Lichtpuntje in donkere tijden

Branouls ‘Winter Revue’

“Meezingen mag niet, wijzelf murmelen alleen maar wat mee.” Branoul viert de winter.

‘Grootse voorstellingen in een klein theater’ pocht vestzaktheater Branoul over haar ‘Winter Revue’ op de eigen website. “Wij kunnen natuurlijk geen pluchen revue brengen in de klassieke zin van het woord,” vertelt directeur Bob Schwarze alias directeur en gangmaker van Branoul. Lachend: “Temeer hier geen ruimte is voor danseressen en grote lichtshows, maarrrr… omdat de ruimte in ons hoofd vele malen groter is dan de grootste schouwburg, kan het tóch.”

Het woord ‘revue, uit het edele Frans, betekent ‘opnieuw bekeken’: re-vue. In oorsprong ging het daarbij om een compilatie van gebeurtenissen uit de actualiteit die ‘de revue passeerden’ en op de hak werden genomen. Een vorm van amusementstheater dus, dat naast groots opgezette dans-, zang- en variéténummers gepaard ging aan lichtvoetige komische sketches.

Maar Branoul houdt zich met literatuur en theater bezig. Schwarze: “Bij ons passeren verhalen van beroemde schrijvers de revue, gericht op herfst en winter. Dat is onze manier om de donkere dagen voor kerst te vieren en elkaar geestelijk te verlichten. Mensen zijn meer dan ooit letterlijk op zoek naar licht en verlichting, geloof ik.” Hij lacht: “Nooit eerder zag ik her en der in de stad zó vroeg zó veel kerstbomen met lichtjes flonkeren.”

Grasduinend door de winterse wereldliteratuur stuitte hij met vaste ‘Branoulers’ Manon Barthels en Sijtze van der Meer uiteraard op een ‘mer à boire’ aan teksten over de kersttijd. “Die reiken bij ons van verzoening, vrede op aarde en goed en kwaad tot verhalen die buitengewoon grappig zijn en soms ook intriest.”

Als tipje van de sluier: “Het gaat om voordrachten uit werk van literaire kanonnen als Bertus Aafjes, Hans-Christiaan Andersen, Harry Prenen, Godfried Bomans, Charles Dickens, Anna Blaman tot vreemd eend in de bijt Midas Dekkers – om maar wat namen op te sommen.”

Mensen worden meegesleept in de verhalen, zegt Schwarze “maar er zit ook een krantenartikel in en een verhaal van Maxim Gorki. En we kunnen natuurlijk niet zonder muziek. “Meezingen mag niet, en wijzelf murmelen alleen maar wat mee.” Daartussen leuke overgangetjes, kleine sketches, gebaseerd op korte verhalen van groten der aarde. Want de mensen willen lachen. En bij ons kún je lachen – en dat met nog een beetje inhoud ook.”

Bezoekers worden hoogstpersoonlijk in de watten gelegd. “Dat is wel een beetje dubbel,” erkent Schwarze, want door toedoen van ‘corona’ krijgt iedereen als ‘fact of life’ een individuele doch exclusieve anderhalvemeterontvangst, “maar wel met bubbels waarmee je de zaal in mag en hapjes die op gezette tijden naar je toe worden gebracht.”

Het wordt in Branoul volgens Schwarze sowieso een aangenaam en warmbloedig verpozen in warmbloedige wintersfeer – waarbij onwillekeurig al snel de ambiance van een kerstmarkt opdoemt. “Mensen vragen me dezer dagen of we Branoul verbouwd hebben. Maar nee, we hebben alleen wat kerstslingers opgehangen.”

Maximum
Het maximum aantal bezoekers voor theater Branoul is ‘onder coronatijden’ vastgesteld op 20. “Maar dat zijn er 15 als het om individuele bezoekers gaat,” rekent hij voor, “en tot 22 in het geval van bezoekers die onderling een vaste band hebben.”

Toekomst
Na geharrewar over de vraag al dan niet subsidie voor de komende jaren, ziet de toekomst van Branoul er sinds kort weer rooskleurig uit: “We kunnen door!,” juicht Schwarze “De € 80.000,- die we de komende twee jaar van de gemeente Den Haag ontvangen, ga ik investeren in de zakelijke kant van Branoul en in marketing. Dat is beter dan puur een investering in producties, want dat ben je na de laatste voorstelling altijd kwijt.”

Branoul met ‘Branouls Winter Revue’, t/m eind december 2020, div. aanvangstijden, Theater Branoul. Meer informatie: www.branoul.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s