Paul van Vliet Academie in zwaar weer

Opleiding van de corona-regen in de drup

Een van de best bewaarde geheimen van Den Haag is dat het een theateropleiding binnen de stadspoorten heeft: de Paul van Vliet Academie, aan de Deventersestraat. ‘Maar nu kunnen we onze maag beter aan de kapstok hangen.’

Tien jaar! Waar is dat feestje? Maar na tien jaar van buffelen dreigt juist de coronablues. “We hebben hulp nodig,” legt directeur Evert de Vries van de Paul van Vliet Academie zijn kaarten op tafel. “Broodnodig. We voelen ons in de steek gelaten. ”

De reden? ‘Zijn’ academie dreigt in een blijvende ‘lockdown’ terecht te komen. “Wij zijn een particuliere opleiding,” doet hij uit de doeken. “Daardoor vallen we voor subsidies en gunsten vanuit de gemeente en de rijksoverheid steeds overal buiten. We houden al vanaf de start de eigen broek op. Maar nu blijken we ook buiten de boot te vallen bij steunmaatregelen voor gedupeerden van Covid-19. Toen wij bij de gemeente Den Haag hengelden naar kwijtschelding of tegemoetkoming in de huursom, werden we het bos in gestuurd,” zo omschrijft hij zijn gemoed.

Pas nu, na de schriftelijke noodkreet annex smeekbede die hij onlangs zijn netwerk stuurde en de publicaties die dat al her en der opleverde, lijkt er bij de gemeente wat beweging in de zaak te komen, vertelt hij. “We hebben net weer een stapel brieven de duur uit waar onder een naar de burgemeester en wethouders. En we overwegen Paul van Vliet in te zetten als breekijzer.”

De academie van naamlener Paul van Vliet staat het water meer dan aan de lippen, en zo ook haar docenten, maar haar studenten – deze leergang zijn dat er 12 – misschien nog het meest. “Ze kunnen niet naar school en met vakken als stembeheersing en bewegingslessen is online lesgeven geen optie.”

Buiten het verlies aan studietempo staan de meeste studenten opeens voor een acuut inkomensprobleem. Ter adstructie: De parttime variant duurt vier jaar en kost zo’n € 4.500,- per schooljaar, de fulltime variant duurt drie jaar en kost € 7.500,- per jaar. “De meesten hebben bijbaantjes om de opleiding te bekostigen,” weet De Vries. “Natuurlijk schieten we ze in financieel opzicht te hulp als en voor zover dat kan. Maar intussen raken we wel snel door onze reserves heen.”

Autodidact
De academie leidt op tot cabaretier, kleinkunstenaar en entertainer. Schoolopleiding doet er niet echt toe, doceert De Vries. “Op school kun je lager zijn uitgekomen door bijvoorbeeld dyslexie, op het podium is dat totaal geen probleem.”

Voor toelating volstaat daarom een motivatiebrief met pasfoto, en een gesprek, op uitnodiging. “Dat is meestal voldoende om naar het eerste jaar te mogen.”

Dus geen zenuwslopende auditie of dure, voorbereidende cursussen die niets garanderen. “Wel meteen een jaar lang de volledige, zware, vaktechnische en creatieve basistraining door docenten die zelf in het vak werkzaam zijn, onder supervisie van grootmeester Paul van Vliet, die nu en dan ook zelf voor de klas staat en afstudeerders persoonlijk begeleidt. Je krijgt hier van alles toegeschoven.”

Opleiding is op zichzelf geen garantie voor een succesvolle loopbaan op de planken. De Vries verwijst naar autodidacten als Youp van ’t Hek, Freek de Jonge, Herman van Veen en, over Den Haag sprekend, Sjaak Bral. “Maar het is wel fijn om basisvaardigheden aangereikt te krijgen, zo weet ook Paul van Vliet, die na zijn sketch over ‘Majoor Kees’ stemproblemen ondervond, en pas toen stemlessen nam.

Kennismakingsdag
Voorlopig is het de vraag of de traditionele kennismakingsmaand die traditiegetrouw in maart maar  naar mei verplaatst is, straks doorgang kan vinden. “Op alle zaterdagen van die maand organiseren we dat nieuwe kandidaten het lesrooster kunnen volgen, om er te kunnen ruiken aan het vak en aan onze academie. Hopelijk gaat dat lukken.”

Steunactie t.b.v. Paul van Vliet Academie. Meer informatie: www.paulvanvlietacademie.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s