Kunstlicht radio

Kunstlicht is sinds september 2013 iedere zondagochtend je gratis cultuurbijlage op de radio, het wekelijkse magazine van publieke stadsomroep Den Haag FM 92.0, live van 10.00 – 12.00 uur.

Met nieuws & actualiteiten, interviews met studiogasten, de Kunstgreep,  het Vrolijk Intermezzo met ‘huiscabaretier’ Thom Ferwerda, en Dichter bij Den Haag en Door de bril van een ander‘ met Mira Feticu. Opgediend met agendatips en populaire, soms ook minder populaire muziek.

Luister ‘terug’ op Den Haag FM, klik op ‘uitzending gemist’ en kies de gewenste datum en dito uur.

Agenda Kunstlicht

Zondag 6 oktober 2019
Het wekelijkse live magazine Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag aandacht aan 50 jaar Aktie Tomaat. Vanwege een thema-uitzending rond de Madurodam Marathon duurt Kunstlicht komende zondag een enkel uurtje: van 10.00-11.00 uur

Twee toneelschoolstudenten wierpen vijftig jaar geleden, op donderdag 9 oktober 1969, tomaten richting het podium van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Dat deden ze tijdens de première van Shakespeare’s ‘De storm’ gespeeld door de Nederlandse Comedie. Dat was het begin van de Aktie Tomaat – een verzet tegen het elitaire ‘burgermanstoneel’, zoals een van de tomatengooiers het naderhand formuleerde.

De actie vond navolging en in de maanden erop werden er vanuit verschillende schouwburgzalen in het land met regelmaat tomaten, rookbommen of rotte eieren richting podium gegooid. Op de puinhopen van de Aktie Tomaat ontstonden nieuwe, experimentele collectieven Toneelgroep De Appel. Ruim vóór de Aktie Tomaat had Den Haag al talloze experimentele initiatieven, met voorloper Studio Scarabee als de meest bekende. Kunstlicht spreekt met theaterkenner Nan van Houte.

In Kunstlicht ook aandacht voor de vaste rubrieken: de Kunstgreep met acteur Vincent Linthorst, het Vrolijk Intermezzo met Thom Ferwerda, Dichter bij Den Haag en Door de bril van een ander met Mira Feticu. Rond tien voor twaalf zijn er agendatips. Samenstelling, productie en presentatie: Eric Korsten.

Zondag 29 september 2019
Het wekelijkse radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur aandacht aan de voorstelling ‘Reünie’ van cabaretduo Verreck & Pleijsier, de voorstelling ‘Oorlog en Vrede’ van Florian Myjer en Kim Karsen, en de kunstbeurs ‘Art The Hague’ met beursorganisator Axel Lemmens en Airco Caravan van Popinnart spreken in Kunstlicht.

Zondag 22 september 2019
Met aandacht voor het stripboek ‘Er zijn geen wegen naar de wereld’ van de Haagse illustrator Bert Dekker, de choreografie ‘SHOT’ van Jasper van Luijk en de prachtvoorstelling ‘Amadeus’ van Het Nationale Theater.

Ook komt het idee van Frits Dijcks, hoofdredacteur van online magazine ‘Jegens en Tevens’, aan bod. Hij bekommert zich over de toekomst van de voormalige Amerikaanse ambassade. Dijcks bedacht ‘Plan C’ voor het internationaal beroemde gebouw van architect Marcel Breuer.

Zondag 15 september 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur aandacht aan de voorstelling Een man, een man, het festival TodaysArt, de expositie Masterly The Hague en de luistercursus Nieuwe Kijk op Muziek.

In Een man, een man spelen Randy Fokke, Pierre Bokma en Kees Prins twee bevriende mannen en een serveerster. Zaterdagavond 21 en zondagmiddag 22 september is deze naar absurdisme neigende komedie te zien in de Koninklijke Schouwburg. Kees Prins vertelt.

Festival TodaysArt biedt ruimte voor moderne kunst op het snijvlak van mens, technologie en cultuur. Het biedt van komende donderdag tot en met zondag in hartje Den Haag de nieuwste, gewaagde en spraakmakende kunstperformances uit binnen- en buitenland. Dit jaar is het thema ‘Consciousness’. Olof van Winden licht de bedoelingen toe.

Masterly The Hague staat in het teken van een ontmoeting tussen oude Hollandse meesterwerken en new Dutch Design centraal. In musea rond de Hofvijver zie je historische schilderijen naast nieuwe, speciaal voor de gelegenheid vervaardigde werken van zo’n zestig hedendaagse ontwerpers, kunstenaars en fotografen. Samensteller Nicole Uniquole vertelt over het initiatief.

De luistercursus Nieuwe Kijk op Muziek gaat binnenkort van start. Daarin neemt muziekverteller Brechtje Roos je mee door de muziekgeschiedenis aan de hand van sappige details, flarden muziektheorie en vooral een keur aan muzieksmaken.

Zondag 8 september 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur aandacht aan de Piket Kunstprijzen, de voorstelling Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie, de voorstelling LIBI en de online expositie rond 60 jaar NDT.

Zondagmiddag worden de genomineerden bekendgemaakt van de Piket Kunstprijzen 2019, een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars tot dertig jaar die van betekenis zijn voor het culturele klimaat van Den Haag. Ook is er aandacht voor HNTjong, zij maakten met Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie een lachwekkende en leerzame voorstelling over rolmodellen voor jong en oud. Vrijdag gaat deze voorstelling (10+) in première.

Ook aandacht voor de dansbiografie ‘LIBI’, met verhalen van vijftien Surinamers die naar Nederland verhuisd zijn. Choreograaf Ryan Djojokarso brengt hun levens in kaart middels dans, performances en live muziek van onder anderen Jeangu Macrooy. Op zaterdag 14 september is de première in het Zuiderstrandtheater.

Een groot deel van het digitale archief van het Nederlands Dans Theater (NDT) wordt sinds deze week online geëxposeerd op Google Arts & Culture. NDT is het eerste dansgezelschap ter wereld dat op deze schaal haar rijke archief ontsluit en zij doet dit ter gelegenheid van haar zestigjarig bestaan.

Zondag 1 september 2018
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan onder meer DNALYSATNAF 2.0, een attractiepark voor de kunsten dat in het teken staat van de broedplaats van Bureau Dégradé. De initiatiefnemers lichten het gebeuren toe.

Vrijdagmiddag 13 september 1974 is Den Haag wereldnieuws als drie leden van het Japanse Rode Leger de Franse ambassade aan het Voorhout binnendringen. Regisseur Thomas Schoots van De Gijzeling belicht de toenmalige gebeurtenissen.

Vanuit het magazijn van horeca- en uitgaansgelegenheid Bleyenberg aan de Grote Markt is ComedyCity de eerste comedy club in Den Haag die zich exclusief richt op stand-up comedy.

Sentimentele piraten en een stoere kapitein in Vrouw Houtebeen. Vrijdag 6 september is de première in het Zuiderstrandtheater. Actrice Kim van Zeben vertelt wat een zeventiende-eeuwse Scheveningse kaapvaarder te maken heeft met de tegenwoordige plastic soep in deze eerste hoopvolle klimaatopera ter wereld.

Zondag 30 juni 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur aandacht aan het terugtreden van directeur Janine Dijkmeijer bij Nederlands Dans Theater (NDT) en aan de plannen voor de Haagse kunst- en cultuursector van wethouder Robert van Asten.

Vijf jaar gaf Janine Dijkmeijer leiding én smoel aan Nederlands Dans Theater. Zelf was ze in het verleden een topdanseres. Hoe is het dan om vorm te hebben gegeven aan de ambities van een topgezelschap? En hoe kijkt zij aan tegen de nieuwste ontwikkelingen in het podiumkunstenveld? Janine Dijkmeijer zit op haar laatste officiële werkdag voor NDT op de praatstoel van Kunstlicht.

Hoe ziet het kunstaanbod in Den Haag er na 2021 uit? Onder de titel Zee aan mogelijkheden heeft Cultuurwethouder Robert van Asten zijn piketpaaltjes geslagen voor de jaren 2021 tot 2024. Die zijn bepalend voor Haagse kunstinstellingen die bij de gemeente aankloppen voor hun activiteiten. Van Asten presenteerde donderdag de spelregels. Kunstlicht was erbij.

In Kunstlicht ook de vaste rubrieken: de Kunstgreep, het Vrolijk Intermezzo, Dichter bij Den Haag en Door de bril van een ander. Tot besluit zijn er de agendatips. Samenstelling, productie en presentatie: Eric Korsten.

Zondag 23 juni 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan de 52e Dag in de Branding, aan het feministisch extremisme van theatermaker Naomi Velissariou, en aan de gloednieuwe cd Woman van Lilian Farahani.

De 52ste Dag in de Branding op zaterdag 29 juni gaat vrijwel letterlijk met de voeten in de branding. Tijdens deze laatste editie van curator Saskia Lankhoorn brengt zijzelf een ode aan alle componisten die ze eerder heeft geprogrammeerd, en gaat ze zelf met haar piano in de zee staan met de ondergaande zon als decor. Er zijn ook concerten in het Zuiderstrandtheater en wordt het ‘Hemels Gewelf’ aangedaan. In Kunstlicht blikt Lankhoorn terug op de afgelopen periode.

In Permanent Destruction – The HM Concert geeft theatermaker Naomi Velissariou radicaal uitdrukking aan vrouwenhaat, seksisme en feministisch extremisme. Voor haar is een theatraal concert dé manier om dit voor het voetlicht te brengen. Tussendoor rekent ze af met taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als liefdesverdriet en vrouwenhaat zijn in die cultuur niet sexy of Instagram-waardig. Of toch wel? Vrijdag 27 juni is de voorstelling of: het concert te zien in Theater aan het Spui.

De Haagse sopraan Lilian Farahani brengt met pianist Maurice Lammerts van Bueren de cd Woman – the making of… uit. Het is hun eerbetoon aan de Amerikaanse componist en pianist Jake Heggie. Farahani vertelt over haar fascinatie voor zijn muziek, over de achtergrond van de cd en over de totstandkoming ervan.

Zondag 16 juni 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan de tentoonstelling Skins, de voorbije én de komende week van Festival Classique en aan de voortgang rond de bouw van het Onderwijs en Cultuur Complex (OCC).

In handen van de Haagse beeldend kunstenaar Peter Zwaan worden vissen tot gemuteerde objecten met menselijke trekjes. Voor de eerste keer wordt zijn werk samengevat: Skins, bij HOK Gallery. Peter Zwaan en initiatiefnemer Alfred van der Helm van HOK, het kleinste galerietje van Nederland, komen langs in de studio van Kunstlicht.

Festival Classique laat sinds 2006 jong en oud kennismaken met klassieke muziek. Het denkt buiten de gebaande paden en verwachtingspatronen van klassieke muziek zonder aan de kwaliteit van de muziek af te doen. Daarom zijn er op epicentrum Scheveningen onder meer reuzenradconcerten, ‘Sunsetconcerten’ en vele gratis te bezoeken optredens. Met nieuwe festivaldirecteur Neeltje Leemans blikt Kunstlicht terug op haar eerste week en vooruit naar de aankomende week vol klassiek snoepgoed.

Het OCC, het kunsthuis-in-aanbouw voor Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium, begint van binnen en buiten al danig vorm te krijgen. De zalen in aanbouw worden zaterdag voor het eerst in gebruik genomen voor korte muziek- en dansvoorstellingen. Kunstlicht mocht binnen alvast een kijkje nemen.

Zondag 9 juni 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur aandacht aan het zomerspektakel Amadeus, de voorstelling Tiaratragedie en aan een uiterst kunstzinnige influencer.

Het Nationale Theater brengt deze zomer het spektakelverhaal van Mozart en zijn rivaal Salieri. Met live muziek door Opera2Day en veertig koorleden. Terug in de tijd van het oude Wenen. Theu Boermans (o.a. Soldaat van Oranje) regisseert en modelleert het stuk naar het bekende toneelstuk van Peter Shaffer, beroemd geworden door film Amadeus van Milos Forman. Hij vertelt in Kunstlicht waarom hij deze onderneming aangaat. Ook Mozart is in Kunstlicht lijfelijk aanwezig, in de persoon van Sander Plukaard.

Volgend weekeinde kun je bij theaterschool Rabarber terecht voor het jaarlijkse terugkerende jongerentheaterfestival STUDIO33. Vijftien theatervoorstellingen, geregisseerd door jonge theatermakers en gespeeld door de jonge gasten van Rabarber. In de aftrapweek speelt onder andere de voorstelling Tiaratragedie, van Yoni Serlie.

Tanja Ritterbex (34) wordt de Lady Gaga van de beeldende kunst genoemd. In de tentoonstelling Free the Eyeball bij de Haagse presentatie-instelling Nest kruipt ze in de huid van een beroepsinfluencer. Haar zestig videowerken bij Nest groeien uit tot een snoepwinkel vol absurde mogelijkheden. Schrijver en publicist Maurits de Bruijn vertelt naar aanleiding van de tentoonstelling over consumentisme en voyeurisme, en over de verhouding tussen het bestaan als ‘vlogger’ in de beeldende kunst.

Zondag 2 juni 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan Who’s afraid of Charlie Stevens van actrice Romana Vrede en aan Anna Karenina van Compagnie Yellow, Red and Blue.

Zondag 26 mei 2019
Het wekelijkse radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan aus LICHT, 070 Muziek achtâh de Dùine, 30 jaar Lightfoot en Leon bij NDT en Citizen K.

Vierhonderd artiesten en vier helikopters: LICHT van Karlheinz Stockhausen is de meest omvangrijke operacyclus ooit. Kunstlicht spreekt erover met Renee Jonker, curator en docent en vakgroepleider bij het Koninklijk Conservatorium. Daar wordt een ode gebracht aan het werk van Stockhausen met de megalomane driedelige voorstelling aus LICHT, die in première gaat op het Holland Festival.

Al in de achttiende eeuw kwamen componisten en musici van heinde en verre naar het hof, onder wie het negenjarige wonderkind Mozart. Het Haagse ensemble Ciconia Consort wijdt met 070 Muziek achtâh de Dùine de komende week een programma aan componisten uit het muziekleven van Den Haag van de twintigste eeuw. Dirigent Dick van gasteren vertelt over dit programma.

Drie decennia aan fysieke poëzie en verwondering. Met het programma Sol & Paul XXX viert Nederlands Dans Theater de dertigjarige samenwerking tussen haar huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. In zijn voorstelling Citizen K. ontleedt theatermaker Sadettin Kirmizüyz zijn eigen identiteit. En passant maakt hij ook een reis door zijn leven en door de moderne geschiedenis van Nederland. De komende week is de voorstelling te zien in Den Haag. In Kunstlicht gaat Kirmiziyüz in gesprek met D66-raadslid Birgül Özmen.

Zondag 19 mei 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan onder meer de dansvoorstelling SOUL #3: Co-creation en aan de Vijfde Symfonie van Gustav Mahler bij het Residentie Orkest.

In Soul #3 Co-creation van het jubilerende Haagse choreografenduo Meyer-Chaffaud loop je de kans dat de dansers gaan doen wat je hen opdraagt. “Wat gebeurt er wanneer mensen gezamenlijk een creatieproces instappen?” Die vraag vormt het uitgangspunt voor deze editie van de serie SOUL. Jerôme Meyer en Isabelle Chaffaud leggen sinds 2017 hun zoektocht naar de ware natuur van de mens vast in deze voorstelling. De première is donderdag.

In zijn Vijfde Symfonie stopte Gustav Mahler hart en ziel. Het grootse en meeslepende symfonische werk is ook bekend van Visconti’s film Dood in Venetië. Zaterdag 25 en zondag 26 mei speelt het Residentie Orkest in vol ornaat de uiterst bewogen Vijfde van Mahler in het Zuiderstrandtheater.

Zondag 12 mei 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur aandacht aan onder meer de opstelling Vanaf het hoogste punt – Landmeten in Mesdags tijd in Panorama Mesdag en aan de jubileumtentoonstelling van Marcel van Eeden bij Galerie Maurits van de Laar.

Waar stond Mesdag nou precies op het Seinpostduin, 137 jaar geleden, terwijl hij zijn schetsen maakte voor het Panorama? Studenten van de TU Delft gingen op onderzoek uit en deden een landmeting in het verleden. Panorama Mesdag maakte er een tentoonstelling over. Kunstlicht spreekt met Laura Prins van Panorama Mesdag en ‘landmeter’ Jules Schoonman.

Vijfentwintig jaar geleden debuteerde Marcel van Eeden in Galerie Maurits van de Laar. Tot eind mei is hij er opnieuw te gast, nu met de tentoonstelling Sinterklaas is niet bang. Alles lijkt mogelijk in de tekeningen van de in Den Haag geboren beeldend kunstenaar. Van Eeden en Van de Laar en kunstkenner Hendrik van Leeuwen lichten ons bij. Op weg naar het hiervoormaals.

Zondag 5 mei 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan onder meer het Roots Filmfestival, de serie TECH van Firma MES en Boekids University.

Een ode aan Den Haag, een ode aan film. In het weekend van vrijdag 10 tot en met zondag 12 mei presenteert Filmhuis Den Haag voor de tweede keer het Roots Filmfestival. Daarin staan Haagse filmmakers centraal. In de studio nemen Geke Roelink (Filmhuis), Robin Lutz (filmmaker) en Eline Schellekens van Eline Helena Films het programma en het filmklimaat in Den Haag door.

Firma MES is jarig, viert feest en pakt uit. Het Haagse theatercollectief trakteert vanaf volgende week met TECH  drie weken lang op drie solo’s waarin de verhouding tussen mens en techniek centraal staat. Roos Eijmers van Firma MES trapt af met ‘TECH I: Alice’. Zij vertelt over het project, haar aandeel, en over tien jaar MES.

Boekids University verzorgt vanaf 6 mei vier zes colleges door professors, professionals, auteurs en bekende Nederlanders. Op een frisse manier maken Haagse scholieren kennis met verschillende vakgebieden binnen de wetenschappen. In de editie van 2019 zijn er colleges van André Kuipers, Bas Haring en Lilian Stolk. Ellen van Heijningen van Boekids Festival licht het studieprogramma toe.

Zondag 28 april 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur aandacht aan onder meer De laatste getuigen en Moving Futures.

Op zaterdag 4 mei, na de herdenking op de Dam, vindt in de Koninklijke Schouwburg De laatste getuigen plaats. In aanwezigheid van de laatste getuigen zelf lezen acteurs persoonlijke verhalen voor van ooggetuigen: herinneringen, brieven en dagboekfragmenten van oud-gedetineerden, hun kinderen en hun familieleden. Deze vijfde editie staat het Oranjehotel centraal en wordt voor Het Nationale Theater geregisseerd door Jaap Spijkers. Hij komt erover vertellen in Kunstlicht.

Korzo theater brengt voor het eerst het reizende festival Moving Futures naar Den Haag. Vijf Nederlandse productiehuizen en werkplaatsen bundelen daarin werk van een nieuwe, eigenzinnige generatie dansmakers en performers die de discipline oprekken aan de hand van voorstellingen, installaties, films en gesprekken. In de studio van Kunstlicht geeft directeur Gemma Jelier van Korzo, ze zwaait er precies één jaar de scepter, een toelichting op het programma.

Zondag 21 april 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur aandacht aan onder meer Hoogverraad van Branoul, de vierde editie van Zand en Veen van De Nieuwe Regentes (DNR) en de vlijmscherpe voorstelling A seat at the table.

Vierhonderd jaar geleden, op 29 augustus 1618, werd Johan van Oldenbarnevelt gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Na bijna negen maanden gevangenschap werd hij op 13 mei 1619 op het Binnenhof onthoofd. Met Hoogverraad schreef Manon Barthels voor theater Branoul een toneeltekst. In de studio licht zij haar tekst toe, in haar kielzog gevolgd door Bob Schwarze, die in de huid van Oldenbarnevelt kruipt. Ook Virginie Janssen van het Gilde Den Haag schuift aan. De voorstelling is tot eind mei te zien in Branoul.

De Nieuwe Regentes brengt dit weekeinde de vierde editie van de eigen productie Zand en Veen in première. Persoonlijke verhalen van tien buurtbewoners vormen de rode draad, terwijl toeschouwers een blik vergund krijgen in de levens van mensen die je normaal gesproken op straat voorbijloopt. Kunstlicht was aanwezig op de première en sprak na afloop met Carolien Geritz, een van de opvallende spelers / zangers.

A seat at the table is een vlijmscherpe theatervoorstelling over enerzijds het gevoel van liefde en anderzijds haat voor ons vaderland. Een ontroerend, humoristisch en kritisch portret van hoe racisme zich manifesteert in onze samenleving. De voorstelling is van dinsdag tot en met donderdag te zien in Den Haag. Kunstlicht spreekt met theatermaker, acteur en regisseur Saman Amini.

Zondag 14 april 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan onder meer De Wereld volgens John van Het Nationale Theater (HNT) en de vierde editie van Zand en Veen van De Nieuwe Regentes (DNR).

Zondag 7 april 2019
Het wekelijkse live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur aandacht aan onder meer Het Aanzoek van Braamtheater, De Alles Komt Goed Zondagmiddagshow van Peter Heerschop, de jeugdtheatervoorstelling ‘Paradisus’ van Rabarber en aan de manifestatie Wij zijn het klimaat.

Zondag 31 maart 2019
Het live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM, zondag van 10.00-12.00 uur, gaat diep in op de voorstelling Heisenberg van Theater Rotterdam. Vrijdag is het stuk over een buitengewone romance op latere leeftijd te zien in de Koninklijke Schouwburg.

De eerste Nederlandse bewerking van dit toneelstuk brengt drie theatericonen samen. Regisseur Johan Simons zet topacteurs Hans Croiset (Louis d’Or 1980 en 2017) en Elsie de Brauw (Theo d’Or 2006 en 2011) tegenover elkaar, samen een prijzenkast van opgeteld meer dan honderdvijfentwintig jaar theaterleven.

Zondag 24 maart 2019
Het live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan de dubbelexpositie in Den Haag rond fotograaf Erwin Olaf en aan de tentoonstelling Continuous Diversity.

Zondag 17 maart 2019
Het live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan het muziekprogramma Ode aan Louis Andriessen en aan de expositie Expeditie Esinga in de Elektriciteitsfabriek.

Zondag 10 maart 2019
Het live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00-12.00 uur met Raymond van het Groenewoud aandacht aan zijn voorstelling Kreten en Gefluister en aan het Explore Festival.

Zondag 3 maart 2019
Het live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan de expositie De Roetekavloemsamiep en aan de theatervoorstellingen Herinneringen aan mijn broer en Naar de hemel wijzen.

Zondag 24 februari 2019
Aandacht voor de expositie History is His Story rond kunstenaar Sun Ra bij presentatie-instelling Nest, voor het stemmenspel Onder het melkwoud bij Branoul, en voor de theatervoorstelling Vincent Rietveld gaat voor de Louis d ‘Or van De Warme Winkel.

Herman Poole Blount liet zich graag Sun Ra noemen, naar de oude Egyptische god van de zon. De Amerikaan stelde dat hij van het ‘Engelenras’ was, en niet van de aarde maar van Saturnus afkomstig. In Kunstlicht vertellen Heske ten Cate van Nest en performancekunstenaar/dichter Dean Bowen over Sun Ra en over de oogverblindende, goudomrande tentoonstelling.
Het Haagse vestzaktheater Branoul wekt de komende weken Dylan Thomans’ meesterwerk tot leven.
Terwijl de prijzenkast van theatercollectief De Warme Winkel langzaam volstroomt, staat Vincent Rietveld op persoonlijk vlak nog droog. Daar probeert hij verandering in te brengen. Volgens hem is er maar één manier om je aan de levenssoep der middelmaat te onttrekken: prijzen winnen. De voorstelling is vrijdag te zien in Theater aan het Spui.

Zondag 17 februari 2019
Aandacht voor de start van presentatie-instelling West Den Haag in de voormalige Amerikaanse ambassade en voor de expositie XL Enso van Ger Bruens in de nieuwe galerie Anna@KV2.

Kunstinstelling West Den Haag heeft tijdelijk haar intrek genomen in de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Voorhout. Het markante gebouw is omgetoverd tot een platform voor hedendaagse culturele exposities en evenementen. Kunstlicht nam alvast een kijkje.
De kracht van imperfectie en onvolmaaktheid. Japonisme, Enso’s en minimalisme op XL-formaat. De gloednieuwe pop-up galerie Anna@KV2 aan de Korte Vijverberg in Den Haag toont tot begin maart werken van kunstenaar, ontwerper en schrijver Ger Bruens. Een zoektocht via Zen en de kunst van het motoronderhoud naar contrasten in vorm en kleur. Kunstlicht zoekt mee. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 10 februari 2019
Het live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan onder meer de nieuwe roman Al mijn vaders van Mira Feticu en aan de expositie Rembrandt en het Mauritshuis.

‘Nee, geen Picasso, wél een nieuwe roman!’roept de in Den Haag wonende schrijver en columnist Mira Feticu olijk, want na haar ervaringen rond ‘Picassogate’ een half jaar geleden, ligt nu Al mijn vaders in de winkel. Vrijdagavond werd het eerste exemplaar uitgereikt. Kunstlicht was erbij om de Kunstlicht-columnist op haar pad te volgen. In de studio geeft ze een toelichting op haar roman.
In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. In het Mauritshuis zijn alle 18 schilderijen uit de eigen collectie van de meester-schilder te zien. Kunstschilder en -docent Lux Buurman ging voor Kunstlicht een kijkje nemen en doet in de studio verslag van haar bevindingen. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 3 februari 2019
Met de foto-exposities Haagse Kopjes en Hipster/Muslim, en de theatervoorstelling Caligula.

De serie Haagse Kopjes van Sophie Daalman is een eerbetoon aan de klanten maar ook aan de eigenaren van ijssalon Florencia. Kunstlicht spreekt met de fotografe.
De buitententoonstelling Hipster/Muslim vlakbij station Hollands Spoor toont achter elke baard een eigen identiteit. De opstelling bestaat uit een fotoserie op groot formaat van drie duo’s die met elkaar van kleding ruilen. In Kunstlicht licht initiatiefnemer Shirin Mirachor van kunstenaarsplatform Get Me het project toe.
Theater Utrecht brengt de theaterhit Caligula van Albert Camus in de regie van Thibaut Delpeut. Martijn Nieuwerf speelt Caligula’s tegenvoeter Cherea in dit bizarre toneelstuk.Hij werd in 2014 voor die rol onderscheiden met de Arlecchino. Nu speelt hij dezelfde rol opnieuw. Vrijdag 8 februari is hij te zien in de Koninklijke Schouwburg. Kunstlicht gaat met hem in gesprek. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 27 januari 2019
Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan onder meer de theatervoorstellingen COR-I-Fay, Zeil en de tentoonstelling Anthropocosmos.

Met COR-I-FAY ’meren jazz-zangeres Fay Claassen en pianist Cor Bakker op zondagmiddag 3 februari aan in Theater Dakota voor een programma met overwegend Nederlandse liedjes. In Kunstlicht een gesprek.
Met Zeil maakt de Haagse theatermaakster Cat Smits een filmische theatervoorstelling over ontsnappen aan jezelf.  De voorstelling is donderdag en vrijdag te zien in Branoul.
De tentoonstelling Anthropocosmos toont een beknopt maar boeiend overzicht van het werk van de Roemeens-Britse beeldend kunstenaar Paul Neagu (1938-2004). Hij was inspirator voor beeldbepalende kunstenaars als Anish Kapoor, Anthony Gormley en Tony Cragg. De tentoonstelling ging vorige week zondag van start bij Parts Project in Den Haag en loopt tot medio mei. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 20 januari 2019
Kunstlicht besteedt zondag aandacht aan het tweejaarlijkse CaDance Festival.

Van vrijdag 25 januari tot en met zaterdag 9 februari toont het dansfeest voor de negentiende keer actuele ontwikkelingen in het Nederlandse danslandschap. Het programma omvat twaalf wereldpremières en zes Nederlandse premières met werk van veelal jonge, aanstormende en toonaangevende dansmakers die hun kijk op de wereld met ons delen. Het festivalthema ‘New Stories’ vertelt verhalen in de taal van het lichaam. Moderne dans door makers van nu, gemaakt voor het publiek van nu, over de wereld waarin we nu leven. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 13 januari 2019
Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan de gloednieuwe opera Dangerous Liaisons van Opera2Day en de op stapel staande 24e editie van literatuurfestival Winternachten.

De operamuziek van de Venetiaanse violist, priester en componist Vivaldi (1678-1741) beleeft een ‘comeback’. In de voorstelling Dangerous Liaisons van de jonge Haagse operaclub Opera2Day komen zijn meest opwindende aria’s samen in een geheel nieuw libretto en recitatieven. En er wordt een al even opwindend verhaal mee verteld, gebaseerd op de roemruchte briefroman Les Liaisons Dangereuses.
Internationaal literatuurfestival ‘Winternachten’ leent donderdag tot en met zondag het woord aan schrijvers, dichters en denkers. Ruim tachtig binnen- en buitenlandse auteurs van naam komen naar Den Haag. Onder het motto ‘Who Wants to Live Forever?’ zijn er op de 24e editie gesprekken, klinkt er proza, poëzie en ‘spoken word’ en zijn er films. En dat alles op liefst twaalf Haagse podia. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 6 januari 2019
Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag van 10-12 uur aandacht aan de voorstelling Het duel van Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool, en aan het festival Zing mee aan Zee.

Met Het duel gaat zaterdag 12 januari een ‘nieuwe’ Tsjechov in première. Niet eerder was deze novelle (uit 1891) op het Nederlands toneel te zien. Acht fantastische acteurs bouwen samen een ‘Tsjechoviaanse’ wereld, waarin de grenzen tussen toen en nu, tussen zijn en spelen, tussen spel en bittere ernst steeds meer vervagen. Gewapend met een emmer wodka en twee geladen pistolen vechten ze samen de filosofische strijd over wat het goede leven is voor eens en altijd uit. Survival of the fittest. Kunstlicht sprak met topacteurs als Joris Smit, Jacob Derwig, Hein van der Heijden en, om te beginnen, met regisseur Jeroen De Man.
Met Zing mee aan Zee van community arts-instelling Kwekers in de Kunst in samenwerking met het Zuiderstrandtheater kun je uit volle borst zingend het nieuwe jaar in. Het festival gaat van start met een optreden van het Haags Wereldkoor, gevolgd door een ‘Musical sing-a-long’ met Stanley Burleson & Vajèn van den Bosch de dag erna. Zaterdag wordt het festival afgesloten met een ‘Opera Scratch’. ‘Kweker’ Rick Schoonbeek vertelt. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 16 december 2018
Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan de performance Bokko het festival Carnivale en de familievoorstelling De Sneeuwkoningin.

In Zuid-Korea is het razend populair en het heet ‘Bokko’! Maar ook in Nederland. Wat het is vertellen Karel van Laere en Vanja Rukavina. Maandag zetten ze Zaal 3 op z’n kop.
Met het vierdaagse festival Carnivale wordt eind december het Huijgenspark in vuur en vlam gezet. Achter de schermen werkt Anne van der Zwaard aan de voorbereidingen. Magie, betovering en verwondering ergens in het midden van kermis en circus anno 1900.
Hans Christian Andersens sprookje De Sneeuwkoningin wordt bij theaterschool Rabarber een belevenis voor jong en oud. Marne Miesen tekent voor de muziek van de jaarlijkse kerstproductie van Rabarber.

Zondag 9 december 2018
Met aandacht voor de voorstelling Van de koele meren des doods, de vertelling Kinderen van Aleppo,  en de opstelling Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam in het Gemeentemuseum

De beroemde roman Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden is een beroemde literaire klassieker uit de negentiende eeuw. Het is onlangs bewerkt tot een tijdloos verhaal over liefde, met actrice Hanne Arendzen in de hoofdrol. Dinsdag is het stuk te zien in de Koninklijke Schouwburg. Arendzen legt uit.
De vertelling Kinderen van Aleppo van acteur en regisseur George Tobal volgt drie vreedzame studenten die de straten opgingen voor meer vrijheid in Syrië. Allen met eigen beweegredenen, maar wel met één doel: Vrijheid. Woensdag in Theater aan het Spui.
De expositie Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam in het Gemeentemuseum laat aan de hand van zo’n 300 voorwerpen islamitische kunst uit de periode van 900 tot 1900 zien. In Kunstlicht wordt de expositie toegelicht door conservator Suzanne Lambooy. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 2 december 2018
Met aandacht voor de muziek van Izaline Calister, het festival Sacred Songs en tien jaar kunst bij Liefhertje, Grote Witte Reus (LhGWR).

De Curaçaos-Nederlandse jazzzangeres Izaline Calister is een muzikale caleidoscoop. Zondag treedt ze met haar eigen trio op in het Diamant Theater.
Festival Sacred Songs belicht de kracht en de schoonheid van bezielde, religieuze muziek in eigentijdse vertolkingen. In de Nieuwe Kerk treden Shahzad Ali Khan en Salehedinne Mezbah tijdens het festivalonderdeel ‘Sufi Spirits
Na tien jaar en op de kop af 84 exposities en honderden activiteiten zoals lezingen en workshops sluit presentatie-instelling LhGWR binnenkort haar deuren aan de Stationsweg en gaat het ‘ont-huizen’. Maar eerst is er een feest met de tentoonstelling ‘De Opmaat’. In Kunstlicht een reportage.

Zondag 25 november 2018
Met aandacht voor vijf jaar Piket Kunstprijzen, de voorstelling Thuislozen en een Arabian Symphonic Night.

De Piket Kunstprijzen bestaan vijf jaar. De onderscheidingen in de disciplines dans, toneel en schilderkunst zijn bestemd voor professionele jonge, kunstenaars die een band hebben met Den Haag. Met dit jaarlijkse initiatief wil de Stichting mr. F.H. Piket een bijdrage leveren aan de kunsten in en rond Den Haag. Maandagavond worden de winnaars bekendgemaakt. Luister in Kunstlicht naar interviews met alle genomineerden.
Met de voorstelling Thuislozen, dinsdag en woensdag in de Koninklijke Schouwburg, krijgen ontheemden een gezicht. Waar ligt de aansprakelijkheid voor hun scheve levens? In de veertienkoppige cast met naast acteurs ook lokale helden en ervaringsdeskundigen, bevindt zich de Haagse actrice Claire Bender.
En een Arabian Symphonic Night in het Zuiderstrandtheater door het Rotterdams Philharmonisch Orkest met de Haagse wereldster Baidar Al-Basri als vocaliste.

Zondag 18 november 2018
Rampspoed in Kunstlicht. Het programma besteedt zondag aandacht aan onder meer de tentoonstellingen ‘Storm’ bij Panorama Mesdag en het ‘Repairing Earthquake Project’ bij Stroom.

Het loopt vanaf zondag Storm bij Panorama Mesdag. Het meteorologisch fenomeen staat centraal in een tentoonstelling vol woeste zeeën, dreigende luchten, ravage en vissersleed, met als eindpunt de verwoestende storm van 1894 (foto). Voor het ‘Repairing Earthquake Project’ toog de in Den Haag woonachtige Japanse kunstenaar Nishiko na de aardbeving en de daarop volgende tsunami in het Tohoku-gewest (2011) naar Japan, op zoek naar resterende voorwerpen.

Voorts aandacht voor de voorstelling #Pest, een grillige, verrassende en ontroerende choreografie van Thom Stuart bij De Dutch Don’t Dance Division in theater De Nieuwe Regentes. Ook gaan we op zoek naar ‘De geschiedenis van mijn stijfheid’, een voorstelling van Wunderbaum in Theater aan het Spui.

In Kunstlicht natuurlijk ook de vaste rubrieken: de Kunstgreep, het Vrolijk Intermezzo, Dichter bij Den Haag, Door de bril van een ander en de agendatips. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 11 november 2018
Kunstlicht besteedt zondag aandacht aan ‘King Lear’ van Toneelgroep Maastricht, komende week te zien in de Koninklijke Schouwburg. Verder is er ook aandacht voor de muziektheatervoorstelling ‘Krotoa’ van Het Volksoperahuis in Theater Dakota. Daarin ontmoeten een Nederlandse acteur en een Zuid-Afrikaanse actrice elkaar op een filmset. Ook spreekt Kunstlicht met Katelijne Damen. Zij speelt in ‘Orlando’ van Virginia Woolf bij Toneelhuis Antwerpen, te zien in de Koninklijke Schouwburg.

Cabaretier Thom Ferwerda zoekt een antwoord op de vraag waar de internationale allure van Scheveningen vandaan komt. Zijn documentaire ‘Scheveningen Cabarethoofdstad’ is binnenkort te zien bij TV West.

Zondag 4 november 2018
Kunstlicht besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan ‘We zijn hier voor Robbie’ van Het Nationale Theater, een nieuw toneelstuk over een totaal mislukt familiediner.

Verder in de uitzending een reportage over HOK Gallery, zelfbenoemd ‘Home of Contemporary Underground’, waar sinds vrijdag voor het eerst buiten het Verenigde Koninkrijk werk te zien is van Jah Wobble, in een mixed media tentoonstelling die ‘Tower Blocks and Other Symmetries’ heet, in aanwezigheid van de meester zelf.

Zondag 28 oktober 2018
Kunstlicht besteedt zondag aandacht aan onder meer de voorstelling ‘Superhuman‘ van Kalpana Raghuraman in het India Dans Festival en aan Club Lourdes aan Zee dat het variété terugbrengt naar Scheveningen.
Ook aan schrijver, beeldend kunstenaar, singer/songwriter en filosoof Eva Meijer die aantreedt op het Crossing Border Festival en aan de gloednieuwe online Gallery Viewer wordt aandacht besteed.

Zondag 21 oktober 2018
Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan vier evenementen die eerdaags in Den Haag te bezoeken zijn: het Ud Festival in De Nieuwe Regentes, het India Dans Festival in Korzo, het concert ‘Adem’ van Lakshmi in theater Dakota en de theatershow ‘Melk & Dadels’ bij Het Nationale Theater.

Zondag 14 oktober 2018
In het radioprogramma Kunstlicht wordt zondag aandacht besteed aan een drietal bijzondere theatervoorstellingen die de komende tijd in Den Haag zijn te zien. Ook hoor je meer over de tentoonstelling ‘Language is the only homeland’ in Nest.

Met NTjong en Het Nationale Theater praten we over de voorstelling ‘De Vrekkin’, een hilarische komedie over een schaamteloze modern family met te veel geld en te weinig realiteitsbesef. Het stuk is als onderdeel van het festival De Betovering te zien in de Koninklijke Schouwburg. Choreograaf David Middendorp komt praten over de voorstelling ‘Another Kind of Blue: Flirt with Reality’, die op 20 oktober in het Zuiderstrandtheater in première gaat. Firma MES staat de komende weken nog in de Lourdeskerk met de voorstelling ‘Een Avondje Armoede’ (foto). In Kunstlicht hoor je meer over deze humoristische én confronterende benefietavond.

Verder in het programma aandacht voor de tentoonstelling ‘Language is the only homeland’ in Nest.

Zondag 7 oktober 2018
Kunstlicht pakt na een lange zomerstop de draad weer op. In de eerste aflevering van dit seizoen richt presentator Eric Korsten zijn pijlen op Robert van Asten. Die is sinds juni van dit jaar wethouder van cultuur in Den Haag. De D66’er volgde daarmee Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij op in het stadsbestuur. In een persoonlijke gesprek komt Van Asten in het eerste én het tweede uur van Kunstlicht vertellen over zijn beweegredenen, over zijn band met kunst en cultuur en over de beleidsvoornemens die hij in petto heeft.

Juli – Augustus 2018
Zomerstop

Zondag 24 juni 2018
Het radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur onder meer aandacht aan ‘Den Haag aan Zee XL’ bij Theater Dakota, de audiowandeling ‘Liefdeskuren’ en het afscheid van zakelijk directeur Simon van Driel bij Het Nationale Theater.

Met ‘Den Haag aan Zee XL’ is Theater Dakota de hele maand juli een vakantieparadijs. Met moves, music, impro, art, kindervoorstellingen, concertjes in de buitenlucht, beachvolleybal, een buurt-BBQ, open podium en een heus filmfestival. Maarten Bakker licht het programma toe.

Strandgangers kunnen tot begin september op Scheveningen meedoen met ‘Liefdeskuren‘ (foto). Deze audiowandeling vertelt het verhaal van de wereldberoemde componist Mendelssohn, die in 1836 kwam kuren aan de Haagse kust. Ingrid van Frankenhuyzen, die het allemaal bedacht, loopt een eindje met ons mee.

Met zakelijk directeur Simon van Driel neemt Het Nationale Theater in korte tijd opnieuw afscheid van een van haar grondleggers. De oud-senator loodste in 2015 de Koninklijke Schouwburg het bestel binnen van Het Nationale Theater. Hoe verliep dat en hoe schat hij de nabije toekomst in van ‘zijn’ fusieclub HNT?

Gewoontegetrouw in Kunstlicht ook de vaste rubrieken: de Kunstgreep, Vrolijk Intermezzo, Dichter bij Den Haag, Door de bril van een ander en de agendatips. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 17 juni 2018
‘De bewening van Christus’ van de vijftiende-eeuwse schilder Rogier van der Weyden wordt voor de ogen van bezoekers van het Mauritshuis gerestaureerd in een tijdelijk atelier op zaal. Het is het oudste schilderij in het Mauritshuis en het enige werk van deze Vlaamse meester in een Nederlands museum. Kunstlicht sprak over het project met restauratoren Carol Pottasch en Lieve d’Hondt.

Het Nationale Theater brengt deze zomer het onderwaterspektakel ‘Ondine’ (foto). In het zoutwatersprookje nemen waternimfen en middeleeuws aandoende ridderfiguren het heft in handen. De Koninklijke Schouwburg wordt drie aaneengesloten weken lang van binnen én buiten omgetoverd tot een sprookjesachtige waterwereld.

Zondag 10 juni 2018
Naast het tijdloze repertoire van psychedelische en symfonische rock heeft Pink Floyd ook een reputatie als spectaculaire live act. Met een geweldige lichtshow als decor, een fantastisch geluidsveld en verschillende parels van de Britse band op de setlist brengt het Haagse Pink Project al 25 jaar een ode aan Pink Floyd. Zaterdag 16 juni speelt de band in het Zuiderparktheater. Bandleider Peter Chattelin komt in Kunstlicht het optreden toelichten, net als zijn fascinatie voor Pink Floyd.
Van 15 tot en met 17 juni is de twintigste editie plaats van het festival Anime in het World Forum. Tijdens het evenement, dat draait rond games, manga, cosplay en de Aziatische cultuur, zijn er workshops, vertoningen, concerten en foodstands. Niels Viveen van organisator J-Pop Foundation komt erover vertellen.

Zondag 3 juni 2018
Hoe kijkt Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij terug op zijn bijna afgelopen ambtsperiode als wethouder van cultuur? Onder zijn bewind veranderde Spuiforum in OCC en verloor Den Haag toneelgroep De Appel. Maar op zijn beleidsterrein kwam ook veel tot stand. Wijsmuller komt zelf de hoogte- en dieptepunten toelichten in de studio. Volgende week wordt zijn baan overgenomen door Robert van Asten van D66.

In de nieuwe editie van Extaze staan ‘Bijtende teksten’ centraal. Donderdag wordt de uitgave, gelardeerd met optredens, ten doop gehouden in de Houtrustkerk. In de studio komt de Haagse grondlegger van Extaze, Cor Gout, langs. Hij neemt Ellister van der Molen en Leonor Faber-Jonker mee. Met Gout bespreken we ook zijn nieuwe boek ‘Tien Muziekmomenten’.

Zondag 27 mei 2018
Een nieuwe generatie theatermakers in Den Haag staat op. Het festival Springplank geeft een podium aan zeven net afgestudeerde theatermakers, schrijvers en regisseurs. Zij voerden gesprekken met bewoners van stadsdeel Escamp. Hun antwoorden zijn het uitgangspunt voor voorstellingen, performances, nagesprekken, muziek en een expositie die donderdag 31 mei en vrijdag 1 juni te zien zijn in Theater Dakota. In Kunstlicht doen artistiek leider Ninke Overbeek en theatermaker Roger Nievaart alvast een boekje open.

Met Bureau Dégradé is Den Haag een theaterbroedplaats rijker. In de voormalige Appelloods aan de Laan van Poot hebben theatermakers David Geysen en Carl Beukman zich genesteld. Vrijdag 1 juni is de officiële opening, die tevens de aftrap vormt voor een kunstmaand met installaties, performances, lezingen en theatervoorstellingen. Geysen en Beukman schuiven aan in de studio.

Zondag 20 mei 2018
Vincent van Gogh woonde zes jaar in Den Haag. Met de Van Gogh Experience van Het Buitenmuseum kun je hem op de voet volgen. Kunstliefhebber Gerhard ten Hoopen houdt er op Tweede Pinksterdag een lezing annex vaartocht. En binnenkort verschijnt het boek ‘Haagse streken van Van Gogh’ van Wimmie Hofstra, initiatiefnemer en directeur van Het Buitenmuseum.

Kamasi Washington werkte samen met onder meer Kendrick Lamar en John Legend. Door jazz te mengen met hiphop, klassieke muziek en r&b weet de Amerikaanse saxofonist een jong, divers publiek te bereiken. De componist, bandleider en producer treedt dinsdag 29 mei op in het Paard. Recensent Mischa Andriessen sprak hem onlangs en komt er in Kunstlicht over vertellen.

Als afsluiter van de serie ProJazz in het het Koorenhuis treden vrijdag 8 juni basklarinettist Joris Roelofs, gitarist Reinier Baas en pianist Bram De Looze op. Drie fijne jonge musici uit de jazzscene voor het eerst bijeengebracht. Perry Lehman van ProJazz licht de serie toe.

Verder de vaste rubrieken: de Kunstgreep, het Vrolijk Intermezzo, Dichter bij Den Haag, Door de bril van een ander en de agendatips. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 13 mei 2018
Van chattende, swipende tienermeisjes via het gevang naar indringende ervaringen van vluchtelingen. Theater De Nieuwe Regentes ontwikkelde in 2016 samen met buurtbewoners, spelers en professionele makers uit de buurt de verhalenvoorstelling ‘Zand en Veen’. Editie drie is donderdag te zien in Theater Dakota en vrijdag in Theater aan het Spui. In de studio vertelt Roosmarijn Cloosterman, een van de spelers, erover.

Het begrip ‘Downtime’ duidt op het moment dat een systeem hapert, uitvalt of faalt. Systemen uit de negentiende eeuw bepalen de wereld van vandaag. Kan een kunstwerk invloed uitoefenen op die systemen? Die vraag staat centraal in de tentoonstelling ‘Downtime’ bij presentatie-instelling Nest. In de studio zijn ‘interventie-kunstenaars’ Yeb Wiersma en Lotte Geeven te gast.

Zondag 6 mei 2018
In Den Haag leven zoveel werelddansstijlen als de bevolking cultureel divers is. Van Indiase bharat natyam tot Javaanse, Chinese en Surinaamse dans. Van buikdans tot Afrikaanse dans, flamenco, tango en salsa. En er is een bloeiende en eigenzinnige ‘urban scene’. De WereldDansWerkPlaats geeft een nieuwe impuls aan werelddans in de stad. In Kunstlicht komen Jolanda Boejharat en Sarah van Soldt van de WereldDansWerkPlaats erover vertellen.

Aan het Haagse Franse Theater bloeide tussen 1751 en 1793 de Nederlandse operacultuur. Unieke, recentelijk teruggevonden Nederlandse operapartituren uit die tijd staan zondag 13 mei centraal in het concert ‘Haagse Hofopera’s’ in Diligentia. Muziekfilosoof René Seghers kreeg van de zogeheten Koninklijke Verzamelingen toestemming om de operapartituren uit te voeren. Seghers schuift aan in de studio van Kunstlicht

Zondag 29 april 2018
Toon Tellegen, vooral bekend van lichtvoetige dierenverhalen, werkt de laatste jaren gestaag aan zijn grootse dichtwerk ‘De Optocht’. Het Ives Ensemble vroeg componist Piet-Jan van Rossum om muziek te maken van Tellegens ‘verslag van een ooggetuige’. De Haagse kunstenares Petra van der Schoot tekende voor de regie. In Kunstlicht licht zij de voorstelling toe, die op zondag 6 mei in Korzo te zien is.

“Ik ben bang dat maar één persoon een echt goede film van mijn werk kan maken. Ikzelf”, schreef M.C. Escher in 1969. Toch waagde de Haagse filmmaker Robin Lutz zich met ‘Escher – Het oneindige zoeken‘ aan een film over de maker van iconische werken als ‘Relativiteit’, ‘Metamorphosis’, ‘Waterval’ en ‘Klimmen en Dalen’. Lutz legt in Kunstlicht zijn fascinatie voor Escher uit en hij neemt kunsthistorica/filmpartner Marijnke de Jong mee. De film is de komende dagen nog te zien bij Pathé.

Zondag 22 april 2018
Kunst en cultuur wordt steeds vaker ingezet als lokkertje voor de toeristenindustrie. Ook wordt maatschappelijk effect, een educatieve waarde of economisch gewin verwacht van kunst. Wat blijft er in zo’n wereld over van kunst als ‘esthetische kracht’? De Haagse schrijver Christiaan Weijts schreef ‘Aanraken a.u.b. – Please Touch‘. Het is het eerste zogeheten ‘Kunstgeschenk’ van het Instituut voor Kunst en Kritiek (IKK) van presentatie-instelling West Den Haag. In Kunstlicht verschaft Weijts zelf de nodige duiding.

Ook is Marjet Moorman te gast om te vertellen over de theatervoorstelling ‘De ark van Noach’ dat wordt opgevoerd samen met de jonge spelers van theaterschool Rabarber. Daarbij regisseert Moorman twee verschillende casts, bij elkaar 21 acteurs in spe. Ze legt in de studio van Kunstlicht uit hoe ze dat aanpakt. De familievoorstelling is vanaf zondag 29 april te zien in Theater Merlijn aan de Bilderdijkstraat.

Zondag 15 april 2018
In ‘Animal Farm’ grijpen boerderijdieren de macht. George Orwell bekritiseerde er in 1945 het totalitaire politieke systeem van de Sovjet-Unie onder Stalin mee. “All animals are equal, but some are more equal than others.” Branoul grijpt de satire aan voor de viering van haar dertigjarig bestaan. In de studio trekt Bob Schwarze van Branoul zijn eigen wereld op.

Waarom doen performers wat ze doen? Wat zouden ze zijn zonder publiek? Hoe is het om in dienst van een choreograaf en de kunst uitdagingen aan te gaan en je eigen grenzen te verleggen? Op zoek naar de ware aard van het ‘menszijn’ laat het choreografenduo Jérôme Meyer en Isabelle Chaffaud de grens tussen het danspodium en het publiek in rook opgaan. Met ‘Soul #2 Performers’ dalen ze af in de binnenwereld van de performer. De voorstelling gaat woensdag in première in Korzo. Isabelle Chaffaud, Jérôme Meyer en danseres Claire Hermans leggen hun ziel bloot in de studio.

Zondag 8 april 2018
Het Voynich-manuscript is de heilige graal van de cryptografie. Dit boek uit de vijftiende eeuw staat vol bizarre tekeningen en onbegrijpelijke tekens. Het doet zelfs hedendaagse wetenschappers in het duister tasten: “Iffgu v ffo hfifjnubbm?” Met de voorstelling ‘Kraak’ roept zangeres en actrice Oukje den Hollander van muziektheatercollectief Kassett op vrijdag 13 april in Zaal 3 de hulp in van filosoof Ludwig Wittgenstein om het manuscript te ontraadselen en de code te kraken.

‘Verbeelding aan de macht’ is de slagzin uit revolutiejaar 1968. Wat is er na vijftig jaar nog over van dat idealisme? De slagzin staat centraal tijdens de Nacht van de Filosofie op zaterdag 14 april. Naast lezingen zijn er workshops, een Socratisch gesprek, een speechwedstrijd en is een Filosofisch consult mogelijk.

Zondag 1 april 2018
Rewire is een festival voor tegendraadse muziek. De achtste editie van het internationale evenement is van 6 tot en met 8 april met 24 artiesten en speciale projecten in de line-up, verspreid over meer dan tien locaties in de binnenstad. Festivaldirecteur Bronne Keesmaat vertelt over het festival.

‘Personal Pop’, bij kunstinstelling Parts Project, laat een deel van de artistieke nalatenschap zien van de op 38-jarige leeftijd gestorven Brits-Bengaalse kunstenaar Shah Jahan. Parts deed voor de tentoonstelling onderzoek naar de identiteit van Jahan en zijn werk, en naar zijn ongekende productiedrang. In de studio schuift Cees van den Burg van Parts aan.

Zondag 25 april 2018
De documentaire en installatie ‘The Congo Tribunal‘ gaat over de ‘vergeten’ burgeroorlog die al meer dan twintig jaar een gebied zo groot als West-Europa tot een levende hel maakt. Theatermaker en kunstenaar Milo Rau bracht slachtoffers, daders, getuigen en analisten van de Congolese oorlog bij elkaar voor een burgertribunaal. We praten erover met Sofia Stolk van Movies that Matter.

Walter Ligthart stond aan de basis van de fusie tussen Het Nationale Toneel met de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui. De fusie is een feit: Het Nationale Theater ging in januari 2017 van start. Nu de trein rijdt vindt Ligthart het tijd om terug te treden. In Kunstlicht werpt hij, met een pamflet op zak, een blik in de toekomst van Den Haag als kunststad.

Zondag 18 maart 2018
Een reis door het wonderland van het platte vlak. Geheime recepten van oude meesters worden onthuld en beschreven in het ‘Schilderboek’ van Lux Buurman. Haar boek combineert praktische voorbeelden met hedendaagse inzichten over klassieke schilderstechnieken. Buurman is te gast in Kunstlicht.

Verder aandacht voor het dubbelconcert ‘Musings from the Lowlands’ met de klassieke pianiste Saskia Lankhoorn en jazzpianist Wolfert Brederode. Ze hebben een toegankelijk programma samengesteld dat ook vervreemdend en filmisch werkt. Zondag treden ze allebei op in de Nieuwe Kerk. Lankhoorn en Brederode geven in Kunstlicht alvast een voorproefje.

Zondag 11 maart 2018
Woiski versus Woiski’ vertelt over vader en zoon Woiski. Allebei hebben ze Nederland verrijkt met muziek. We praten over de voorstelling en de muziek met de Haagse toetsenist Sophie Anglionin van theatergroep Orkater. Ook is regisseur Jeroen de Graaf te gast. Hij maakte met zes oudere acteurs en vier muzikanten de voorstelling ‘Buutvrij‘ bij Huis van Vervoering, de theaterbroedplaats voor Haagse 55++ van Grey Vibes en het Koorenhuis. De Graaf komt in Kunstlicht vertellen over het werken met uiteenlopende doelgroepen.

Zondag 04 maart 2018
De voorbije jaren zijn in Den Haag veel nieuwe broedplaatsen gekomen. In de studio praten we hierover met Remco Osório Lobato van Stroom, Pietertje van Splunter van broedplaats Quartair en gemeenteraadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij. Verder aandacht voor het jonge initiatief Film Atelier Den Haag. Het atelier organiseert onder meer lezingen over de filmhistorie. Initiatiefnemer Elisa Mutsaers en ‘wandelende filmencyclopedie’ Erik Daams werpen in Kunstlicht hun eigen blik op film.

Zondag 25 februari 2018
Schoonheid Misleidt’ is gebouwd rond de enige perspectiefkast die Nederland nog rijk is. Museum Bredius stelt de zeventiende-eeuwse kijkdoos, waarvan er wereldwijd nog maar zes bestaan, centraal in een instructieve tentoonstelling over optische illusie, misleiding en kijkbedrog. De kast is omringd door werken van decoratieschilder Jan Berghuis, die langskomt in Kunstlicht.

Anne-Tjerk Mante is beeldend kunstenaar en tekstdichter. Als voorman van de muziektheatergroep VierMatenVooraf bracht hij onlangs het album ‘Liedjes Van Eigen Boezem’ (grote foto) uit.

Zondag 18 februari 2018
Een nieuwe tentoonstelling met tekeningen, schilderijen en keramiek in galerie Nouvelles Images toont een overzicht van het werk van Lucebert. Maar juist verleden week werd ook duidelijk dat de kunstenaar met de nazi’s sympathiseerde. We praten erover met galeriehouder Marie Jeanne de Rooij van NI Lucebert. NTjong en DOX duiken met ‘Bloedlink‘ in de wereld van de middelbare school, gebaseerd op onder meer de film ‘Entre les Murs’. Faissel Asserti, een van de acteurs, komt naar de studio.

Natuurlijk zijn er ook de vaste rubrieken: de Kunstgreep, het Vrolijk Intermezzo, Dichter bij Den Haag, Door de bril van een ander en de agendatips. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 11 februari 2018
Twelve Twelve draagt van ieder verkocht kunstwerk tien procent van de opbrengst af aan een goed doel. Deze week gaat de expositie ‘Traces of Personal Presence’ van start. Oprichter Silvia Bakker vertelt er meer over. Verder aandacht voor ‘(je hebt het) Gemaakt in Den Haag’ in het Filmhuis Den Haag. Zaterdag 17 februari zijn daar zeven films te zien en worden de The Hague Film Awards uitgereikt. Over wat er moet gebeuren om van Den Haag een echte filmstad te maken, praten we met Gerlinda Heywegen van het Filmhuis, filmproducent Jean-Paul van Mierlo en filmmaker Marc Waltman.

Zondag 4 februari 2018
De expositie ‘Life in Cities‘ van fotograaf Michael Wolf bestaat uit foto’s van grote steden als Hong Kong, Tokio en Chicago. Het werk is te zien in het Fotomuseum Den Haag. Kunstlicht maakte met conservator Wim van Sinderen en kunstfotograaf Johan Nieuwenhuize een rondgang langs de opstelling. Verder aandacht voor het nieuw Februari Festival, met klassieke concerten, lezingen en films. De openingseditie draait rond de componisten Fanny & Felix Mendelssohn en Clara & Robert Schumann. Programmeurs Corné Ran en Roelof Jonker vertellen over het festival dat van woensdag 14 tot en met zondag 18 februari wordt gehouden in de Nieuwe Kerk.

Zondag 28 januari 2018
Het radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt komende zondag van 10.00 tot 12.00 uur onder meer aandacht aan het Holland Dance Festival en aan de Week van de Poëzie.

Het Holland Dance Festival biedt onder meer de fameuze Martha Graham Dance Company en de ‘Dancing Grandmothers’ van Eun-Me Ahn uit Korea. Festivaldirecteur Samuel Wuersten komt naar de studio met choreograaf Min Hee Bervoets. Verder aandacht voor de Week van de Poëzie. De Vlaamse dichter, romancier, toneelschrijver en regisseur Peter Verhelst schreef het Poëziegeschenk en komt langs in de studio. Ook dichter Harry Zevenbergen en schrijver Mira Feticu schuiven aan. Verder een gesprek met Gemma Jelier, de nieuwe directeur van theater Korzo.

Zondag 21 januari 2018
Het is vijf jaar geleden dat ieder stadsdeel de beschikking kreeg over een Cultuuranker, een theater, bibliotheek of museum dat cultuur dicht bij de mensen brengt. Maandag wordt dat gevierd met een optreden en een debat in Theater Dakota. In de studio van Kunstlicht praten we erover met Maarten Bakker van Dakota en Agnes Schuller van de Bibliotheek Loosduinen.

Verder aandacht voor de toneelvoorstelling ‘Achter het Huis’, dat vrijdag 26 januari is te zien in de Koninklijke Schouwburg. In het stuk toont schrijver Ilja Leonard Pfeijffer wat dicht op elkaar samenleven, terwijl buiten de vijand rondloopt, betekent. In Kunstlicht vertelt regisseur Johan Doesburg over de keuzes die hij voor het stuk maakte.

Zondag 14 januari 2018
Hamlet’ van Opera2Day en New European Ensemble heeft alles wat je van een operaversie van Shakespeares toneelstuk mag verwachten. In de nieuwe versie laten de twee Haagse kunstinstellingen opera en film samensmelten. De Haagse sopraan Sonja Volten doet in Kunstlicht een boekje open over Hamlet. Verder aandacht voor de Nederlands-Oostenrijks kunstenaar Zoro Feigl. In de Electriciteitsfabriek is de overzichtstentoonstelling ‘Infinity’ met louter werk van zijn hand te zien. En in Nest kan je naar de zustertentoonstelling ‘Another Dimension’. Feigl komt naar de radiostudio met directeur Heske ten Cate van Nest.

Zondag 7 januari 2018
De Haagse trompettist en vocalist Michael Varekamp trakteert graag op jazzmuziek. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe album waarop hij Miles Davis met Jimi Hendrix samenbrengt. Zondagmiddag speelt hij in Muzee op Scheveningen, maar eerst komt langs in de radiostudio. Verder een gesprek met de Haagse cabaretier Marco Lopes, finalist van het Leids Cabaret Festival 2016. Maandagochtend om 07.30 uur zet hij zijn tanden in een gezond ontbijt in Diligentia tijdens een nieuwe editie van ‘Start-up Comedy’.

Zondag 17 december 2017
Met ‘Notenkraker‘ zette De Dutch Don’t Dance Division in 2006 een Haagse kersttraditie in. Het bekende verhaal op de wereldberoemde melodieën van Tsjaikovski’s werd door artistiek duo Thom Stuart en Rinus Sprong omgebouwd tot een Haags sprookje met spanning, humor en romantiek. De komende Kerstdagen brengt D.D.D.D.D. nog één keer haar ‘Notenkraker’ op de planken. In de studio vertelt Rinus Sprong over de mijlpaal.

Pieter de Josselin de Jong (1861-1906) was een vermaarde kunstenaar in zijn tijd, maar na zijn vroegtijdige dood en de opeenvolgende vernieuwingen in de kunst raakte zijn naam op de achtergrond. Met een grote solotentoonstelling wil Panorama Mesdag deze ten onterechte vergeten meester op de kaart zetten. Voor het eerst sinds 1985 krijgt hij weer de aandacht die hij verdient. Conservator Laura Prins wijdt ons in zijn wereld in.

Zondag 10 december 2017
Kerst vieren op de bodem van een oud zwembad. In Het Diepe van theater De Nieuwe Regentes dompelen woensdag het Haagse Matangi Quartet, bariton Maarten Koningsberger en singer-songwriter Tim Akkerman je onder in kerstsfeer. Met een glaasje glühwein in de hand klinken klassieke Weihnachtslieder en andere bekende en minder bekende kerstliedjes, van ver en van eigen bodem, van vroeger en van nu. In de studio vertelt Maria-Paula Majoor van Matangi.

Vampiers bestaan. Punt. Maar het leven van een vampier gaat niet altijd over rozen. Zo zit vampier Tristan al dik zeventig jaar tegen een burn-out aan. Zijn vampiervrienden willen hem weer op het juiste pad krijgen. Regisseur Jeroen De Man is gefascineerd door mysterieuze schaduwwerelden. Met ‘Kinderen van Judas’ brengt hij bij Het Nationale Theater & Toneelgroep Oostpool volgende week vrijdag en zaterdag een ode aan de onbegrensde menselijke verbeelding. De Man komt met zijn vampiertanden in naar de studio.

Zondag 3 december 2017
Rebecca van Leeuwen heeft als oprichter, regisseur, docent en directeur van Theaterschool Rabarber al jaren een grote invloed op veel kinderen en jongeren in Den Haag en het land. Maandag kreeg ze voor haar levenswerk de juryprijs van de Piket Kunstprijzen. Van Leeuwen is zondag in de studio. De frontvrouw van Veronique Sodano featuring de Band weet door haar ontwapenende persoonlijkheid en als geslepen cabaretière het publiek mee te slepen op een muzikale reis. Vrijdag 8 december gaat haar nieuwe show in première in Diligentia. Maar eerst komt ze langs bij Kunstlicht.

Zondag 26 november 2017
“Van Vliet is in topvorm”, schreef Theaterkrant.nl onlangs. “Hij is op het podium geen oude man, maar staat vol in het leven. Elk lied en elke tekst raakt en inspireert, is komisch, gevoelig of allebei. Hij zegt geen woord te veel. Met zijn diepe krachtige stem en kalme podiumuitstraling betovert hij alle aanwezigen, maakt hij benieuwd naar wat er nog gaat komen.” Een zondag per maand staat Van Vliet op de bühne van de Koninklijke Schouwburg met de show ‘Alleen op zondag’, waarin hij materiaal uit het verleden afstoft en oppoetst.

Zondag 19 november 2017
In museum Beelden aan Zee, het enige museum in Nederland dat zich uitsluitend met beeldhouwkunst inlaat, is tot begin februari de tentoonstelling ‘No Excuses!‘ van de Curaçaoënaar Tirzo Martha te zien. De kunstenaar komt er zelf over vertellen in de studio. Verder een gesprek met danseres en choreograaf Astrid Boons, die kans maakt op een Piket Kunstprijs. Eerder dit jaar won ze ook al een BNG Bank Dansprijs. In Kunstlicht vertelt de Vlaamse over haar nieuwe choreografie die vrijdag in première gaat in Korzo.

Zondag 12 november 2017
Cabaretgezelschap Fisimatente treedt de komende weken geregeld op in Den Haag. In Kunstlicht praten we met Thom Ferwerda en Hayo Nieuwenhuis. Verder een gesprek met Henk Scholten, directeur van het Zuiderstrandtheater en van het toekomstige Onderwijs en Cultuurcomplex (OCC). Scholten is daarnaast druk bezig met ‘Feest aan Zee’, de viering van 200 Jaar Badplaats Scheveningen en met het Explore Festival in het Zuiderstandtheater.

Zondag 5 november 2017
Straatfotograaf Piet Gispen legt in zijn derde koffietafelboek ‘Den Haag zoals het nu is‘ vooral het stadscentrum vast. Gispen ligt in Kunstlicht zijn werk toe. Justine le Clercq komt vertellen over haar nieuwe roman ‘Krimp’, dat zij omschrijft als een “zoektocht naar de oorsprong van vrouwelijk geweld”. Ook praten we in deze uitzending van Kunstlicht met de woordvoerder van het Directieoverleg Podiumkunsten Den Haag over het Onderwijs en Cultuurcomplex op het Spuiplein.

Zondag 29 oktober 2017
Donderdag speelt het Residentie Orkest live de soundtrack van de film ‘The Geneneral’ van Buster Keaton uit 1926, tijdens Symphonic Junction in het Paard. Artistiek directeur Sven Arne Tepl vertelt er meer over. Verder aandacht voor het festival Crossing Border, waar muziek en literatuur samenkomen. In Kunstlicht is festivaldirecteur Michel Behre te gast, samen met Malou Osendarp van het Huis van Gedichten, dat op het festival het scholierenprogramma ‘All Eyez On Me’ verzorgt.

Zondag 22 oktober 2017
Met ‘And Life Is Over There’ van de Haagse kunstenaar Femmy Otten wordt zaterdag een nieuwe sculptuur toegevoegd aan de Beeldengalerij in de binnenstad. In Kunstlicht vertelt Femmy Otten over haar sculptuur en licht directeur Arno van Roosmalen van de kunstenorganisatie Stroom de keuze voor het transgenderbeeld toe. Verder aandacht voor het Festival Anatolië in het Filmhuis Den Haag, met een elftal films van 1973 tot nu. We praten erover met programmeur Leendert de Jong en Bülent Aydin, lid van de klankbordgroep van het festival.

Zondag 15 oktober 2017
Tot 1863 kende Nederland bijna 250 jaar slavernij. Zondag vieren regisseurs, muzikanten, mode-ontwerpers en choreografen de toen verworven vrijheid. In Kunstlicht licht Rehana Ganga het programma ‘Free!’ in de Koninklijke Schouwburg toe en vertelt conservator Esther Schreuder over de tentoonstelling ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof‘ in het Haags Historisch Museum. Verder aandacht voor de expositie ‘Het Goede Moment‘ met werk van Anton Heyboer in het Gemeentemuseum. Kunstlicht sprak met Doede Hardeman, hoofd collecties van het museum.

Zondag 8 oktober 2017
In tien jaar is Dag in de Branding uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor nieuwe muziek. Pianiste Saskia Lankhoorn is sinds kort artistiek leider van het festival. Zaterdag 14 oktober is haar vuurdoop met het programma ’Acht keer achtentachtig toetsen’. Ze komt langs in de studio. Voorts aandacht voor de muziek van Stevie Wonder. Jasper Blom brengt met zijn jazztrio zondagmiddag in het Diamant Theater een eerbetoon aan zijn muziek, met het programma ‘Wonderyears’. Blom licht in de studio zijn fascinatie voor de jazzkant van Wonder toe.

Zondag 1 oktober 2107
Wie worden de winnaars van de Poelifinario 2017 en de Neerlands Hoop 2017? De prijs voor beste cabaretvoorstelling van het vorig seizoen en die voor de meest hoopvolle wordt maandag 2 oktober uitgereikt in Diligentia (grote foto). We praten erover met Lucien Kembel, directeur van Diligentia. Daarnaast maken we in het programma een muzikale reis door de wetenschap. Op vrijdag 6 oktober kan je naar ‘Music Inside Out’ tijdens de Nacht van de Wetenschap in de Centrale Bibliotheek. Nachtvoorzitter Eveline van Rijswijk en cultuursocioloog Julian Schaap zijn te gast.

Zondag 24 september 2017
Vrijdag 29 september begint de ‘Week van de Afrikaanse roman’ in de Centrale Bibliotheek. In de studio doen schrijfster en dichter Mira Feticu, en ‘navorsingsgenoot’ van de Universiteit van die Vrystaat, Ingrid Glorie, een boekje open over Zuid-Afrika. Verder in Kunstlicht aandacht voor het festival ‘Afrovibes‘, dat dit jaar samenwerkt met het iAfrica Film Festival, Korzo theater en Het Nationale Theater. Van vrijdag 6 tot en met maandag 9 oktober worden dans, muziek, film, performance art, mode en fotografie uit het continent opgediend. In de studio vertellen programmeur Katy Streek en modeontwerper Irene Hin van ‘Lady Africa’ over het festival en het programma.

Zondag 17 september 2017
Theatermakers David Geysen en Carl Beukman voegen aan hun landenreeks onze zuiderburen toe. Het tweetal legde eerder de theatrale loep over de Verenigde Staten en Rusland. Bij Dégradé is België een surrealistisch circus over Dutroux, Zaventem, Molenbeek en Europa. Kunstlicht woonde een repetitie bij en sprak met de spelers. Vrijdag is de première in Korzo. Verder aandacht voor de serie filmklassiekers in het Filmhuis Den Haag. Hoe selecteer je uit honderd jaar aan speelfilmgeschiedenis de beste films aller tijden. We praten erover met directeur Géke Roelink en marketingmedewerker Josien Buijs.

Zondag 10 september 2017
Nu het beter gaat met Nederland en Den Haag, vragen de Haagse theaters met omfloerste stem om wat meer geld. Samen stuurden ze een brief naar de politieke partijen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. In Kunstlicht spreken woordvoerder Walter Ligthart van de Haagse theaters, Jeroen van Dijken van de VVD en Marijke Meyers van Groep De Mos.
Voorts aandacht voor de muziektheatervoorstelling De Dansende Madonna over schilder Piet Mondriaan. Het stuk van Het Vijfde Bedrijf gaat vrijdag 15 september in première. In de studio lichten actrice Annemarie de Bruijn en tekstschrijver Hans van den Boom het stuk toe.

Zondag 3 september 2017
De actrices Isabella Chapel en Saskia Mees blazen hun creaties Claudine en Claudette nieuw leven in. De bejaarde zussen nippen aan een glas en converseren, totdat de bom barst. Het publiek luistert mee met een koptelefoon op en bespiedt hen achter de ramen van Pulchri.
In ‘Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)’ zijn 37 klassiekers en 1.834 personages verwerkt, in 150 minuten. Acteur Vincent Linthorst komt vertellen over deze razende komedie.

Zondag 27 augustus 2017
Hagenaar Peter van Loon maakt muziekmachines uit betonijzer. De kunstenaar exposeert de komende weken bij de Haagse Kunstkring in de tentoonstelling ‘Ruimtelijk, in de ruimste zin van het woord’. Samen met Carla Krutzen, de curator van de kunstmanifestatie, is hij zondag te gast in de studio.

Verder aandacht voor het Uit Festival Den Haag, de jaarlijkse kick-off van het culturele seizoen in Den Haag. Dit jaar duurt het festival drie dagen, van vrijdag 1 tot en met zondag 3 september. In de studio is projectleider Sara Halbertsma.

Zondag 20 augustus 2017
Van Leths creatie begint waar de tragische klassieker Carmen ophoudt: bij de moord op de vrijgevochten jonge vrouw. De ‘dansthriller’ is losjes gebaseerd op de bekendste opera aller tijden. ‘De Zaak Carmen’ staat van vrijdag 25 tot en met zondag 26 augustus in het Zuiderstrandtheater. Gipsen bouwmuren en bergen schelpen zijn de blikvangers van de kunstmanifestatie ‘Continuous Monuments‘ op het Lange Voorhout. De opstelling van kunstenaar Jesper Just wordt gepresenteerd door kunstinstelling West. Kunstlicht spreekt met directeur Marie-José Sondeijker en architect Joop Bolster.

Zondag 9 juli 2017
Het live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan festival De Parade. Kunstlicht sprak met onder meer Zaal 4, De Poezieboys, Djuna Couvée, Meral Polat en museum Carcheologie. Ook beeldend kunstenaar Elise van der Linden schuift aan. Zij is ‘talent van het jaar’ en maakte in opdracht van museum De Fundatie de bijzondere video-installatie ‘Shades of Silence’ voor het Parademuseum.

Zondag 2 juli 2017
Het live radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan festival Stadspaleis en de Guido de Moorprijs.

Een feestje voor oog, oor en mond in een koninklijke omlijsting. Op het nieuwe festival Stadspaleis in de Koninklijke Schouwburg zie je korte voorstellingen, muziektheater en beeldende kunst. Eén van de onderdelen is de installatie ‘Slow Rise’ van de Haagse performer en filmmaker Karel van Laere. Hij liet zich inspireren door roltrappen en mensenstromen in Taipei, Taiwan. Van Laere schuift aan in Kunstlicht Daarnaast is er aandacht voor de Guido de Moorprijs. De publieksprijs voor jonge, talentvolle acteurs van Het Nationale Theater wordt zondagmiddag uitgereikt. Sallie Harmsen, Jordy Vogelzang en Emmanuel Ohene Boafo staan dit jaar op de shortlist. Boafo vertelt hierover in de studio.

Zondag 25 juni 2017
Het radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan de film ‘Mysterious Masterpiece’ (grote foto) en aan het singer/songwritersduo Henk & Melle.

Johannes Torrentius (1588-1644) is de beste stilleven-schilder van zijn tijd. Bizar genoeg is slechts één schilderij van hem bewaard gebleven. In ‘Mysterious Masterpiece’ gaat de Haagse regisseur Maarten de Kroon – die te gast is in de studio – op onderzoek naar het schilderij en stuit daarbij op een rebels levensverhaal. De film is tot en met en maandag te zien in Filmhuis Den Haag. Verder aandacht voor het festival Parkpop waar onder anderen Henk & Melle optreden. De heren zijn te gast in de studio.

Zondag 18 juni 2017
Het radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan muziekfestivals Oriental Landscapes en Festival Classique.

Oriental Landscapes brengt de magie van Oosterse muziek tot leven. Zo treedt maandag het Rohana Overwater Ensemble op in Theater Korzo. Het ensemble is geformeerd rond de Palestijnse ud-speler Nizar Rohana en de Haagse contrabassist Tony Overwater. De laatste is te gast in Kunstlicht. Festival Classique laat dit jaar een recordaantal aan nieuwe voorstellingen zien, van reuzenradconcerten tot Cinema Classique en een Open Podium. De Haagse choreograaf Kalpana Raghuraman komt naar de studio om te vertellen over ‘Simeon’, een cross-over van Indiase en hedendaagse dans begeleid door het Matangi Quartet.

Zondag 11 juni 2017
Met aandacht voor de film ‘Broers‘ en de geluidstentoonstelling ‘City of Sounds‘. ‘Broers’ is het debuut van de Haagse regisseur Bram Schouw. In de film staat een onvoorwaardelijke broederliefde centraal, maar ook het nemen van afscheid. De komende dagen is de film te zien in Filmhuis Den Haag. Kunstlicht spreekt met scenarist Marcel Roijaards. Verder aandacht voor Slagwerk Den Haag dat samen met Haagse jongeren een online stadsplattegrond ‘City of Sounds’ heeft gemaakt. De geluiden en geluidssculpturen kwamen tot stand door workshops in buurthuizen, speeltuinen en skate ramps. De geluidstentoonstelling is te bezoeken in het Nutshuis.

Zondag 4 juni 2017
Met aandacht voor de voorstellingen ‘Eerst zien, dan geloven’ van NTjong/Urban Stories, en ‘Zand & Veen’ van De Nieuwe Regentes.Van hindoetempel via kerk naar synagoge. De voorbije maanden maakten NTjong/Urban Stories theater met buurtbewoners in ‘Eerst zien, dan geloven‘. Zaterdag 10 juni komen – eenmalig – de drie voorstellingen samen in Theater aan het Spui, samen met een foto-installatie over het project. In Kunstlicht vertelt fotograaf Johan Nieuwenhuize er meer over. Verder aandacht voor deel 2 van de theatervoorstelling ‘Zand & Veen’. Woensdag 7 juni is de voorstelling te zien, in Theater aan het Spui. In Kunstlicht treden initiatiefnemer Laudie Vrancken van De Nieuwe Regentes, regisseur Hans van den Boom en een van de spelers/vertellers aan.

Zondag 28 mei 2017
In vele Europese hoofdsteden en ook in Den Haag zijn beelden van de winnaar van de Wilhelminaring 2015 in de buitenruimte te zien. In museum ‘Beelden aan Zee is een tentoonstelling waarmee de Hagenaar, die dit najaar tachtig wordt, wordt geëerd. Kunstlicht sprak met de kunstenaar. Voor zijn levenswerk en magnum opus ‘De tolk van Java’ werd de in Den Haag wonende schrijver Alfred Birney onlangs geëerd met de Libris Literatuurprijs en de Henriette Roland-Holstprijs. Birney is te gast in de studio.

Zondag 21 mei 2017
‘Eisler On The Go’ is een muzikaal project rond componist Hanns Eisler (1898-1962). Die vluchtte voor de nazi’s, werd in Amerika weggepest door anticommunisten en vertrok toen naar de DDR. In de studio doen Paul Oomens, artistiek leider van KamerOperaProject, en Emlyn Stam van het New European Ensemble Eislers verhaal uit de doeken, vooruitlopend op het optreden in de Koninklijke Schouwburg komende woensdag.

Verder een muzikale reis door de tijd: van violone tot basgitaar, van Bach via Monk tot Zappa. Jos Tieman, bassist bij het Residentie Orkest presenteert woensdag het kamermuziekprogramma ‘Contrabas van barok tot nu’ in de Nieuwe Kerk.

Zondag 14 mei 2017
Het radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan het Festival Designkwartier en aan de choreografie ‘Kiraly’ van Joeri Dubbe.

Zondag 7 mei 2017
Schilderwerken van Eric Hirdes zijn als niet-bestaande landschappen waar het prettig toeven moet zijn voor de geest. Project 2.0 gallery toont momenteel een aantal van zijn werken. Jack Unterweger houdt 23 jaar na zijn zelfverkozen dood een lezing. In ‘Een Helse Komedie – De Bekentenissen Van Een Seriemoordenaar’ kruipt Mark Rietman in de huid van de Oostenrijker, met twee sopranen en een orkest als tegenspelers. Zondag is de première. Kunstlicht sprak met de hoofdrolspeler en regisseur Theu Boermans.

Zondag 30 april 2017
Donderdag zetten theatermakers in heel Nederland zich in om Nationale Dodenherdenking extra diepte te geven. Theater Na de Dam vroeg de Haagse actrices Esther Scheldwacht en Naomi van der Linden of zij speciaal voor 4 mei samen een nieuwe voorstelling willen maken rond de Tweede Wereldoorlog. Zanger en toetsenist Robert Jan Stips belichaamt vijftig jaar popmuziek in Nederland. Voor de NTR-documentaireserie ‘Goede Hoop’ die op dit moment op tv loopt schreef hij de muziek. Binnenkort is hij solo te zien in Theater Pianino bij Moof aan de Binckhorstlaan.

Zondag 23 april 2017
Het choreografenduo Jérôme Meyer en Isabelle Chaffaud gaat graag in gesprek met het publiek, ook tijdens voorstellingen. In ‘Soul #1 Audience’ graven ze naar de ziel van de kijker en naar manieren om met elkaar in contact te komen. Beide choreografen zijn te gast in Kunstlicht. Verder aandacht voor Museum Voorlinden, in de duinen op een steenworp afstand van Den Haag. Zakenman en kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh bouwde een museum van internationale allure. In Kunstlicht is directeur Suzanne Swarts te gast.

Zondag 16 april 2017
In het Atrium van het stadhuis staan vele boekomslagen van Dick Bruna op een rij in de tentoonstelling ‘2000 X Dick Bruna’, de geestelijk vader van Nijntje. Kunstlicht liep met grafisch ontwerper Vivienne van Leeuwen langs de opstelling.

Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap’ is een journalistiek theaterproject van Marjolijn van Heemstra. Samen met de vluchtelinge Zohre doet zij op het podium van Theater aan het Spui verslag van haar ontmoeting.

De roman ‘Oscar’ van Jan Siebelink draait om vriendschap en liefde in tijden van oorlog. Zijn roman wordt bij Branoul als monoloog gespeeld, met Bob Schwarze (grote foto) in de rol van Oscar. Schwarze is te gast in de studio.

Zondag 9 april 2017
Op 1 januari heeft Maarten Bakker het roer overgenomen van Theater en Filmhuis Dakota in Escamp. Hoe gaat hij de komende tijd vorm geven aan Dakota? Hij komt zelf langs om het uit de doeken te doen.

In 2012 vond de zeventienjarige Rishi Chandrikasing (grote foto) op station Hollands Spoor de dood door een politiekogel. Was hij op de verkeerde plaats? Drie acteurs van theatergezelschap Firma MES buigen zich in ‘Rishi‘ met schrijver Kees Roorda over het politierapport en getuigenverslagen en hadden interviews met familie en betrokkenen. Roorda komt een boekje opendoen in de studio.

Zondag 2 april 2017
Rewire is één van de avontuurlijkste hedendaagse kunst- en muziekfestivals van Nederland. De Light and Sound Machine van Willem Marijs, Gert-Jan Prins en Peter van Bergen draait om geluid dat uit TL-buizen komt. Marijs licht in de studio de werking van zijn lumineuze lichtorgel toe.

De ‘passietijd’ is voor veel muziekliefhebbers jaarlijks een terugkerend hoogtepunt. En Bachs Matthaus Passion het summum. Ensemble Cantatrix en Concerto d’Amsterdam brengen zondagmiddag onder leiding van dirigent / specialist Erik Van Nevel Bachs monumentale werk uit in de Kloosterkerk. Van Nevel komt in de studio langs.

Zondag 26 maart 2017
De jaarlijkse Boekenweek gaat zaterdag van start. Onder de titel ‘Kleur bekennen’ vindt in de Centrale Bibliotheek zondag het Boekenweekdebat van B-Unlimited plaats. Den Haag bestaat voor 52 procent uit bewoners met een migratieachtergrond. Hoe zien we dat terug in de ‘letteren’? Discussieleider Abdelkader Benali en schrijfster Mira Feticu gaan daarover in Kunstlicht in debat.

Ook aandacht voor de Vlaamse kunstenaar Rinus van de Velde. In presentatie-instelling NEST is de door hem verzonnen schilder Rino de hoofdrolspeler. Van de Velde licht in Kunstlicht zijn werk toe.

Zondag 19 maart 2017
Met robotica, biologie, computers, geur en geluid is de Zwanikken Fabriek een wonderlijke combinatie van artistiek en technologisch vernuft. Kunstenaar Christiaan Zwanikken werkt tot eind april in de Electriciteitsfabriek aan zijn mechanische sculpturen en licht zondag in Kunstlicht zijn werken toe.

Het nieuwe nummer van het in Den Haag gemaakte tijdschrift Extaze gaat over literatuur op het podium, zoals revue, toneel, cabaret en muziek. In de studio spreken we met redacteur Cor Gout en schrijver Dick Brongers.

Zondag 12 maart 2017
Het radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan de jongerentheatervoorstelling ‘Lord Of The Flies’ en de Museumnacht Kids.

In William Goldings roman ‘Lord Of The Flies’ moet een groep jongens het na een vliegtuigcrash samen zien te rooien op een onbewoond eiland. Zaterdag gaat de schokkende en ontroerende survivaltrip in première.

Regisseur Noël Fischer van NTjong en acteur Bram Suijker (grote foto) doen in Kunstlicht een boekje open. Met de Museumnacht Kids krijgen jonge culturele nachtbrakers zaterdagavond voor het eerst hun eigen Museumnacht. Zo’n twintig culturele instellingen zijn tussen 17.00 en 22.00 uur geopend voor kids van vier tot en met twaalf jaar. In de studio schuift Renske Solkesz aan.

Zondag 5 maart 2017
Kunstlicht op Den Haag FM besteedt zondag tussen 10.00 en 12.00 uur aandacht aan de theatervoorstelling ‘De Liefde Maakt Dorstig’ en de chansons van Tess et les Moutons.

Actrice Ellen van Rossum giet in De Liefde Maakt Dorstig van theatergroep Elisabeth Bas Producties een moeder in de mal van haar verlangen. Zij én regisseur Cézanne Tegelberg komen langs.

Een stukje Vie Parisienne in Nederland. Tess et les Moutons zijn geroerd door acht decennia aan grote chansons. Terwijl hun eerste EP in de maak is en een doneer-actie loopt, komt Tess zelf naar Kunstlicht, en ze troont in haar kielzog gitarist Leon Sibum mee.

Zondag 26 februari 2017
Het klimaat voor beeldende kunst in Den Haag groeit en bloeit. Broedplaatsen spelen daarin een belangrijke rol. Sinds enige tijd is Broedplaatsmakelaar Ria de Waal actief. In Kunstlicht vertelt ze meer over die functie. Verder aandacht voor de kunstenaar M.C. Escher en de honderden foto’s die hij tijdens zijn leven maakte, maar nooit exposeerde. In de tentoonstelling ‘Escher close up’ in museum Escher in het Paleis is voor het eerst te zien hoe hij die foto’s als inspiratiebron gebruikte. Conservator Dunja Hak werpt nieuw licht op Escher.

Zondag 19 februari 2017
Een feest in de hemel met dartelend spelende engeltjes, dát is Mahlers Vierde Symfonie. Het Residentie Orkest speelt deze symfonie volgende week in het Zuiderstrandtheater. Artistiek directeur Sven Arne Tepl licht het werk toe in de studio. Het vanuit Den Haag opererende Matangi Quartet organiseert samen met Korzo Theater een nieuw festival voor ‘ongehoorde’ muziek: het (UN)heard Music Festival. Tijdens de eerste editie staat de Oekraïense componist Valentin Silvestrov centraal. Violist Daniel Torrico Menacho komt vertellen over Silvestrov en het festival.

Zondag 12 februari 2017
Ondertussen in Casablanca is het regiedebuut van Jeroen de Man bij Het Nationale Theater. Hij licht in de studio zijn stuk toe. Precies honderd jaar geleden werd De Stijl opgericht, met Piet Mondriaan als belangrijkste vertegenwoordiger. En daarom pakt Nederland, met Den Haag voorop, dit jaar groot uit met tentoonstellingen, lezingen, speciale wandelroutes en aangeklede gebouwen. Centraal daarbij staat het Gemeentemuseum, dat de grootste Mondriaan-collectie ter wereld in bezit heeft. Directeur Benno Tempel van het museum komt uit de doeken doen wat De Stijl tot een internationaal toonaangevende stroming heeft gemaakt.

Zondag 5 februari 2017
Over de Feel at Home at The Hague Fair en Jeanne d’Arc van Het Nationale Theater. Met o.a. Jessica Bank en toneelvertaler Tom Kleijn en dramaturg Rezy Schumacher.
NB Helaas is deze aflevering wegens technische problemen niet door kunnen gaan.

Zondag 29 januari 2017
Invitation to the sound of Jerney Kaagman and Earth&Fire is een hommage aan de zangeres die dit jaar haar zeventigste verjaardag viert. Zangeres Marieke Eelman brengt in Theater De Nieuwe Regentes met een begeleidingsband de progrock-songs uit de jaren zeventig tot leven.
De Haagse beeldend kunstenaar Christie van der Haak, winnares van de Ouborg Prijs 2015, transformeerde de façade en de lobby van The Wolfsonian museum in Miami. Zij licht in Kunstlicht haar installatie toe.

Zondag 22 januari 2017
CaDance festival voor moderne dans in Korzo is één van de hoogtepunten van de Nederlandse dans. Op de 18e editie is de dansvoorstelling (!) Satyagraha van componist Philip Glass een van de smaakmakers, op CaDance een ontmoeting tussen moderne en Indiase dans. Nederlands grootste talent op Indiase dans, Indu Panday, schuift aan in de studio. Ook Leo Spreksel komt langs. Bijna dertig jaar is hij het artistieke gezicht van Korzo, en ook deze editie van CaDance festival komt uit zijn koker. Maar met de pensioengerechtigde leeftijd in zicht neemt hij in september afscheid van Korzo.

Zondag 15 januari 2017
The Hague Street Art versiert Den Haag met kunst in de buitenruimte. Een gesprek met Ringo Molinger van The Hague Street Art, organisator van de The Hague Street Art Tour. Ook jazzgrootheden Eric Ineke en Sjoerd Dijkhuizen komen langs. Zij vertellen over tenorsaxofonist en legende Dexter Gordon, met wie Ineke in de jaren zeventig optrad, en aan wie Ineke’s jazzband JazzXpress op CD een hommage bracht: Dexternity.

Zondag 8 januari 2017
To Audrey With Love in het Gemeentemuseum, en de eenwording van Nationale Toneel, NTjong, Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui tot Het Nationale Theater.

Zondag 18 december 2016
Op zijn 73ste speelt levende legende Ted Neeley  nog altijd avond aan avond in de musical die hem beroemd maakte. Kunstlicht had de eer uitgebreid te spreken met de bijkans heilig verklaarde Neeley. Wat rest is stilte. Famous last words bij Toneelgroep De Appel. Het zijn de laatste woorden van Hamlet, maar ook van hoofdrolspeler slash regisseur David Geysen waarmee, na 45 jaar, Toneelgroep De Appel de mond wordt gesnoerd. David Geysen – hij was twee jaar terug Jezus in Zie, de mens en kroonprins-in-wording doet zijn gemoedstoestand uit de doeken.

Zondag 11 december 2016
Stand-up philosophy, opera uit Afrika, video art en kaaskoppen uit de Gouden Eeuw.

Na het nationale en internationale succes van drie jaar geleden met African Angels komt het Zuid-Afrikaanse Cape Town Opera Chorus. In het Zuiderstrandtheater leven ze zich woensdag uit in een All African Opera Night. Impresario JG Baggerman vertelt over het swingende operaconcert. Hij haalde dit programma naar Nederland.

In Bodyscanning van multimedia kunstenaar en videopionier laat Peter Bogers (1956) uitsluitend werk zien waarin hij zijn eigen lichaam heeft gebruikt. Van vroege performance-registraties tot recente multimediale installaties. Tot en met begin februari 2017 bespeelt hij de presentatieruimte van PARTS Project aan de Toussaintkade. Kunstlicht ging op pad en ontmoette de kunstenaar.

Het tweede uur draait rond gezichten van de Gouden Eeuw. Rond het jaar zestienhonderd was Jan van Ravesteyn de meest gewilde portretschilder van Den Haag. Geroemd door opdrachtgevers en tijdgenoten. Tot voor kort was deze zeventiende-eeuwse schilder bij het grote publiek onbekend. Het Haags Historisch Museum haalt hem uit de vergetelheid, en maakt van hem weer een beroemde stadgenoot en schilder.

Zondag 4 december 2016
Kunstlicht richt de volgspot vol op het Koninklijk Conservatorium. Studenten legden onlangs een concertbezoek af aan ‘big apple’ New York. De jongste generatie internationale topmusici, afkomstig van de gerenommeerde afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag en de Juilliard School uit New York ontmoeten elkaar opnieuw, zij in één orkest zij aan zij onder leiding van Bach-specialist en dirigent Ton Koopman de Hohe Messe in de Grote Kerk.

Als klap op de vuurpijl is er de komende week een driedaags festival en symposium van studierichting en internationaal belangwekkende Instituut voor Sonologie. En daar bovenop stond zaterdag hoofd Compositie van het KC, Martijn Padding, centraal in Festival in de Branding. In de studio lichten adjunct-directeur Martin Prchal en baritonstudent Berend Eijkhout ons bij, en in het tweede uur Kees Tazelaar, hoofd van de afdeling Sonologie.

Zondag 27 november 2016
Heel dichtbij is Andrea Mantegna’s Ecce homo. Het meesterwerk is het vierde internationale topstuk dat gepresenteerd wordt in de Galerij. Elk najaar licht Galerij Prins Willem V een internationaal topstuk uit. In voorgaande jaren waren schilderijen te zien van Caravaggio, Titiaan en Velázquez. Conservator Ariane van Suchtelen komt de details uit de doeken doen.
Hoe klinkt een lichaam? En hoe een bar? Slagwerk Den Haag speurt graag naar het onontdekte en staat dinsdag in Korzo met Huid van Schweigman&. Een paar dagen later geven ze in Paard van Troje met Music for bars een flash-mob. Slagwerker Niels Meliefste van het Haagse ensemble slaat de grote trom in de studio van Kunstlicht.

Zondag 20 november 2016
In de Young Talent Performance maken leerlingen van het laatste jaar havo en studenten van de hbo dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium kennis met de danspraktijk. In samenwerking met NDT-dansers dansen zij een veelzijdig programma met repertoirestukken van het NDT. In de studio licht Jan Linkens, directeur van de Dansvakopleiding van het KC, de aanpak toe.
Een van die bewezen talenten van NDT2 is Alice Godfrey. Sinds zij in 2014 bij de jongerendivisie van het internationaal befaamde dansgezelschap kwam, maakt ze geweldig naam. Zij is genomineerd voor een van de Piket Kunstprijzen. In de studio vertelt zij over haar passie voor dans en theater.
Van Rodin tot Bourgeois: Sculptuur in de twintigste eeuw is een lijfelijke en wondere wandeling door de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw aan de hand van sculpturen. Het Gemeentemuseum Den Haag doet tot eind januari wat eigenlijk niet kan: de belangrijkste ontwikkelingen van de vorige eeuw in de Europese en Amerikaanse beeldhouwkunst in één groots overzicht bij elkaar brengen. Céline Vermeire, assistent conservator van het Gemeentemuseum Den Haag, werpt in de studio de eerste steen.

Zondag 13 november 2016
Race is een razendsnelle advocatenshow over racisme en leugens. Race is ook het debuut van Eric de Vroedt als artistiek leider bij het Nationale Toneel. Hij regisseert met Race een topcast met Mark Rietman, Hein van der Heijden, Werner Kolf en Romana Vrede. Maar hoe zwart-wit is Race eigenlijk? De Vroedt komt het uitleggen en vertelt daarnaast hoe het gezelschap onder zijn artistieke leiding van koers gaat veranderen.
Nóg meer politiek theater. Het toneelstuk Slagschaduw van het Binnenhof laat zien hoe in de politiek de menselijke verhoudingen veranderen onder invloed van idealen en ambities. Van de innerlijke drijfveren, angsten of levensvreugde van onze politici weten we buiten de Haagse stolp eigenlijk maar weinig. En wát we weten putten we uit krant, tv en sociale media. Marike Mingelen, jazeker, de vrouw van, speelt in dit stuk de vrouw van de minister-president. Pikant, want als echtgenote van politiek verslaggever Ferry Mingelen heeft zij de Haagse stolp van nabij meegemaakt.

Zondag 6 november 2016
Galerie Maurits van de Laar 25 jaar. Het feestje beslaat twee delen: de jubileumtentoonstelling Track and Trace; én de expositie Auszeit van Hagenaar Diederik Gerlach. Naast schilderijen en werken op papier brengt Diederik Gerlach dezer dagen ook een geïllustreerde publicatie uit: Onder den vrijen hemel, over het oorlogsavontuur van zijn vader Henk Gerlach (1920-1986). Zowel Gerlach als de jubilaris Maurits van de Laar zijn in de studio aanwezig.

To be or not to be. Wethouder voor cultuur Joris Wijsmuller komt verslag uitbrengen van de raadsbehandeling, afgelopen vrijdag, van Ruimte voor de spelende mens, anders gezegd: het Kunstenplan voor de jaren 2017 tot en met 2020. Wat is er van het plan overeind gebleven? Heeft hij Toneelgroep de Appel een reddende hand kunnen toesteken? Commotie en tumult rond het spel en de knikkers.

Natuurlijk ook de vaste onderdelen. Rond tien voor elf de Kunstgreep, om half twaalf zoals gezegd het Vrolijk Intermezzo, en na Dichter bij Den Haag kijken we Door de bril van een ander. Tot besluit zijn er agendatips.

Zondag 30 oktober 2016
Het spel en de knikkers. Met de gemeenteraadsvergadering van aankomende week komt het eindspel is in zicht over de toekomst van Toneelgroep De Appel. Maar er zijn ook andere pijnpunten en wensenlijstjes voor het voorgestelde Kunstenplan 2017-2020. Met als hamvraag: Moet er jaarlijks structureel meer geld naar de kunsten in Den Haag dan de bijna 52 miljoen euro van nu?

Discussie & debat in Kunstlicht over de nabije toekomst voor de kunsten in onze stad. In de studio schuiven onder meer de cultuurwoordvoerders Bülent Aydin (PvdA), Peter Bos (HSP) en Birgül Özmen (D66) aan voor een pittig politiek gesprek.

Zondag 23 oktober 2016
In museum Beelden aan Zee zijn sculpturen van Picasso te zien. Sommige werken zijn nog nooit op Nederlandse bodem te zien geweest. In de studio licht conservator Emma van Proosdij van Beelden aan Zee de tentoonstelling toe.
Paco Peña’s beroemde Misa Flamenca weerspiegelt twee tradities: de katholieke en anderzijds de flamencotraditie. Peña schreef zijn hoogmis in 1991 en verenigde katholieke liturgie met flamencozang en -gitaar. Johan Frauenfelder, ‘Regah’, Flamenco-kenner, Flamenco-gitarist én voormalig leerling van Pena laat in Kunstlicht zijn licht schijnen over dit werk.

Zondag 16 oktober 2016
Bejubeld, geëerd en vergeten. De man van wie Toon Hermans de kneepjes van het vak leerde. Multitalent, clown, circus- en revueartiest, acrobaat en cabaretier. De theaterkunst in Rijswijk is onlosmakelijk met hem verbonden. Maar ook Den Haag doet een duit in het zakje. In de Rijswijkse Schouwburg gaat de komende week de voorstelling BUZIAU in première, ter gelegenheid van 50 jaar theater in Rijswijk. In de studio is Willem van der Ende, eindredacteur van het boekwerkje dat rond Johan Buziau is verschenen

Shakti, thali, kuchipudi, barata natyam, natya prapancham en kathak. Indiase dans naast moderne dans. Het India Dans Festival is het grootste festival in Europa op het gebied van Indiase dans. Tot en met zondag 29 staat in Korzo theater de internationale top naast Nederlands talent. In Korzo wordt ieder jaar twee weken lang de rijke Indiase dans en cultuur gevierd. Ook nu diverse primeurs en artistieke verrassingen, ontmoetingen, kennismakingen, workshops en verdieping.

In de studio vertelt Sharon Wezer van Korzo theater en het India Dans Festival onder meer over de betekenis die Indiase dans heeft voor moderne Westerse dans en urban dance. Zij neemt Indu Panday mee, op dit moment Nederlands grote talent voor Indiase dans.

Zondag 9 oktober 2016
Met The American Dream brengt het Haagse strijkorkest Ciconia Consort rond verkiezingstijd in de VS een programma uit het land van onbegrensde mogelijkheden.  In de studio leggen zakelijk leider Ellen Vergunst en dirigent Dick van Gasteren van het Ciconia Consort uit dat de Amerikaanse cultuur meer om het lijf heeft dan ruimtevaart, hamburgers en Coca-Cola alleen.
Louis Couperus, Mariska Veres, Anton de Kom en Guusje Nederhorst; zomaar een greep uit de verzameling van de 85 geportretteerde mannen en vrouwen uit het boek Hagenezen die er mochten wezen. In de studio vertelt schrijver/onderzoeker Wim Willems over zijn keuze uit een reeks aan prominente Hagenaars en Hagenezen, en over de totstandkoming van het boek.

Zondag 2 oktober 2016
Lindertje Mans vertelt over de locatietheatervoorstelling ‘IJs & Vis’ van Firma MES, en er is aandacht voor Open Ateliers, dat komend weekend wordt gehouden.

Zondag 25 oktober 2016
Met de fotograaf op reis. De tentoonstelling Onderweg laat zien dat reizen en fotografie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Uit zo’n 15 miljoen foto’s, de grootste fotocollectie van Nederland, maakte het Nationale Archief met Onderweg een selectie van 235 originele afdrukken van reisfoto’s uit de voorbije 150 jaar. Samensteller Elwin Hendrikse liet tienduizenden foto’s door zijn handen gaan en hij vertelt erover in Kunstlicht.
Zondagmiddag wordt in Theater Diligentia de Poelifinario bekendgemaakt en uitgereikt, de  prijs voor het beste cabaretprogramma van het afgelopen seizoen. Voor Kunstlicht is dat de gelegenheid om de staat van het cabaret in Nederland en in Den Haag tegen het licht te houden.Met aan tafel impresario George Visser.

Zondag 18 oktober 2016
Dronefotograaf Wiebe de Jager is met Den Haag 360 een fotoproject gestart, waarbij hij zijn woonplaats Den Haag op een bijzondere manier in beeld brengt: panorama’s vanuit de lucht gemaakt met behulp van een drone en een speciale 360º camera. De Jager legt in Kunstlicht het hoe en waarom, en de do’s en don’ts van dronefotografie toe.
Sacred Songs – Haagse Stemmen brengt de mooiste stemmen uit verschillende religies en culturen samen. Jeanneke den Boer, initiatiefnemer, vertelt in Kunstlicht over haar beweegredenen voor dit concert. Aartie Kedar, van het deelnemende Indiaas/Nederlandse koor Zangam, vult aan.

Zondag 11 september 2016
B-Unlimited gaat vrijdag feestelijk van start. Dit Haags Centrum voor literatuur, wetenschap en debat trapt in de Centrale Bibliotheek af met Griet Op de Beeck en Charlotte Mutsaers als gasten. In de studio licht Ton van de Langkruis het initiatief toe.
Polonium-210 van ‘label’ Dégradé gaat donderdag in première. Een inkijkje in de hersenpan van Litvinenko, Jeltsin en Poetin – en de volksaard van de Russen. ‘Labelers’ David Geysen (Toneelgroep De Appel) en Carl Beukman nemen wodka mee!

Zondag 4 september 2016
Filmfestival Palestinorama! in Theater De Nieuwe Regentes toont de Palestijnse cultuur door live muziek, kunst en poëzie. In de studio licht organisator Muawi Shehadeh zijn initiatief toe.
Magisch muziektheater op de grens van leven en dood. Het Haagse OPERA2DAY wist de afgelopen jaren te verrassen met innovatieve en enthousiast ontvangen voorstellingen. De makers van de Opera van het jaar 2014 lieten zich voor Dr. Miracle’s Last Illusion letterlijk inspireren door een magisch genre: het illusionisme. Serge van Veggel, bedenker van dit spektakel en ook artistiek leider van OPERA2DAY, doet in Kunstlicht uit de doeken hoe hij dit kunstje heeft geflikt.

Zondag 28 augustus 2016
De Grote Kunstshow haalt tien schilderijen uit het Gemeentemuseum Den Haag naar de theatrale omgeving van de Koninklijke Schouwburg. In gezamenlijkheid kijken naar beeldende kunst, omlijst met muziek en presentaties door o.a. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum. In de uitzending vertelt bedenker Johan Idema.
Lokaal zangtalent en gevestigde Nederlandstalige artiesten op ‘meezingfestival’ het Haags Zwingfestival. Op zondag 28 augustus vindt in het Zuiderparktheater de 12de editie plaats van dit fenomeen en de organisatie pakt uit met onder meer optredens van Martijn Fischer, Dries Roelvink en Trafassi.

Zondag 21 augustus 2016
Het tweedaagse Suriname Festival combineert topacts met lekker Surinaams eten en drinken. Mairan Sewtahal, festivalorganisator, vertelt in geuren en kleuren over het gebeuren dat op 27 en 28 augustus in De Uithof plaatsvindt.
Theu Boermans regie van Shakespeares Midzomernachtdroom is een verrukkelijke toneelavond over liefde met een bitterzoet randje. Het was Boermans’ openingsvoorstelling bij zijn aantreden als artistiek directeur bij het Nationale Toneel. De theaterhit beleeft opnieuw een reprise: Tot 1 september is de komedie te zien in de Koninklijke Schouwburg.

Zondag 14 augustus 2016
De internationaal geroemde grootheid Constant Nieuwenhuys is beeldend kunstenaar, maar net zo goed een visionair. Hem stond in de jaren vijftig een compleet nieuwe wereld voor ogen: New Babylon geheten. Gemeentemuseum Den Haag wijdt sinds mei een grandioze tentoonstelling aan zijn veelomvattende werk.
Kunstlicht ging op reportage in het Gemeentemuseum en daar lichtte conservator moderne kunst Laura Stamps het belang van Constants werk toe; beeldend kunstenaar Joncquil de Vries en architect Eric Vreedenburgh vulden haar aan.

Zondag 10 juli 2016
Kunstlicht maakte een parade op het festivalterrein van de Parade aan het Westbroekpark en sprak met Ray van Santen (zakelijk directeur De Parade), Cees Debets (Theater aan het Spui), John de Weerd (Zaal 3), Jos Nargy (theatermaker), Naomi van der Linden (theatermaker) en Pascalle van den Berg (theatermaker).

Zondag 3 juli 2016
Als over een half jaar gaat het Kunstenplan 2017-2020 van start gaat ziet het kunstenleven in Den Haag er een tikkeltje anders uit. Burgemeester en wethouders van Den Haag maakten deze week bekend wie de komende vier jaar geld krijgt. Wie zijn de winnaars? En wie de verliezers?
Wethouder voor Cultuur Joris Wijsmuller (Stadspartij) licht in Kunstlicht het kloeke besluit van B&W toe, met in zijn achterhoofd dat de gemeenteraad zich er in het najaar nog over moet buigen. Een gesprek over appels en peren, kwartiermakers, bewegingsoefeningen en geldlopers.

Zondag 26 juni 2016
Tussen 1890 en 1960 speelde het variététheater een grote rol in het uitgaansleven van Den Haag. De stad was tot 50 jaar geleden een internationaal middelpunt van het variété. De mix van muziek, dans, acrobatiek en comedy sprak tot de verbeelding van een groot publiek, ongeacht rang of stand. In de tentoonstelling Variété aan Zee in de Centrale Bibliotheek en het Atrium, vertellen foto’s, affiches en ander origineel historisch materiaal uit de archieven van het Haags Gemeentearchief het verhaal aan de hand van legendarische revue-artiesten als Bouwmeester, Ter Hall en Bandy. In de studio verhaalt ‘Mini’ Karel de Rooij over licht vervlogen tijden.

De beeldende-kunstmanifestatie HOLAA verbindt dit weekeinde voor het eerst drie kunstcircuits: Hoogtij, Laagtij en Art Walk With Me. Galeriehouder Maurits van de Laar vertelt in de studio over Art Walk With Me, waarvan op datzelfde moment dan net het startschot heeft geklonken.

Zondag 19 juni 2016
Fiep Westendorp ‘is’ Jip en Janneke, net als talloze ander verbeeldingen in kinderboeken. Maar ze maakte ook reclametekeningen, boekomslagen en andere illustraties. De tentoonstelling Fiep viert feest markeert de geboortedag, 100 jaar geleden, in Museum Meermanno.
Nog een jubileum: de Haagse Kunstkring bestaat 125 jaar en zij viert dat met een reeks tentoonstellingen, een compleet vernieuwd thuishonk en de metamorfose tot broedplaats voor interdisciplinaire kunstbeoefening.

Zondag 12 juni 2016
Constant Nieuwenhuis stond een nieuwe wereld voor ogen: New Babylon in  Gemeentemuseum Den Haag wijdt aan hem een grandioze tentoonstelling. Conservator Laura Stamps licht toe; beeldend kunstenaar Joncquil de Vries en architect Eric Vreedenburgh vullen aan. Toneelgroep De Appel brengt Decamerone. De voorstelling markeert het voortbestaan. Arie de Mol, artistiek directeur, treedt aan in Kunstlicht. Over voorstelling en voortleven. Door ziekte geveld, vertelt in zijn plaats actrice Isabelle Chapel.

Zondag 5 juni 2016
Joncquil de Vries wil beeldende kunst graag ontdoen van de vaak loodzware ernst waarmee die omgeven is. In het ‘voorstel’ Diplopia mag je letterlijk in zijn schoenen plaatsnemen en laat hij je dubbel zien. Diplopia is te zien in Galerie Ramakers.
Festival Classique is verhuisd van de Hofvijver naar Scheveningen. De boulevard, het Kurhaus, het strand, de Pier: het zijn de plekken waar klassieke muziek gemixt wordt met allerhande genres. Annemarie Goedvolk vertelt waarom het festival moet blijven. Joost Geevers van Neofanfare 9X13 komt daarbij nieuw leven blazen in de aloude harmoniefanfare.

Zondag 29 mei 2016
Crosstown viert 10 jaar. Met Crosstown biedt Korzo theater aan ambitieuze jongeren vanaf 14 jaar de kans hun dansdromen waar te maken middels workshops en producties. In de studio schuift Crosstown-coördinator Nathalie Décory aan, en in haar kielzog neemt zij twee Crosstowners mee.
In 1953 maakte Jacques Meijer als leerling van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag zijn eerste foto’s. Hij is dus meer dan 62 jaar deelnemer en getuige van de ontwikkelingen die de visuele media hebben doorgemaakt. In de Centrale Bibliotheek is onder de titel Jacques Meijer: 62 jaar archief een tentoonstelling gewijd. Meijer neemt plaats aan tafel in Kunstlicht.

Zondag 22 mei 2016
De derde aflevering van Festival Designkwartier in Den Haag mixt designers met  presentaties, winkels, activiteiten en exposities in een route door het Zeeheldenkwartier.  Met Edwin Pelser (organisatie) en Ronald Boer (Speelkwartier) die uitlegt wat de Zandmotor met design te maken heeft. En: Theatergroep Drang speelt in de MegaStores de voorstelling Rebel with a cause.

Zondag 16 mei 2016
Panorama Mesdag werd binnenstebuiten gekeerd in de tentoonstelling Panorama Continuum. Beeldend kunstenaars Zeger Reyers, Pietertje van Splunter en Gerco de Ruijter maakten gezamenlijk en ook ieder afzonderlijk een werk met de schilderkunst van Willem Mesdag in gedachte. Samir Calixto belichaamt de keuze van Korzo theater en Nederlands Dans Theater als zijnde een uiterst talentvol choreograaf. Van zijn hand gaat donderdag de choreogrfafie M in premiere, een reflectie op Nietzsches denkwerk Also Sprach Zarathustra.

Zondag 8 mei 2016
Anthony Fiumara bewerkte Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt tot een orkestraal werk. Hij licht zijn sisyphusarbeid toe. SunGlacier (DC01) is een kunstwerk dat water maakt uit lucht. Ap Verheggen maakte het waterspuitende werk op het snijvlak van kunst en wetenschap. In de studio vertelt hij over de totstandkoming, en conservator Emma van Proosdij van Museum Beelden aan Zee biedt commentaar.

Zondag 1 mei 2016
Thema-uitzending rond het Kunstenplan 2017-2020 Den Haag. Met: Weeda, Wijsmuller, Ligthart, Scholten, Lehman, Dijsseldonk, van Roosmalen en van de Schilde. M.a.w. de commissievoorzitter, wethouder, Het Nationale Theater, Zuiderstrandtheater, Pro Jazz, MES, Stroom en De Appel.

Zondag 24 april 2016
De Tsjechisch/Braziliaanse cultuurfilosoof en mediaspecialist Villém Flusser, in het buitenland op handen gedragen, is in Nederland volstrekt onbekend. West in Den Haag doorbreekt dit patroon met de tentoonstelling Without Firm Ground. De allereerste The Hague International Jazz Days sluit aan op de wereldwijde viering door de UNESCO, met optredens van Ed Motta, Izaline Calister en de Syrian Big Band.

Zondag 17 april 2016
Mariette van Solingen van Diligentia warmt je op voor De Grote Voorpret Middag. Branoul presenteert met Gevallen Engelen (1955) een toneelbewerking rond de  gewelddadige liefdesgeschiedenis tussen twee Franse puberjongens. Bob Schwarze van literair theater Branoul licht toe. Hij neemt de twee acteurs mee: Huib Cluistra en Bart van den Donker.

Zondag 10 april 2016
Esther Scheldwacht en Stefan de Walle vormen een echtpaar. De een is komende week in Theater aan het Spui te zien met de solo Helga Maria Baumgarten; de ander is diezelfde week daar te gast in De Zender. In het tweede uur komt Limburgs trots, de troubadour Gé Reinders langs!

Zondag 3 april 2016
Cabaretier en zanger Ben Blom, bekend van Jeans, speelt vanmiddag in het Zeeheldentheater. Maar eerst komt hij langs in Kunstlicht. De verschillende gedaantes van macht zijn onderwerp van de tentoonstelling Might as Well door NEST. Curator Eelco van Lingen vertelt. In zijn kielzog vertelt Esther Didden over de Nacht van de Filosofie in NEST, Zaal 3 en de nabijgelegen Elektriciteitsfabriek.

Zondag 27 maart 2016
Fotograaf Robin de Puy trok op een motor door de VS. Het fotomuseum Den Haag doet verslag van haar reis. Museumdirecteur Wim van Sinderen vertelt. Türkije altijd nümmer 1 door de Marokkaanse stand-uppers van MaroComedy. Zij zijn te gast in de Koninklijke Schouwburg. Met Hatim Filali, initiatiefnemer en presentator van MaroComedy.

Zondag 20 maart 2016
Klimt versus Schiele; Judith versus Edith. In een magnifieke tentoonstelling presenteert Gemeentemuseum Den Haag Klimts magnum opus. Conservator Frouke van Dijke bespreekt in Kunstlicht het schilderij, de makers en de opstelling.
Met PARTS heeft Den Haag er een bijzondere presentatieruimte bij, een particulier initiatief van Cees van den Burg. Hij wil niet alleen het blikveld van de beeldende kunst in Nederland verbreden, maar ook verzamelaars motiveren om hun collectie en gedrevenheid te delen.

Zondag 13 maart 2016
Voor sommigen het eind van het land, voor anderen het begin van de wereld! is een theatervoorstelling van Toneelgroep De Appel over de verschillende gezichten van de zee. Regisseur David Geysen maakte met componist Carl Beukman en de spelers van Toneelgroep De Appel een fascinerend tweeluik. Geysen licht de voorstelling toe in de studio. Boekids Festival is hét cross-over festival voor jongeren van 4 tot en met 14 jaar & volwassenen. Organisator Ellen van Heijningen doet in de studio een boekje open.

Zondag 6 maart 2016
Wat te doen met 52 miljoen? Onder die naam lanceerde de VVD Den Haag een particulier referendum. Initiatiefnemer en cultuurwoordvoerder van de VVD, Arjen Lakerveld, licht zijn initiatief toe. In Korzo theater speelt zich Cirque Mania af, een nieuwe theaterdiscipline rond het ‘nieuwe circus’. Van zaagselbak naar theaterpluche. Initiatiefnemer Daphne van Iperen (Korzo) en Codarts Circus Arts-docent Thomas Falk bieden uitleg.

Zondag 28 februari 2016
Haagse Harry op een voetstuk. In de stad – en op de Nieuwe Stripdagen. De stad staat ook centraal in De Lijn, het nieuwe stripalbum van Hugo Seriese, alias Haes. De 17e editie van Symphonic Junction brengt het Residentie Orkest en Pat Smith, frontman van popgroep Splendid bij elkaar. Smith en R,O-celliste Justa de Jong vertellen over de samenwerking.

Zondag 21 februari 2016
Den Haag had vroeger een eigen dierentuin, aan de Zuid-Hollandlaan, waar nu het Provinciehuis staat. Tot 22 juni is in De Affiche Galerij, in de tramtunnel, De Haagse dierentuin te zien in. Met grafisch ontwerper Ben Faydherbe. Wie vermoordde in 1959 de prostituee Blonde Dolly? Sjaak Bral zocht het uit aan de hand van eerdere publicaties van Tomas Ross en Casper Postmaa. In Kunstlicht doen Postmaa en tekstschrijver, presentator, cabaretier en columnist Marcel Verreck een boekje open.

Zondag 14 februari 2016
Op Valentijnsdag houdt Vuigtuig de EP Aller Harten ten doop. Geen liefdesliedjes maar ‘liedjes over de liefde’. Kunstlicht spreekt met bandlid Bart Lybeert. Met muziek van de nieuwe EP!
Actrice Elsie de Brauw is tweevoudig winnares van de Theo d’Or. Zij sprak zaterdag de Ida Wasserman Lezing van de Koninklijke Schouwburg uit. En ze is dezer dagen in de KS te zien in De kersentuin van NTGent, in een regie van Johan Simons.

Zondag 7 februari 2016
Het kantoorleven als bruisend middelpunt. Het kan, in het Corporate Bodies Film Festival. Met Jacco van Uden en Andries Hiskes.  Gagaku, ’s werelds oudst bekende muziek voor orkest gaat terug tot de vijfde eeuw; en staat op de UNESCO lijst voor Wereld Cultuurerfgoed. Het Japanse Chitose Trio geeft zondag 14 februari in Den Haag een uniek optreden in de Nieuwe Kerk. Met concertorganisator JG Baggerman en pianiste Yukiko Hasegawa.

Zondag 31 januari 2016
De vijftiende editie van het Holland Dance Festival, de tiende van Samuel Wuersten (artistiek directeur), stelt naast internationale topvoorstellingen ook actuele hangijzers aan de orde, zoals die rond ‘de zwarte danser’ en dans voor ouderen. Samuel Wuersten, Keith Derrick Randolph en senior danseres Julia Wielstra lichten alles toe.

Zondag 24 januari 2016
Aandacht voor het Karel Appel Retrospectief in het Gemeentemuseum Den Haag, met Jet van Overeem, die de uitgave van het kinderkunstboek Karel Appel uit de kapperszaak in de Dapperstaat toelicht; en de  theatervoorstelling De revisor’ van Het Nationale Toneel. Hoofdfiguur Joris Smit schuift aan.

Naast de nieuws- en agendarubriek is er gebruikelijk aandacht voor vaste ankers als Kunstgreep, Dichter bij Den Haag en Door de bril van een ander.

Zondag 17 januari 2016
In Den Haag vierden onlangs Galerie Helder (5 jaar) en Livingstone Gallery (25) hun jubileum. Een gesprek met directeur/eigenaren Jeroen Dijkstar (Livingstone) en Frey Feriyanto (Helder). Het veertienkoppige Bombay Connection Orchestra speelt Bollywood filmmuziek uit de jaren zestig en zeventig. Met orkestleider Edo Bouman en Sharon Wezer, cultuurmarketeer bij Korzo theater.

Zondag 10 januari 2016
2016 is Jaar van het boek. Met de kersverse debuutroman Biefstuk van de Haagse Judith Eykelenboom. Majel Blonden (directeur Paard van Troje) gaat in op het waarom van de brede programmering in Paard van Troje en op de nabije toekomst.

Zondag 3 januari 2016
IJdelheid en Jaloezie is een voorstelling met eenakters van Tsjechov, Heijermans en Strindberg in de Koninklijke Schouwburg. En: de tentoonstelling Bekroond rond jong schildertalent in de expo-ruimte van het World Trade Centre in Den Haag.

Macaber, mooi of vol humor: het skelet of de schedel in de hedendaagse beeldhouwkunst kent vele gedaanten. Skelet, zo heet de intrigerende tentoonstelling in Museum Beelden aan Zee op Scheveningen, waar rond het thema in de hedendaagse beeldhouwkunst wordt onderzocht.

Zondag 20 december 2015
Binnenkort krijgt Den Haag er twee monumenten bij: een voor koningin Juliana en een voor staatsman Thorbecke. De ontwerpen voor beide monumenten werden tijdens deze tentoonstelling onthuld. Om nooit te vergeten is de titel van een tentoonstelling in het Atrium van het Stadhuis door Stroom Den Haag, dat fungeert als organisator en begeleider van kunst in de openbare ruimte. Wat komt daar bij kijken? In de studio zijn te gast Arno van Roosmalen, directeur en Sandra Spijkerman, projectmedewerker.

Zondag 13 december 2015
50 jaar Podiumkunsten in Rijswijk zet in 2016 naast de Rijswijkse Schouwburg de in Den Haag geboren maar in Rijswijk woonachtige cabaretier Johan Buziau in de spotlights. In de periode tussen de beide wereldoorlogen was hij de bekendste komiek van ons land. Met onder anderen Karel de Rooij en Ruud Kuper, directeur van de Rijswijkse Schouwburg.

In het tweede uur:
Galerie Nouvelles Images aan het Westeinde is de oudste in NL en een van de toonaangevende in ons land. Zij viert zaterdag 19 december het (voort)bestaan met een jubileumtentoonstelling. Erik Bos, directeur/eigenaar vertelt en neemt graag de felicitaties in ontvangst.

Zondag 6 december 2015
In het eerste én het tweede uur:
Het Appeltheater staat tot half maart in het teken van Het Heijermans Festival. Al bijna veertig jaar heeft Toneelgroep de Appel haar thuis – het Appeltheater – op een steenworp afstand van de haven, het strand en de zee. En toch was het er nooit van gekomen de zee tot hoofdfiguur te verklaren.

In Studio B van de Centrale Bibliotheek zijn aanwezig Arie de Mol, regisseur en artistiek directeur van Toneelgroep De Appel, Appel-acteur en tevens regisseur David Geysen, en actrice Isabella Chapel.

Zondag 29 november 2015
De Piket Kunstprijzen werden woensdag voor de tweede maal uitgereikt. De winnaars: Sarah Murphy (dans), Nik van den Berg (toneel) en Lennart Lahuis (schilderkunst) met in hun kielzog de juryleden bieden live tekst en uitleg. Natuurlijk zijn er daarnaast ook de gebruikelijke rubrieken!

Zondag 22 november 2015
Amsterdam heeft Descartes, Rotterdam Erasmus. Maar Den Haag heeft Spinoza. De filosoof is voorvechter van vrije meningsuiting ten tijde van turbulent Holland in de 17e eeuw. Over hem verscheen onlangs een documentaire film die zondag 22 november op NPO2 (13.00 uur) te zien is. Maker Robin Lutz, cineast uit Den Haag, komt in Kunstlicht de film toelichten. In zijn kielzog neemt hij Wieb van Bunge, hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam mee.

Zondag 15 november 2015
De allereerste theatergame in Nederland heet De Wentel. Speel mee en bepaal mede het verloop van de voorstelling Revolutie met behulp van een smartphone. Sytze Schalk, bedenker van het concept, is te gast.

In het tweede uur is beeldend kunstenaar Peter George d’Angelino Tap aanwezig. De Hagenaar heeft gelijktijdig drie tentoonstellingen lopen in Panorama Mesdag, de Mesdag Collectie en het Couperus Museum, geinspireerd op enerzijds werk van Van Gogh en anderzijds Mesdag.

Zondag 8 november 2015
Filmhuis Den Haag werd vorige week onderscheiden met de Europa Cinemas Award. Niet zomaar een prijs, want het Filmhuis kan zich daardoor een jaar lang ‘Beste filmhuis van Europa’ noemen. Meer dan een felicitatie waard, en daarom komt een trotse programmeur Leendert de Jong van Filmhuis Den Haag vertellen hoe dat gelukt is en wat daar voor nodig is.

In het tweede uur staat de muziektheatervoorstelling HOOGWATER voorheen LAAGWATER van Wim T. Schippers, Paul Koek en Titus Muizelaar centraal, uitgebracht door de Veenfabriek. Wegens succes vorig seizoen is de voorstelling geprolongeerd! In de studio schuift net voor het opwarmen acteur Joep van der Geest aan.

Verder gewoontegetrouw rond vijf voor elf een Kunstgreep door studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten; rond half twaalf het Vrolijk Intermezzo, en na de canon van Haagse gedichten kijkt Ninke Overbeek Door de bril van een ander. We besluiten met uitgaans- en agendatips.

Zondag 1 november 2015
De 23e editie van Crossing Border, dit jaar van donderdag 12 tot en met dinsdag 17 november, in Den Haag, is het belangrijkste festival op het gebied van muziek en literatuur in Europa. Twee festivals eigenlijk, want Border Sessions speelt zich ook nu af. In totaal vijf dagen en meer dan tweehonderd schrijvers, muzikanten en sprekers! Festivaldirecteur Michel Behre komt een boekje opendoen.

In het tweede uur:
ProJazz zet in Den Haag de jazzmuziek op de kaart. Naast de reguliere programmering organiseert ProJazz jaarlijks het Cutting Edge Jazz Festival en heeft zich daarmee ook geprofileerd als festivalorganisatie. Deze maand presenteert Pro Jazz een aantal optredens, waaronder komende zaterdag een solo-optreden van de Vlaamse jazzpianist Jef Neve in Paard van Troje. Perry Lehman, initiatiefnemer van ProJazz, licht de programmering toe.

Verder natuurlijk de gebruikelijke rubrieken en columns. Presentatie: Eric Korsten.

Zondag 25 oktober
De Haagse beeldend kunstenaar Christie van der Haak krijgt de tweejaarlijkse Ouborg Prijs, de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst In Kunstlicht praat Christie van der Haak over haar werk, haar carrière en over de prijs.

In het tweede uur: 35 jaar Indiase dans in Nederland. Wie brachten de Indiase dans naar ons land? Waar zijn we nu en wat zijn de ambities zijn voor de komende tien jaar? In Kunstlicht vertelt Jolande Boejharat.

Zondag 18 oktober 2015
De Betovering is hét internationale kunstfestival voor de jeugd. In de studio komt Dieke van der Spek, marketingmedewerker, erover vertellen. En: Maak samen met Hendrik Willem Mesdag een 3D-wandeling door Den Haag en Scheveningen aan de hand van zogeheten ‘stereofoto’s’, Organisator en conservator Dan Dickhof licht de tentoonstelling De wereld van Mesdag in stereofotografie in museum Panorama Mesdag toe.

Zondag 11 oktober 2015
OPERA2DAY uit Den Haag met Mariken in de tuin der lusten en actrice (!) Hannah Hoekstra (het Nationale Toneel) die de hoofdrol inneemt. Met regisseur en artistiek leider Serge van Veggel.

Ook opera in het India Dans Festival met Satyagraha , uitgevoerd door het eerste Hindoestaans/Indiase koor van Nederland, dat in 2013 werd gevormd. Rick Schoonbeek, dirigent vertelt over zijn fascinatie voor dit werk, dat draait om de denkbeelden van Gandhi.

Zondag 4 oktober 2015
Hoe staat de gemiddelde galerie in Den Haag er voor? Een gesprek over de stand van zaken met Jeroen Dijkstra, directeur van Livingstone Gallery en bestuurslid van de Nederlandse Galerie Associatie, onder de rook van Open Ateliers Den Haag dit weekeinde, en de aanstaande kunstbeurs Art The Hague.

In het tweede uur vertelt actrice en Colombina-winnares 2014-2015 Antoinette Jelgersma van het Nationale Toneel over De gouden draak. Daarin spelen vijf acteurs bijna twintig verschillende rollen in een actueel stuk waarin een scherp licht schijnt op het leven van illegalen in Europa en op de keerzijde van de globalisering.

Zondag 27 september 2015
Aandacht voor de PePijn Comedy Club en aan Start Again, het openingsprogramma van het Nederlands Dans Theater (NDT).

Zondag 20 september 2015
Het Gemeentemuseum Den Haag betoont eer aan de Nederlandse mode. In de studio is te gast is Madelief Hohé, samensteller van Ode aan de mode in Nederland.

Zondag 13 september 2015
Wat deed Mozart 250 jaar geleden in Den Haag? En hoe kwam hij hier? Te gast is Jean-Pierre de Vos, voorzitter van de stichting Mozart in Den Haag. In het tweede uur aandacht voor de Piket Kunstprijzen, een onderscheiding voor jong Haags talent, met in de studio de juryvoorzitter Rinus Sprong.

Zondag 6 september 2015
Kunstlicht voor het eerst vanuit de Centrale Bibliotheek, hartje stad! Met nieuwe rubrieken en een licht gewijzigde opzet. Nu nog beter! Met in het eerste uur aandacht voor het Bordewijk Festival , en in het tweede uur de fusie tussen het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui. In Kunstlicht schuiven aan Walter Ligthart (Nationale Toneel) en Cees Debets (Theater aan het Spui).

Zondag 30 augustus 2015
Het Onderwijs- en Cultuur Complex in het Spuikwartier moet in 2019 onderdak gaan bieden aan het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Wat zijn de voetnagels en klemmen? Met Henk Scholten (directeur van het toekomstige complex), David Rietveld (ex-raadslid GroenLinks) en Casper Postmaa (hoofdredacteur weekblad Den Haag Centraal).

Zondag 23 augustus 2015
Het Internationale Orgelfestival in Den Haag (22-29 augustus). Een gesprek met Ben van Oosten (vaste organist Grote KerK Den Haag) en Henk Barnhard (Haags Orgel Kontakt).

Zondag 16 augustus 2015
De Engelse klassieker Alice in Wonderland bestaat honderdvijftig jaar. In Kunstlicht is te gast Nathalie Alblas, medewerker communicatie en presentatie van Meermanno.

Zondag 9 augustus 2015
350 jaar Scheveningseweg: het ‘Wereldwonder van Scheveningen”gebouwd op instigatie van dichter, diplomaat, componist, architect en ambtenaar Constantijn Huygens. Museum Muzee aan de Neptunusweg in Scheveningen wijdt er een tentoonstelling aan. Te gast is Paul de Kievit, van het Scheveningse museum Muzee.

Zondag 5 juli 2015
Na 28 jaar bij de Koninklijke Schouwburg houdt directeur/programmeur Oscar Wibaut het voor gezien. Eind juni beleefde hij er zijn afscheid. Het einde van een tijdperk.

Zondag 28 juni 2015
Vanaf 3 juli is De Parade wederom in Den Haag. Voor het eerst maakt het Nationale Toneel zijn opwachting, en Theater aan het Spui presenteert liefst vier voorstellingen. Een gesprek met al de makers.

Zondag 21 juni 2015
Motel Detroit is de titel van de voorstelling die David Geysen en Carl Beukman bij Toneelgroep De Appel maakten tijdens Zie De Appel buiten. De makers van ‘geluidstheater’ zijn te gast in de studio.

Zondag 14 juni 2015
Zaterdag 20 juni is het Dag van de Architectuur. Een radiowandeling door de stad met organisatoren Melvin Kaersenhout en Joop Borstel.

Zondag 7 juni 2015
In Up and Coming Choreographers werken Korzo theater en Nederlands Dans Theater, samen aan talentontwikkeling: Aanstormende choreografen krijgen de kans om samen met de jonge dansers van NDT 2 nieuw werk te creëren en te presenteren onder professionele begeleiding in de intieme setting van Korzo theater. U&CC verwelkomt voor de tweede keer het duo Imre van Opstal & Marne van Opstal. Ze zijn te gast in Kunstlicht. Plus: een reportage over Samir Calixto’s Rock Cuts en het The Hague African Festival.

Zondag 31 mei 2015
Vormidable is de titel van Den Haag Sculptuur 2015, de jaarlijkse beeldententoonstelling op het lange Voorhout. Alessandra Laitempergher, hoofd presentatie en educatie van organisator Museum Beelden aan Zee, vertelt over de opstelling.

Zondag 24 mei 2015
Hoe zien het kunst-, cultuur- & uitgaansleven er in Cultuurstad Den Haag er anno 2020 uit? Met zijn onlangs ontvouwde plannen in de hand schetst Wijsmuller zijn visie op de toekomst. Met twee miljoen euro extra op zak legt hij uit wat er de komende jaren beter kan én moet én hoe dat te bereiken. Natuurlijk komt ook het Spuikwartier aan de orde.

Zondag 17 mei 2015
Met Genesis maakte regisseur Johan Doesburg na twintig jaar vaste dienst bij het Nationale Toneel onlangs zijn laatste voorstelling bij dit gezelschap. Een gesprek over regisseren, het hedendaagse theaterlandschap en natuurlijk over Genesis.

Zondag 10 mei 2015
In een persoonlijke, intieme en kleinschalige setting onder de titel My name is: WOMAN neemt sopraan Violetta Lazin je mee op een muzikale en persoonlijke reis die aan de hand van liederen en intermezzi voert van de anti-Milosovic protesten in Belgrado naar IND-kantoren, klaslokalen van het Fontys conservatorium, rokerige cafés, kamers in ziekenhuizen tot wereldpremières. Geniet van opera, chanson, flamenco, Servisch lied, jazz en musical. Violetta Lazin, theatermaakster, operazangeres én een Haagse groeibriljant, is op 15, 16 en 17 mei te zien in Theater De Nieuwe Regentes.

Zondag 3 mei 2015
The Frick Collection – Kunstschatten uit New York in het Mauritshuis gaat z’n laatste week in. Te gast is Lea van der Vinde, conservator van het Mauritshuis. Ook het onlangs door het Mauritshuis verworven bloemstilleven ‘Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan’ is onderwerp van gesprek.

Zondag 26 april 2015
Met het oog op Nationale Dodenherdenking is fotograaf Erik Hup te gast. Hij maakte een installatie waarin hij muurschriften van gevangenen uit Dodencel 602 van het Oranjehotel (tegenwoordig: P.I. Scheveningen) verbindt met de nabijgelegen voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte.

Zondag 19 april 2015
De Veenfabriek met Tulpmania. In een loods in het hart van de bollenstreek, brengt regisseur Paul Koek een ode aan de bloem die ooit uitgroeide tot object van windhandel en de eerste bubbel uit de beursgeschiedenis. Met als gasten Paul Koek, acteur Reinout Bussemaker en slagwerkter Jennifer Heins van Slagwerk Den Haag.

Zondag 12 april 2015
Hoe houden jonge theatermakers het hoofd boven water? Een verkenning rond toneel en theater in Den Haag. Met als gasten onder meer Jan Zoet (directeur Theaterschool Amsterdam), Cees Debets (directeur Theater aan het Spui), Casper Vandeputte (regisseur Nationale Toneel) en beginnend theatermakers Sytze Schalk en Marijn Brussaard.

Zondag 5 april 2015
Autonië in de Haagse wijk de Binckhorst is een project over auto, cultuur en nieuwe mobiliteit. Op zaterdag 11 april vindt de finale plaats. Te gast is Hans Venhuizen, cultureel planoloog en mede-initiatiefnemer van Autonië.

Zondag 29 maart 2015
Met Holland op z’n mooist presenteert het Gemeentemuseum Den Haag een grote tentoonstelling met ruim honderd schitterende werken van schilders van de Haagse School. In Kunstlicht is conservator Frouke van Dijke present voor een toelichting.

Zondag 22 maart 2015
Sander Uitdenbogaard, directeur van Panorama Mesdag, over het Mesdagjaar, de renovatie / heropening van museum Panorama Mesdag en de stichter van het Panorama, Hendrik Willem Mesdag.

Zondag 15 maart 2015
Het internationaal samengestelde New European Ensemble speelt twee keer in korte tijd in Den Haag. In Kunstlicht zijn te gast pianiste Hannah Shybayeva en Emlyn Stam, violist en artistiek coördinator van het ensemble.

Zondag 8 maart 2015
Jasper van Kuijk, veelbelovend cabaretier met Haagse roots, is ook columnist en universitair docent. Zijn nieuwe programma Schoon Schip gooit hoge ogen bij pers en publiek.

Zondag 1 maart 2015
Rami el Harayri, voorzitter van het Arabische Huis voor de Kunsten, presenteert van 6 tot en met 8 maart in het Filmhuis Den Haag de vijfde editie van het Arab Women’s Film Festival. De Haagse onderzoeksjournaliste Radha Ramdhakan schuift aan.

Zondag 22 februari 2015
Actrice, theaterschrijfster en regisseur Esther Scheldwacht over de reprise van haar voorstelling Op een mooie Pinksterdag. Een gesprek over leven dat doorgaat.

Zondag 15 februari 2015
Beeldend kunstenaar Inge Aanstoot werd eind november 2014 onderscheiden met de Haagse Piket Prijs. In Kunstlicht een gesprek met haar en haar ‘promotor’, de beeldend kunstenaar Maarten Demmink.

Zondag 8 februari 2015
Simsalabim, hocus pocus, abracadabra. Zo oud als de mens is, zo oud is de goochelkunst. Dan Lefay noemt zich magisch entertainer. De Hagenaar maakt in Theater De Nieuwe Regentes maandelijks een editie van Magische Momenten.

Zondag 1 februari 2015
Stadsgids, beroepswandelaar en stadsfotograaf Maurits Burgers vertelt over zijn fascinatie voor wandelen, in Den Haag en in meer algemene zin.

Zondag 25 januari 2015
CaDance, festival voor actuele dans in Nederland. Te gast zijn Leo Spreksel, artistiek directeur van CaDance en Korzo theater, en choreograaf Jasper van Luijk, van wie op de openingsavond de choreografie Savages wordt gedanst.

Zondag 18 januari 2015
De komende week treedt het Residentie Orkest op in poptempel Paard van Troje met een nieuwe aflevering van de serie Symphonic Junction. Een gesprek met Vloeimans en de directeur van het Residentie Orkest, Roland Kieft.

Zondag 11 januari 2015
Writers Unlimited Winternachten gaat komrnde donderdag de 2oste editie in. Een gesprek met directeur Ton van de Langkruis over het festival en vrijheid van meningsuiting.

Zondag 4 januari 2015
Mini & Maxi keren terug in het theater! Het legendarische variétéduo Karel de Rooij (Mini) en Peter de Jong (Maxi) worden na tien jaar opnieuw wakker. In Kunstlicht is ras-Hagenaar Karel de Rooij te gast.

Zondag 21 december 2014
De beroemde trappen van M.C. Escher stonden veel dichter bij de werkelijkheid dan menigeen dacht. Micky Piller, conservator van museum Escher in Het Paleis ontdekte dat de schooltrap van de HBS in Arnhem, waar Escher naar school ging, als inspiratiebron diende voor grote delen van zijn werk.

Zondag 14 december 2104
Op 1 januari 2015 treedt Arie de Mol aan als artistiek leider van Toneelgroep De Appel. Een gesprek én ontmoeting waarin de toekomst van een van de gezichtsbepalende cultuurinstellingen in de stad centraal staat.

Zondag 7 december 2014
De vorig jaar overleden kunstenaar en muziekcomponist Dick Raaijmakers wordt gezien als een van de grondleggers van de elektronische muziek. Dit seizoen wijdt Dag in de Branding al de edities aan hem en aan zijn werk. In Kunstlicht een beschouwing met Kees Tazelaar, hoofd van de afdeling Sonologie van het Koninklijk Conservatorium, en Petra van der Schoot, beeldend kunstenaar en theatermaker.

Zondag 30 november 2014
Met choreograaf Jan Linkens, sinds kort de directeur van de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium.

Zondag 23 november 2014
Met Roos Eijmers en Daan van Dijsseldonk, acteurs van Firma MES over de recente voorstelling TROEP.

Zondag 16 november 2014
Actrice Annemarie de Bruijn over de première Lost in Denmark.

Zondag 9 november 2014
Fotograaf Bruno van den Elshout over zijn project New Horizons en de tentoonstelling in Panorama Mesdag.

Zondag 2 november 2014
Het Eastern Neighbours Filmfestival vertoont films van onze naaste buren van net buiten de Europese Unie. Te gast is Igor Lesic van het ENFF.

Zondag 26 oktober 2014
De ‘levende luidspreker’ van Volkspaleis, een geruchtmakende jaarlijkse beeldende-kunstmanifestatie, dit jaar in het Zuiderstrandtheater. Te gast is Marie-José Sondeijker van organisator Galerie West.

Zondag 19 oktober 2014
Den Haag focust op Indiase cultuur. Op bezoek zijn Ricardo Burgzorg (Indian Film Festival) en Marieke van Oosten (Korzo theater, India Dans Festival).

Zondag 12 oktober 2014
Janine Dijkmeijer en Imre van Opstal, respectievelijk algemeen directeur en danseres bij Nederlands Dans Theater, over Sleeping Beauty, de geruchtmakende choreografie van Mats Ek bij het NDT.

Zondag 5 oktober 2014
Over Nee, jij hebt talent met het heetste theatertalent van dit moment. We spreken met Cees Debets, directeur van Theater aan het Spui.

Zondag 28 september 2014
Mark Rothko in het Gemeentemuseum Den Haag. Studiogast is Frans Kaiser, tentoonstellingsdirecteur bij het Gemeentemuseum.

Zondag 21 september 2014
Inside Out van de Franse kunstenaar en TED-prize winnaar JR is geadopteerd tot Escamp Inside Out door Platform57. Te gast is fotograaf Johan Nieuwenhuize, betrokken bij zowel Platform57 als Inside Out.

Zondag 14 september 2014
Gespreksgenoot Bob Schwarze speelt bij Theater Branoul de solo Dis, naar Marcel Mörings gelijknamige epos. Schwarze is ook directeur van Branoul en als acteur verbonden aan Toneelgroep De Appel.

Zondag 7 september 2014
Het Haags Uit Festival markeert de opening van het culturele seizoen 2014-2015 in Den Haag. Te gast is Herbert Boerendonk van DOEN Evenementen, sinds jaar en dag de programmatisch organisator van de seizoensopening.

Zondag 31 augustus 2014
Het Zuiderstrandtheater gaat van start, terwijl het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal aan het Spui nog een seizoen doorgaan. Met Henk Scholten, directeur van de genoemde zalen.

Zondag 24 augustus 2014
Licht- en landschapskunstenaar James Turrell kreeg eind juli uit handen van president Barack Obama de National Medal of Arts, de belangrijkste Amerikaanse kunstprijs. In Kijkduin is een belangwekkende kunstwerk van Turrell te zien, het Hemels Gewelf (1993). Gesprekspartner is Jan Wijle, in 1993 project-coordinator bij opdrachtgever Stroom Den Haag.

Zondag 17 augustus 2014
Patrick Hughes speelt met perspectief. In Panorama Mesdag is tot 7 september een overzichtstentoonstelling aan zijn werk gewijd. Te gast is Dan Dickhof, kunsthistoricus.

Zondag 29 juni 2014
Wethouder voor Cultuur Joris Wijsmuller werd afgelopen donderdag geinstalleerd in Den Haag. In Kunstlicht ontvouwt hij zijn plannen voor de komende vier jaar.

Zondag 22 juni 2014
Licht is de titel van de Zomerexpo 2014 in het Gemeentemuseum Den Haag. Te gast is aankomend conservator Frouke van Dijke.

Zondag 15 juni 2014
‘Tis pity she’s a whore is een geruchtmakende voorstelling van het Engels Cheek by Jowl. De voorstelling is meteen na het Holland Festival in de Koninklijke Schouwburg te zien. Te gast is artistiek directeur Oscar Wibaut.

Zondag 8 juni 2014
Willem van Ekeren bracht twee CD’s uit waarop hij de muziek van Bach verbond met gedichten van Charles Bukowski. Aanleiding is de online catalogus van het integrale werk van Bach, onlangs door de Nederlandse Bachvereniging; en anderzijds de nieuwe vertalingen die recentelijk zijn uitgegeven van Bukowski’s werk.

Zondag 1 juni 2014:
De maand van het spannende boek met cabaretier, columnist en schrijver Marcel Verreck.

Zondag 25 mei 2014
Grandeur is de titel van Den Haag Sculptuur 2014, de beeldententoonstelling aan het Lange Voorhout en Museum Beelden aan Zee is dit jaar gewijd aan Frankrijk.

Zondag 18 mei 2014:
Het Kylian Festival in Korzo theater, Den Haag met ex-NDT-danseres Cora Bos-Kroese en pianist/musicoloog Geoffrey Madge.

Zondag 11 mei 2014:
Designkwartier, festival in Zeeheldenkwartier van 16 t/m 18 mei, met als gasten Edwin Pelser, Mei-Lan Tsjoa en Mary Hessing.

Zondag 4 mei 2014:
Fotograaf Johan Nieuwenhuize over zijn nieuwe fotoboek IMG_ en zijn lopende exposities in het Fotomuseum Den Haag en bij Galerie Van Kranendonk.

Zondag 27 april 2014:
Het Matangi Kwartet over hun programma Music Pool in theater De Nieuwe Regentes.

Zondag 20 april 2014:
Deniz Terli / Prijswinnende schoenontwerpster

Zondag 13 april 2014:
Koos Havelaar / Nieuw in oud, Industrieel Erfgoed

Zondag 6 april 2014:
Tom Lash / Cabaretier, Haagse Spot

Zondag 30 maart 2014:
David Geysen en Carl Beukman / Toneelgroep De Appel, Casanova, De drijvende stad

Zondag 23 maart 2014:
Theo Jansen / Generator Strandbeest

Zondag 16 maart 2014:
Myrthe van Opstal / Switch 2014, NDT

Zondag 9 maart 2014:
Lindertje Mans / Marktplaatsmuziek

Zondag 2 maart 2014:
Dolf de Vries / Boekenweek, thema: Reizen

Zondag 23 februari 2014:
Tom Dommisse / De storm (Het Nationale Toneel), Shakespeare

Zondag 9 februari 2014:
Astrid Seriese / Poetry & Blues

Zondag 26 januari 2014:
Samuel Wuersten / Holland Dance Festival

Zondag 12 januari 2014:
Ton van de Langkruis / Writers Unlimited 2014

Zondag 29 december 2013:
Joris Hentenaar / Festival Carnivale 2013

Zondag 15 december 2013:
Rinus Sprong / De Notenkraker

Zondag 1 december 2013:
Bert Jansma / Jazz in Den Haag

Zondag 17 november 2013:
Elske van Holk, Tom Dommisse / The Hague Shakespeare Festival 2013

Zondag 3 november 2013:
Lonneke van Leth / UnEven

Zondag 20 oktober 2013:
Suzan Verboeket / Festival De Betovering 2013

Zondag 6 oktober 2013:
Ben van den Dungen / Ciao City (CD)

Zondag 22 september 2013:
Olaf van Winden / Todays Art 2013

Zondag 8 september 2013:
Cees Debets / Uitfestival Den Haag 2013

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s