‘Het is een ongelooflijk spannend boek’

Serie Den Haag Centraal: Juweeltjes

Maria-Paula Majoor van Matanigi Kwartet over ‘Het valse seizoen’

Wat is het allermooiste? Haagse kunstenaars delen wat hen het meest inspireert of inspireerde. In deze aflevering: violiste Maria-Paula Majoor van het Haagse Matangi Kwartet over ‘Het valse seizoen’ van Christiaan Weijts. “Het is een ongelooflijk mooi boek.”

Het strijkkwartet behoort tot de moeilijkst uit te voeren genres van de klassieke muziek omdat met de kleine bezetting van eerste viool, tweede viool, altviool en cello ieder foutje te horen is en de spelers al snel in elkaars vaarwater belanden, terwijl ze gevieren steeds heel dicht op elkaars toonbereik zitten. Perfectie wordt alleen bereikt bij een volmaakte balans binnen het kwartet, noem het een ‘vierhoeksverhouding’ – die dientengevolge vaak gepaard gaat met liefde, haat, eerzucht en jaloezie.

Ze kreeg ‘Het valse seizoen’ cadeau van haar dochter. “Op Moederdag, ‘omdat op de omslag een viool staat’ en dacht: ‘dat zal dan wel leuk zijn voor moeder’,” steekt ‘primarius’ Maria-Paula Majoor van het Haagse Matangi Kwartet van wal. In de roman ondergaan drie musici van een strijkerskwartet de teloorgang van Europa. In brieven biechten ze elkaar levensgeheimen op die nauw verbonden zijn aan de mysterieuze macht die muziek kan uitoefenen.

“Weijts beschrijft het menselijke aspect van in een team met elkaar samenwerken – en dat is wat je bij uitstek doet in een strijkkwartet – en hij doet dat op een heel intieme manier. Het samenspelen heeft hij fantastisch beschreven,” vertelt ze over het boek dat haar bijzonder heeft geraakt. “Knap en heel menselijk, hij móet wel over een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen beschikken,” vervolgt ze. “De plot heeft hij daarbij toegespitst op de tweede violist, die een liefdesverhouding beleeft. Het is ook een ongelooflijk spannend boek, in de vorm van een traditioneel strijkkwartet opgebouwd, want daardoor kom je steeds in andere perspectieven terecht. Goed geschreven, en een mooi, meerstemmig verhaal.”

Weijts heeft zijn roman gelardeerd met muzikale aspecten “zonder dat het elitair wordt, er wordt ook helemaal niet gesmeten met opvattingen over repertoire. Als je schrijft over een kwartet, dan kun je het hebben over hoe je het repertoire van Mozart of Beethoven en alle nieuwe componisten van nu natuurlijk moet spelen, want daar bestaan allerlei opvattingen over. Daar kunnen we als kwartet inderdaad heel ingewikkeld over doen, maar in onze repetitiestudio staat óók een ‘beamer’ zodat we naar een voetbalwedstrijd kunnen kijken. Suf misschien, maar wij worden daar heel gelukkig van.”

Toen ze het boek las ervoer ze een enkele passage ook wel eventjes als eng, vertelt ze, “want er wordt een ingewikkeld muziekstuk van Joaquín Turina Pérez ter sprake gebracht dat buiten Matangi, niemand in Nederland speelt. Hoe Weijts aan al die informatie over strijkers- en strijkkwartetten is gekomen? Geen idee! Daar doet hij nog altijd wat vaag over als ik hem ernaar vraag.” Een tijdje heeft ze gedacht dat hij uitvoerig met Matangi’s tweede violist Daniel Torrico Menacho moet hebben gesproken, “maar Weijts ontkent dat.”

Nadat ze de roman uit had, ergens in de zomer van de voorbije jaren, vertoevend aan de rand van een zomers  zwembad, en de portretfoto van de Haagse schrijver op de achterflap nog eens goed bekeek, kwam de afbeelding haar opeens lichtelijk bekend voor. “Die liet ik aan mijn dochter zien, en zij zei: ‘Maar dat is de vader van die en die!’ Bleek ik al jaren met hem op het schoolplein te staan. Daarna heb ik hem natuurlijk aangesproken op zijn prachtboek.” Ze besluit met een verwijzing naar Weijts nieuwe boek, ‘Furore’: “Zó dik, die ligt alvast op het nachtkastje.”

‘Het valse seizoen’ van Christiaan Weijts ligt bij de (lokale en online) boekhandel en is ook beschikbaar via www.onlinebibliotheek.nl. Meer informatie over Matangi: www.matangi.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s