‘Ik neem diep mijn pet af’

Kees ’t Hart presenteert hommageprogramma omtrent Vestdijk

Vijftig jaar geleden, preciezer: op 23 maart 1971, overleed Simon Vestdijk, een van onze grootste schrijvers. Een mooie gelegenheid voor een eerbetoon, vindt de Haags schrijver, journalist en essayist Kees ’t Hart. “Ik wil een authentiek eerbetoon.”

Er zijn van die beroemde openingszinnen. Deze bijvoorbeeld: ‘Het had niet eens een portiek, zo plat was het. Niets vond er houvast, alles zou er afgegleden zijn, te pletter op de lange, rode, ingesleten stoep.’

Gedoeld wordt op ‘een steenklomp’ die als middelbare school dienst deed. Het zijn de beginregels van Terug tot Ina Damman, een van de beroemde Anton Wachter-romans van Simon Vestdijk, over de geschiedenis van een (lees: zijn) jeugdliefde, in 1934 door hem op schrift gesteld.

Vestdijks werk omvat zo’n 200 boeken, dichtbundels, essaybundels, novellen en korte verhalen, romans en briefwisselingen. Hij was ook vertaler, muziekcriticus en arts – dat laatste trouwens net als Tsjechov. Hij werd begraven op begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag.

“Ik werd getipt door de Vestdijkkring, daar ben ik lid van,” vertelt Kees ’t Hart. “Dat dit herdenkingsjaar eraan zat te komen, wisten ik gek genoeg niet.” Hij steekt zijn bewondering voor Vestdijk (1898 – 1971) niet onder stoelen of banken – en waarom zou je ook. “Hij heeft in figuurlijke zin altijd achterop de bagagedrager van mijn fiets gezeten,” vertelt hij. “Vestdijk was daarmee in zekere zin de vormgever van mijn schrijverschap. In mijn literaire werk zijn dan ook vele ‘Vestdijkiaanse’ elementen te herkennen. In mijn roman ‘De keizer en de astroloog’ heet de hoofdpersoon Simon. Het leek me, als Vestdijk-evangelist, mooi om iets feestelijks te organiseren; ik doe graag iets terug voor mensen van wie ik houd.”

Kees ’t Hart presenteerde tot voor ‘corona’ maandelijks een literaire salon in Zaal 3, en stelde eerder al eens een flonkerend programma samen rond de Amerikaanse dichter Walt Whitman.

En als romancier van recentelijk onder andere Teatro Olimpico, Wederzijds, Hotel Vertigo en De ziekte van Weimar beschikt hij over een ruim netwerk van schrijvers, en zo treden zondagmiddag in een livestream vanuit Theater aan het Spui onder meer Peter Buwalda, Alfred Birney  en Marja Pruis aan.

“Zij vertellen over hun relatie met Vestdijk en gaan in op de stilistische invloed die Vestdijk op hun eigen werk heeft of heeft gehad. Dick Vestdijk brengt gedichten van zijn vader ten gehore. Een ensemble van het Residentie Orkest speelt ‘Vestdijk-muziek’, ‘onder meer uit De Koperen Tuin, een roman over de opera Carmen van Bizet, weet ’T Hart. En Jacqueline Bel, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, diept zijn belang uit voor de literatuur van nu.”

Wordt Vestdijk heden ten dage nog wel gelezen? “Te weinig in ieder geval,’ antwoordt ’’T Hart. “In de literatuurgeschiedenis staat hij te boek als moeilijk en intellectualistisch. Ten onrechte. En Vestdijk is bovenal een rasverteller met een fantastische schrijfstijl, waar ik diep mijn pet voor af neem. Als hij over het middelbareschoolleven schrijft, dan zie ik mezelf rondlopen als de leraar Nederlands die ik ooit was.” Neem De Ziener, ook deels een ‘lerarenroman’. “Die is nog steeds actueel.” Hij heeft ook wel mindere romans geschreven, “maar daar heb ik het liever niet over,” vertelt hij lachend.

Los van de livestream verschijnt volgende week een brievenboek, De toetssteen geheten, dat hij de afgelopen maanden met Maarten ’t Hart schreef. Daarin is de correspondentie vervat die hij met Maarten ’t Hart (‘geen familie, wel leeftijdgenoten’) over Vestdijk voerde, ‘voortgekomen uit bewondering voor zijn schrijverschap’.

Een middag over Vestdijk, met Kees ’t Hart e.a., livestream op zondag 28 maart 2021, 15.00 uur. Meer informatie en tickets: www.hetnationaletheater.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s