Uitstalkast van jong talent

Korzo presenteert Cirque Mania #11

Het kán: Lockdown, avondklok, virusdeeltje – en toch óp naar het circus! Korzo presenteert volgende week zaterdag en zondag het driedubbeldik belegde programmaonderdeel Great Catch van de Circuscoalitie. De première is in Studio X, het onlangs ingerichte online platform van Korzo.

“Het publiek krijgt drie verschillende programma’s  voorgeschoteld voor de prijs van één,” lacht Rosa Boon, een van de programmasamenstellers van Great Catch – a fresh taste of circus. “Maar daarin is ook,” zegt ze, “de vangst bijeengebracht van jonge talenten die recentelijk zijn afgestudeerd aan een van de twee hbo-circusopleidingen in Nederland, en die in ons land hun werkpraktijk hebben.”

Boon is als lid van driemanscollectief TENT ook een van de participanten in de Circuscoalitie. Daarin zetelen enkele producenten en podia van circustheater in Nederland, waaronder ook Korzo.

Boon: “Met de Circuscoalitie willen we een voedingsbodem leggen voor jong circustalent. De tijd is er rijp voor.” En dus reist Great Catch te zijner tijd, in het post-coronatijdperk, langs liefst 20 theaters. Het gaat dan om wat het ‘Nieuwe Circus’ is gaan heten, waar het letterlijke zaagsel van de aloude theatertent verruild is voor het spreekwoordelijke roodfluwelen pluche van de theaterzaal.

Programma Great Catch
Trapeze-artiest Júlia Campistany presenteert in Great Catch een voorstelling op het snijvlak van humor à la Laurel & Hardy, gelardeerd met mime- en performance-elementen. Boon: “Ze presteert het om aan het eind van de voorstelling nog in de trapeze te hangen – maar dan zónder dat die dan nog aanwezig is.”

In Umbra jongleert Liza van Brakel met kegels en knotsen. “Het traditionele jongleerpatroon met drie of vier ballen zal ze niet snel volgen,” zegt Boon. “Je kunt het ook ‘objectmanipulatie’ noemen. En het genre zoals zij dat beoefent komt ook dicht in de buurt van moderne dans omdat ze daarbij haar lijf en leden inzet.” In ‘lockdown’-tijd heeft ze een voorstelling gemaakt die volledig op haar zolderkamertje tot stand is gekomen. Boon: “Zo laat ze zien wat ze artistiek in huis heeft, met als rekwisieten alleen die knotsen, een zitbank en zichzelf.”

Bewegingstrio TeaTime Company ten slotte, haalt in Stick-Stok van alles uit met stokken; om in te klimmen, als dansobject, of om ermee te jongleren. Vanuit het straattheater is hun voorstelling nu naar de wetten van het theater overgebracht, weliswaar zonder verhaal van kop tot staart,  en veeleer “een fysieke ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van deze attributen”.

Cirque Mania #11
Op het programma van ‘Cirque Mania #11’ is naast ‘Great Catch’ onder meer de film Lockdown van en met Michael Zandl opgenomen. De Oostenrijker, die deel uitmaakt van de stal aan vaste Korzo-makers, heeft een wonderlijke vertelling over verveling gemaakt. De film is gratis mee te pikken.

“Zandl is hoedenmanipulator,” licht Daphne Van Iperen, programmeur Circus bij Korzo, een tipje meer van de sluier op, “in circusland een aloude discipline en daarom alleen al bijzonder om te zien.”

Voor Korzo is het een domper dat ‘Cirque Mania #11’ niet voor een live publiek in de theaterzaal kan plaatsvinden. Maar heeft daar intussen wel wat lovenswaardigs op gevonden: met Studio X beschikt het over een goed geoutilleerd digitaal theater, inclusief een foyer, verschillende zalen en ook ruimtes voor, bijvoorbeeld, nagesprekken, ‘open studio’s’ en randprogrammering.

Het online platform werd tijdens het CaDance festival, eind januari, ten doop gehouden. Wellicht een blijvertje, dat platform, legt Van Iperen uit. “Ook als het straks weer in de zaal kan en mag met publiek, biedt het mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het aanbieden van allerhande contextprogramma’s, het bijwonen van repetities of om publiek van buiten Den Haag te bereiken.”

Circuscoalitie, ‘Great Catch’, zaterdag 27 (20.30 uur) en zondag 28 (on demand) maart 2021. ‘Cirque Mania #11’, Korzo, donderdag 25 t/m zondag 28 maart 2021. Meer informatie: www.korzo.nl en online stream via Studio X: x.korzo.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s