Een omeletje van vijftienhonderd euro

50 jaar Promenade Hotel Den Haag

Pal tussen zandstrand Scheveningen en blauwaderlijk Den Haag was – en is – het nu vier sterren Promenade Hotel een vertrouwde uitvalsbasis voor vele groten der aarde. “De kleur van mijn stropdas doet er soms echt toe,” lacht ‘general manager’ Patrick Aarsman. Maandag blies het hotel 50 kaarsen uit.

“De president van de VS kwam met een entourage van zo’n 1000 personen in zijn kielzog,” herinnert Houssain zich de aankomst van Bill Clinton in 1997. Aarsman doet zijn getuigenis in de ‘Promenadekrant’, de eerste editie van een jubelkrantje ter gelegenheid van 50 jaar ‘Promenade Hotel’. Houssain is nu dertig jaar werkzaam bij wat tegenwoordig voluit het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade heet. In de volksmond: ‘Promenade Hotel’, zoals het bij de Hagenaar en -nees nog steeds te boek staat.

In de Tweede Wereldoorlog werd het toenmalige hotel door de Duitsers als kazerne ingezet, en tot onderdeel gemaakt van de tankgracht die de Atlantic Wall vormde. Het heeft in de jaren daarna tot augustus 1968 geduurd vooreer architect Piet Zanstra in opdracht van de Haagse aannemer Bertus Meijer op dezelfde plek een nieuw hotel realiseerde, dat officieel werd geopend in 1971.

De voorbije 50 jaar – al voert de hotelhistorie terug tot aan de bouw van een jachthuis voor koning Willem I in 1813 – was het een ‘va et vient’ van nationale en internationale staatslieden, hoogwaardigheidsbekleders en andere beroemdheden slash vips die het hotel (tegenwoordig 178 kamers en suites, restaurants, tien vergaderzalen en een 900 vierkante meter omvattend luxueus ‘wellness-’ en fitness centrum inclusief zwembad) voor even of langer als hun weldadige huiskamer mochten beschouwen.

Onder hen niet de minsten die het gastenboek tekenden: Margareth Thatcher, George W. Bush, Nelson Mandela en hun delegaties, multinationals en captains of industry, onder wie onder meer Bill Gates en de muziekscene, met name de jazz, zoals zanger Al Jarreau en Alicia Keys – om wat ‘dwarsstraten’ te noemen. De status (en verdienmodel) van Den Haag als internationale stad van vrede en recht heeft een handje geholpen want ook het ‘corps diplomatique’ is er vaak te vinden.

En er waren roemruchte ‘afterparties’ toen North Sea Jazz Festival nog in de stad bivakkeerde.

De ligging aan de Van Stolkweg nabij de Scheveningseweg is cruciaal, met het World Forum om de hoek, Schevenings zandstrand, blauwaderlijk Den Haag en ambassadewijk op schootsafstand en een niet te onderschatten panoramisch uitzicht op de skyline van de stad vanuit kamers aan de oostzijde.

“De eerste delegatie die ik mocht ontvangen was meteen van een land met liefst 1,2 miljard inwoners, 150 mensen uit zijn land stonden op de parkeerplaats achter dranghekken zijn naam te scanderen. Dat was bijzonder,” spreekt ‘general manager’ Patrick Aarsman met de nodige behoedzaamheid en discretie als hij het zijn tot nu meest memorabele moment in zijn loopbaan beschrijft.

En er was ‘AnimeCon’, het tot voor kort jaarlijkse festijn in het World Forum rond Japanse en Koreaanse popcultuur. “Stond ik hier in de hal de president van een Zuid-Amerikaans land te ontvangen met om ons heen bizar uitgedoste festivalgangers.’’

Protocol
Ieder hooggeëerd bezoek wordt van tevoren minutieus op tal van aspecten voorbereid. “Het is voortdurend spitsroeden lopen,” vertelt hij. “Het gaat zover dat je soms een bepaalde kleur stropdas niet mag dragen, of de volgorde die je strikt moet aanhouden als je gedag zegt. Je moet wel over een flexibel team beschikken om alles in goede banen te leiden.”

Sommige landen willen niet tegelijkertijd onder hetzelfde dak logeren. “Tijdens een van onze Promenade Food Festivals waarbij we sterrenchefs uit allerlei landen laten overkomen, hadden we een Israëlische en Palestijnse delegatie bijna gelijktijdig over de vloer. Dat kan gebeuren, maar dan moet je dat wel in zeer goede banen leiden.”

Kunst
Hotel Promenade beschikt over een omvangrijke kunstverzameling, bijeengebracht door de bekende Haagse aannemer Bertus Meijer. Hij heeft met de bouw van de Vogelwijk, het Promenadehotel en Kijkduin het aanzicht van Den Haag mede bepaald. De catalogus vermeldt werken van Berserik, Andrea, van Bohemen, Wijnberg, Ouborg, Corneille en Verweij. De kunst is in depot. Aarsman: “Zodra het allemaal weer wat meer open mag, gaan we hier in het Atrium van het hotel een expositie inrichten die een bloemlezing zal omvatten.”

Presidential Suite
Pronkstuk is de ‘Presidential Suite’ in de nieuwe vleugel. Bijna honderd vierkante meter vloeroppervlak die ter beschikking staat, met naast een luxe ingericht woon-, slaap- en badkamerdeel (bad, jacuzzi, regendouche incluis) ook een gekoppelde ‘dining room’ en een bestuurskamer voor delegaties tot veertien gasten.

Een ‘kitchenette’ maakt het geheel af. Een staatshoofd kan dus, mocht hij of zij in de verleiding komen, naar believen zelf een omeletje bakken in zijn hoogsteigen suite. “Vijftienhonderd euro per nacht,” vertelt Aarsman. “Niet eens zoveel als je het vergelijkt met pakweg Londen of Parijs.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s