun je een compositie maken maar je kunt dus ook kiezen voor het stapelen van klankkleuren.”

Kijk voor deelname en meer informatie op www.artrocks.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s